Miért tiltakoznak a magyar pedagógusok?
2011. augusztus 17. írta: térfél

Miért tiltakoznak a magyar pedagógusok?

Miért? Tiltakoznak a magyar pedagógusok? - én ugyan nem látom, nem hallom, hogy tiltakoznának! Biztosan azért nem, mert most már olyan jó kezekbe került az ügyük...

Bezzeg 2006-ban! Na, akkor még volt miért tiltakoznia Hoffmann Rózsának (is)... méghozzá franciául! a Frankofon Parlamenti Közgyűlés európai Régiójának tanácskozásán 2006. október 18-án - olvasom a KDNP Kereszténység és Közélet c. kiadványában:

" A pedagógusok heti óraszámát - financiális okokból - heti 24-re emelik, és növelik az egy tanárra jutó gyermekek átlagszámát, miközben befagyasztják ill. csökkentik a pedagógusok fizetését. Így a mostaninál még kevesebb idő marad az egyéni fejlesztésekre. Ezek azok az okok, amelyek miatt a magyar pedagógusok tiltakoznak jelenleg." - mondotta Rózsikánk 5 évvel ezelőtt... én meg idén (2011.) hallom, hogy valami heti 32 óránál tartunk... és épp most olvasom, hogy "Az átlagos osztálylétszám 24,6-ról 29,5-re nőne a szakképző intézményekben." A "financiális okokból" ... pedig ... az NGM egyenesen átveszi a KDNP-s Rózsa, és a Réthelyi vezette mammutminisztérium hatásköreit - en bloc!

A kormány a munkaerőpiac valós igényeihez igazítja a szakképzés rendszerét: a képzési idő három évre rövidül, és az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

- no de, térjek vissza 2006-hoz és idézzem Rózsikát:

"...az alacsonyabb szociokulturális háttérrel rendelkező és nem eléggé korszerű iskolába járó gyerekek tanulmányi eredményei és továbbtanulási esélyei messze lemaradnak a városiakétól. A különbséget a kormányzat - egyebek mellett - iskolaösszevonásokkal, voltaképpen a kisiskolák megszüntetésével kívánja orvosolni. Az érintettek tiltakoznak ez ellen: nem szeretnék gyermekeiket iskolabuszoztatással fárasztani. A vidéki  és városi fiatalok helyzete közötti szakadékot tovább mélyíti a falvakban általánossá vált munkanélküliség."

- ugyan dehogy! Mondom most - 2011-ben - hiszen már a városokban is általánossá vált a munkanélküliség, tehát szépen kiegyenlítődött ez a dolog... magától. Ahogyan a szociokulturális háttér színvonala sem mutatkozik már jobbnak a városokban sem... Csak az iskola összevonás! Csak ez a szar ötlet... ez nem akar másként lenni, mint volt 2006-ban is... a Czomba féle szakképzést átalakító tervezet célja:

"hogy megszüntessék a párhuzamos képzéseket és a felesleges (!) drága (!) tanműhelyeket, növeljék az osztálylétszámot (!) valamint bezárják a kihasználatlan iskolákat. (!!!!!!!!!!!!!!!)" "... a most működő 709 szakiskolát megyénként két-három, a jelenlegi  85 helyett összesen 55 központi inzézménybe olvasztanák be - írta a Magyar Nemzet." (nem átallotta megírni :))

"A legkritikusabb helyzet napjainkra a szakképzésben állt elő. Az adott korosztálynak cc. 25%-a iratkozik szakképző iskolákba 14 éves korban, azonban harmaduk nem végzi azt el." - fujj! mondhatta erre magában Rózsa, és 2006-ban, persze franciául...

És vajon ma, mi a helyzet? ... szerintem senkinek erről halvány lila gőze nincsen ott a parlamentben (bocs kormány tervezete, tehát a kormányban) de azért Czomba tervezete sejtet némi változást:

"A szakképzésben dolgozó pedagógusok száma a mostani 27 384-ről 20 ezerre esne 2016-ra. Egy oktatóra a mostani 13,9 helyett 15,2 diák jutna.... a szakiskolások száma (öt év múlva) 30%-kal emelkedne."

- aztaaaaaa! Tátom itt a számat, és azon gondolkodom, hogy mit tudtam meg eddig a tervezetből? - hát hogy felesleges és drága műhelyek vannak, meg hozzá felesleges iskolák is... tehát ezért, azokat be kell zárni. Aztán tanárokat el kell küldeni a francba is... hogy több jusson majd egy pedagógusra és hogy a szakiskolások számát emelni fogják - 30%-al. Ez aztán az EZAZTÁN! -  ez a Czomba hülye! Már a közmunkával kapcsolatosan is bizonyította... most csak tromfol rá még egyet, ha valaki elbizonytalanodott volna.

De ha teljesen tisztán akarnánk látni ez ügyben (is), akkor a mondanivaló veleje - csak úgy mellékesen megemlítve - itten helyezkedik el, ni!:

"Az a gyakorlati képzésben részt vevő cég, amely alkalmazza a nála tanult, frissen végzett fiatalt, egy éven keresztül a minimálbér 50%-nak megfelelő támogatást kap. Ha a pályakezdő nem nála tanult, 25 % A támogatás."

-na, kiskezitcsókolom! Ehun e' a nagy büdös kutya elásva: mert miért Czomba? miért NGM? - hát csak azért, mert most az okításban rohadt drága és felesleges TANMŰHELYEKET gyorsan szétverik, lenullázzák, megszüntetik.... és aztán szépen odaadják támogatandó a rühös vállalkozóiknak, akik amúgy nem oly régen már pénzért fogadtak ilyen "szakmát tanulni igyekvőket" okítás gyanánt az ő kis vállalkozásaiknál... de valahogy akkor sem jött ez be, anno. :(.

Mindenesetre jól látható a fidesz kormányzás abszolút átlátszó, és aljas indokból elkövetett politikai indítéka, amely kizárólag a vállalkozóinak elsőbbségéért teszi tönkre az ország maradék HUMÁN erőforrásait is - kikerülve azokat, akik némi szakértelmet tudnának mutatni.

És megint Rózsa jön 2006-ból, de ez már egy interpellációjából való, amit a szociális és munkaügyi miniszter (akkori) felé intézett:

"A közalkalmazottak - köztük a 150 ezer pedagógus - olyan pótolhatatlan munkát végeznek, amely nélkül a társadalom széthullana, ám amelyhez nyugodt körülményekre és jó állapotra van szükségük. A Kormány váltig hangoztatott társadalmi béke megteremtése érdekében nélkülözhetetlen, hogy a reformok ne érjék őket váratlanul, és ne okozzanak számukra igazságtalan hátrányokat."

- édes kicsi rózsaszál! Nem lehetne ugyanezeket a szavakat ma is - jó hangosan és a szemébe nézve - elmondani az illetékes elvtársainak?

"Czomba Sándor elmondta: az NGM szakképzési koncepcióját a kormány már tárgyalta és elfogadta, a tervezet a közigazgatási egyeztetés és a társadalmi vita után, várhatóan késő ősszel kerül az Országgyűlés elé. Hangsúlyozta: a 2012-es tanévtől már az új szakképzési rendszerben tanulhatnak a diákok." - ezért gondolnám... hogy nehogy már! Nehogy már ez így... ilyen módon elfogadásra kerüljön! Nehogy!

No meg ezt az akkori kérdést is tessen már feltenni ma is! De nagyon! Mert annyira kurvára aktuális ez - inkább - ma, 2011. év kormányzatára....

"Mikor, milyen formában és kiket kívánnak bevonni az érintett hivatások képviselői közül annak érdekében, hogy ezúttal ne kirakat-egyeztetések történjenek, hanem valódi demokratikus döntés-előkészítésnek lehessünk aktív résztvevői?" - hogy rá ne szakadjon addig is az égbolt!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr573160596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása