Szegénység elleni küzdelem?
2013. október 17. írta: térfél

Szegénység elleni küzdelem?

Röhögőgörcsöt kapnék, ha nem volna iszonyúan fájdalmas - a mai VILÁGNAP alkalmából - végig gondolni mindazt, amit valójában jelent a sze-gény-ség...

Adva van a XXI. század minden technikai vívmánya, az infotechnológiai forradalmon is túl vagyunk, ez utóbbi réges-régen tantárgyként szerepel a szociális munkások képzésében, hogy az elkészített Power Pointot jegyre transzformálják:

A hallgatóknak az előadás anyagában az alábbi kérdésekre kell kitérniük:

  • Miért tekinthetjük szociális problémának?
  • Milyen okokra vezethető vissza a probléma megjelenése?
  • Mikor jelent meg ez a probléma Magyarországon?
  • Milyen lépések történtek kezelésükre?
  • Milyen hatékonyságúak ezek a megoldások?
  • Milyen hosszú- ill. rövidtávú szociálpolitikai elképzelésekkel találkozhatunk a sajtóban?
  • Kik és milyen altémáit kutatták Magyarországon?

Hurrá!

Ha már van szociális munkás képzés, és van Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja is szerte a földbolygón, akkor csak nem képzeljük azt, hogy pont a sze-gény-sé-get jutna eszébe bárkinek is felszámolni!?

Nem! NEM JUT ESZÉBE! Úgy szép az élet, ha zajlik és hozzá vannak olyan PROBLÉMÁS témáink, mint:

Munkanélküliség,      Hajléktalanság,      Szegénység ,    Adósságkezelés ,          Gyermekvédelem ,          Idősek ,       Fogyatékkal élők ,             Romák ,                  Nők helyzete ,               Devianciák

Mert a világ csak attól lehet kerek, ha elmondhatja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja... (ami itt maradt nekünk még 2006-ból), hogy:

"Az önkormányzatok július hónapban 394.212 fő számára majd 2 milliárd forint pénzbeli támogatást fizettek ki." - és ez hú de fasza! Mert minden egyes rászoruló kaphatott kerek 5 ezer forintot 2006 július hónapjában!!!

"2006-ban is jelentős összeggel, 1,2 milliárd forinttal támogatta a kormányzat 2477 településen mintegy 100 ezer gyermek nyári étkeztetését."

- ez is de fasza!! Nem hagyták a 100 ezernyi gyereket éhen veszni azon a nyáron sem.... és inkább adott az állam a kajáldának fejenként 12 ezer Ft költséget...

továbbá... és azóta is... sőt, állandó jelleggel:

"Továbbá a megelőző, megkereső szociális munka erősítésével megakadályozhatjuk a szociális problémák kialakulását, illetve segíthetjük a minél korábbi probléma-megoldást. Ez jelenik meg például a családsegítés területén a szociális jelzőrendszer kialakításában, illetve a kábítószer probléma esetében az alacsony küszöbű ellátások szabályozásában.

A szociális területen már több éve eredményesen zajlik a kistérségi felzárkóztató program, a szociális földprogram, a falu- és tanyagondnoki szolgáltatás, a szociális információs szolgáltatás, a napi egyszeri meleg étkezés biztosítása a rászorulóknak. További sikeres megoldási formákat jelent a házi segítségnyújtás, a családsegítés, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a közösségi ellátások, a támogató szolgáltatás, és az utcai szociális munka is.

 

A megváltozott munkaképességű személyek szociális integrációjának elősegítése, a rehabilitációs célú foglalkoztatásuk javítása két új foglalkoztatási forma bevezetését eredményezte: a munka-rehabilitációt és a fejlesztő-felkészítő foglalkoztatást. Az új szabályozás célja, hogy minden - szociális intézményben ellátott - sérült és hátrányos helyzetű (fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg, hajléktalan) személy a képességeinek, készségeinek legmegfelelőbb foglalkoztatási formában és munkakörben dolgozzon, és biztosított legyen az élethosszig tartó tanulás, a fejlődés, az előrelépés lehetősége."

 

- hú, de nagyon kiemeltem ezekből is a SIKEREKET... csak azt nem vagyok képes felfogni, hogy miként nőhetett 2013-ra a szarban lévők száma több milliós tömeggé (amint azt nem győzi Ferge Zsuzsa kimutatni)?

Véleményem szerint nem hogy "megakadályoztuk a szociális problémák kialakulását" - de egyenesen gerjesztette azt a - főként az utolsó 3 évnyi - kormányzat! Egyáltalán nem "eredményesen zajlanak a felzárkóztató programok" - hiszen fel még soha senkit nem zárkóztattak a következő társadalmi csoport színvonalára, éppenséggel az történt azóta is, hogy inkább lecsusszanak mások is a szegénységi küszöb alá!

Az utolsó kiemelést viszont tényleg sikerülget olykor-olykor megvalósítani (fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg esetén - hajléktalanról nem tudni), csak az a kár, hogy senki nem szabályozza azt, hogy  az egészséges, szakképzett, tapasztalt, vagy éppen a legújabb tudással kikerült "személy a képességeinek, készségeinek legmegfelelőbb foglalkoztatási formában és munkakörben dolgozzon, és biztosított legyen az élethosszig tartó tanulás, a fejlődés, az előrelépés lehetősége" a NEM sérült honpolgárra vonatkozóan is.

(ez, nem sikerül, pedig nagyon rajta van a fidesznyik, hogy közmunkásból pszichiátriai és / vagy szenvedélybeteggé képezzen át százezreket)

Tetszenek tudni... Ugye, tetszenek tudni, hogy mióta gazdasági rendszerben Magyarország is áttért a globális kapitalista kizsákmányolásra, azóta NÖVEKSZIK (és mélyül) CSUPÁN A SZEGÉNYSÉG?

Ugye, nem gondolja senki, hogy minden évben egyszer - október 17-én - valóban küzdelmet folytat bárki is a szegénység ellen?

Á, dehogy! Ez csak egy hatalmas önámítás - ÖNFELMENTÉSSEL !!! - és ettől olyan undorító nekem, hogy soha nem veszek részt egyetlen ételosztásban sem, hogy ki nem állhatom azt az álszenteskedést, amit ezen és majd karácsony közeli napokon is előadnak alapítványok, segélyszervezetek, pártok és egyesületek és mindenféle tömörülések, amelyeknek tagjai jól becsapják magukat azzal, hogy "küzdöttek a szegénység ellen" ...

Lószart Mama és lószart Papa is!

Ti nem küzdötök a szegénység eltüntetéséért, hanem mindent megtesztek annak eltakarásáért. Minden egyes segély, és minden egyes szervezet, amelyik a szegényeket támogatja, az valójában annak fenntartásában érdekelt és nem a megszüntetésében.


A szegénység elleni küzdelem egyetlen egy dolgot jelent: annyit, hogy minden embernek juttatunk annyi jövedelmet, amelyből saját maga el is tudja látni saját családját.

Értsd ezen azt, hogy enni tud adni a gyerekeinek nyáron is, tudja őket iskolába, óvodába járatni, télen van rajtuk kabát és csizma, buszjegyre és iskolatáskára is futja, valamint meleg és világos lakás várja őket haza. És képzeld, a szegénység elleni küzdelem eredménye az is, ha mindenki tud dolgozni a szakmájában és el tud menni nyaralni a szabadság idején, vagy ha kedve támad moziba, színházba, koncertre is.

Képzeld el, hogy a sok segély helyett, és évi egyetlen világnap nélkül csupán csak tisztességes jövedelem kellene annak a néhány milliónyi embernek - minden hónapra...

És ha igen fejlett világunkban nem akar a kapitalista görény elegendő munkát adni az EMBERNEK, akkor adjon jövedelmet munka nélkül, csak azért mert EMBEREK ALKOTJÁK a társadalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr205581210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása