A kalapácsos EMBER
2013. február 10. írta: térfél

A kalapácsos EMBER

Halad a menet - hóban éppen - és jelvény formátumban vele tart a "kalapácsos ember", Bíró Mihály alkotása:

Az indulásától mindvégig szociáldemokrata elkötelezettségű Bíró Mihály (1886–1948) korán emigrációba kényszerült és hosszabb bécsi, aztán rövid berlini, prágai, majd párizsi intermezzo után, csak három évtized múltán térhetett vissza szülővárosába, Budapestre, ahol rövidesen meghalt.

A vörös munkás figuráját eredetileg 1911-ben vetette papírra a baloldali Népszava napilapot népszerűsítő plakát számára. Izmos és meztelen alakjához olimpiai bajnok birkózó barátja állt modellt, akit kisszoborként is megmintázott. A fehér alapon fekete kontúrokkal rajzolt és pirosra festett „ős-változat” a Tanácsköztársaság idején, 1919. május elsején óriási transzparensként született újjá.

www.nepszava.hu.jpg

Hopp! Egy Tanácsköztársaság!

Az első magyar munkásállam... a dicsőséges 133 nap, amit a rendszerváltó Magyarország elsőként száműzött a naptárából (03.21.), majd rögvest utána az április 4-ét is... vajh miért? Mert gyors lett volna (ha sikerül) az átmenet a feudalista társadalomból egy normális élet felé mindazoknak, akiknek szolga szerepet szánt (örökre) a burzsoázia - és ez, a rendszerváltók rémálma is volt egyben. Ma, csakúgy ettől veri ki őket a hideg veríték...

Mi volt előbb?

Az 1918.okt.31-én uralomra került polgári demokratikus kormány, amelyben a szociáldemokrácia vezetői is rész vettek, rövid idő alatt válságba jutott. A munkásság egyre szélesebb rétegei, a társadalmi forradalmat követelő tömegek az 1918. nov-ben megalakult Kommunisták Magyarországi Pártja mögé sorakoztak fel....

...A koalíciós kormány tehetetlennek bizonyult a háború okozta gazdasági leromlás megállítására, és a növekvő tömegelégedetlenséggel szemben mindinkább reakciós intézkedésekhez folyamodott. Fegyveres büntető osztagokkal verette le a gyár- és földfoglaló mozgalmakat, eltűrte az ellenforradalmi szervezkedéseket, és febr.21-én letartóztatta a kommunista vezetőket.

...Március közepére a koalíciós kormány hatalma már szétesőben volt. Antantbarát külpolitikája is csődöt mondott: a novemberben megállapított demarkációs vonalat a Ny-i hatalmak támogatásával több ízben is beljebb tolták, s az 1919. márc 20-án átnyújtott ún. Vyx-jegyzék újabb magyarlakta területek (köztük Debrecen, Orosháza, Hódmezővásárhely, Makó, Szeged) kiürítését követelte...

"A liberális burzsoázia ebben a helyzetben képtelennek bizonyult a hatalom megtartására, a felelősséget a szociáldemokratákra igyekezett áthárítani; a kormány lemondott..... Károlyi Mihály köztársasági (az első) elnök lemondott; a proletárforradalom békés győzelmet aratott...."

553.jpg

A tanácsszervezet felépítésének egységes alapelveit az ápr. 2-án kiadott ideiglenes alkotmány szabályozta. Ápr.7-én és az azt követő napokon országszerte megtartott tanácsválasztásokon szavazhattak először Mo.-on a választói jogból addig kirekesztett munkások és szegényparasztok, a nők és a 18 éven felüli fiatalok (négy és fél millió választó, a lakosság több mint 50%-a, míg korábban a lakosságból mindössze 8%-nak volt szavazati joga)....

.... a kormányzótanács a dolgozók helyzetének javítására; fizetésemeléssel, megkülönböztetett élelmiszerellátással igyekezett segíteni súlyos helyzetükön. Bevezették a 8 órás munkaidőt, az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét. Radikális intézkedésekkel javítottak a dolgozók lakáshelyzetén; leszállították a lakbéreket, igénybe vették a kapitalisták üresen álló villáit, a nagy lakások nem használt helyiségeit. Messzemenően kiterjesztették a társadalombiztosítást, ingyenessé tették az orvosi ellátást. Az anya- és csecsemővédelemre, a gyerekekről való gondoskodásra nagy gondot fordítottak. Hathatós intézkedéseket hoztak a tanoncok helyzetének javítására. Minden téren érvényesítették a nők egyenjogúságát...

Ma pedig... a kalapácsos ember ott virít az ÉHSÉGMENET résztvevőinek ruházatán... eltelt ugyan 94 év a TANÁCSKÖZTÁRSASÁG ideje óta, de a munkások helyzete mintha semmit nem változott volna; MUNKÁT és KENYERET követelve menetelnek az ország útjain, hogy kretén kormányunk figyelmét felhívják arra, ami tarthatatlan a XXI.századi Európában.

100_2850.jpg

ADÓK HELYETT MUNKAHELYET - TISZTESSÉGES ÉLETET!

- ezt skandálják, és a téli zimankóban papucsos lábak, szakadt talpú cipők, vagy egyenesen kölcsönbe kapott bakancsok verik az aszfaltot, az aszfalt pedig tépi a lábakat 20-30 km-en át - NAPONTA! - , hogy 2013. február 11-ére felérjenek a Kossuth térre - az orbáni parlament ülésének nyitónapjára... (17óra)

Miután Bírónak menekülnie kellett a Horthy-rendszer retorziói elől (nem utolsósorban a „fehér terror” különítményeinek kegyetlenkedéseit naturalista részletezéssel ábrázoló Horthy-mappa húsz színes litólapja miatt), az osztrák fővárosban több alkalommal is átformálta a szimbolikus főszereplőt a munkásmozgalom éppen aktuális ottani céljaira. Így például választásra szólító falragasz lett belőle, amely markában szorongatja a reakciós erőket vagy seprűvel takarítja el a múlt maradványait, a klérus, az arisztokrácia és a kapitalizmus karikatúraszerűen ábrázolt képviselőit.

Kísért a múlt... vagy csak ismétli önmagát?

Avagy Orbán delíriumos álmait képes megvalósítani úgy, hogy mindehhez szava nincs a XXI. századi magyar embereknek? Talán még mindig a "reakciós rendszerváltók" cselédeivé akarnak válni mindazok, akik lusták észre venni azt a förtelmet, amelyet rájuk akar kényszeríteni a hatalommániás, csökött, liberális burzsoázia - kreténné silányult maradványa olyan pártokban egyesítve magát, mint KDNP, mint JOBBIK, mint FIDESZ! ?

Vannak még emberek, akik bedőlnek a magukat civilnek kinevező és békét hirdető mágnásoknak; a BUNDAMENETeseknek, a bayerzsoltoknak, a fábrysanyikáknak, a lázártestvéreknek, az igehirdetőknek és gerebenágneseknek, schmittmáriás terrort akaróknak, a horthysta hungaristáknak?

Ébredjetek fel inkább!

100_2751.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr815072616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása