fidesz - magyar szótár
2010. november 27. írta: térfél

fidesz - magyar szótár

Ki nem tud még fideszül? Mert az most nagy bajba kerül.

Nem erősségünk az idegen nyelv - ezt már bizton állíthatjuk. Mi magyarok nem szeretünk érteni senki más emberfia nyelvén, csakis a magunkén. Évekig próbálták az oroszt belénk verni - nem sikerült. Hatalmas kínálatot borítottak ránk utána: jött a német, a francia, az angol, a spanyol és az olasz - de nem kellett a kutyának sem. Csak mert a meló ugyanannyi velük - értsenek inkább bennünket! Nehogy már más fejével is képesek legyünk gondolkodni!

Nehogy már képesek legyünk megérteni azt, ami körülöttünk van!

Á, dehogy! Nem kell az nekünk, még a végén egy húron pendülnénk... és az olyan nagyon szánalmas is lenne: értenénk a másik ember nyelvét...

"Az Európai Unió nem tudja megakadályozni, hogy egy kormány szétverje saját gazdaságát, ez így helyes, ünnepelni kell, hogy saját szabad akaratunkból is tönkretehetjük magunkat".

És itt a lényeg - a szabad akarat. Mert szabadon dönthette el mindenki, hogy érti-e a fidesz nyelvét, vagy azt kérte tőle, hogy értse meg őt inkább a fidesz. Az meg szintén nem érti, hogy mit nem lehet rajta érteni?

Ezért aztán szótár kell a népnek. Fordítók hada is kevés lenne, hogy elmagyarázzák a droidoknak, hogy mit jelent az, ha kormányuknak halovány lila gőze nincs a makrogazdasági intézkedések mikrogazdaságra csapódó hatásairól?

Hogyan lehetne megmagyarázni egy OOrbánnak, mit is jelent magyarul a havi 84.000Ft után a havi kevesebb?

Hogyan is érthetné a LLázár, hogy mit jelent a havi munkabér hirtelen elvesztése annak, aki kizárólag a munkájából él meg?

Mit is tudhat PPokorni arról, hogy milyen szavakat használ a 15éves cigánylány, amikor azt kéred tőle, hogy szedje fel a terem közepére hajított ételmaradékot?

Hogyan is érthetné meg MMatolcsy bácsi azt a fiatalt, akinek öngondoskodásból félretett pénzét - a jövője biztosítása helyett - most a kormány használja el?

Mit is mondana KKósa, ha hirtelen nem lenne hova haza mennie, mert már csak megemelkedett tartozása van, de senki, aki azt elnézné neki?

Hogyan is fogalmazna SSchmitt, amikor a nyakába zúdítják az egyetlen változatlan mondatot az Alkotmányból: Magyarország fővárosa Budapest - a többit pedig úgy írják át, mintha a sajátjuk volna és nem a KÖZTÁRSASÁGé?

Képes lenne felfogni PPintér, hogy mit jelent a börtön kapu hangja annak a csavargónak, akit dinnyelopáson kaptak, mielőtt az áramjárta kerítésbe akadt volna bele?

Milyen hangot ütne meg vajon SSzíjjártó barátunk, ha azon kapná magát, hogy hónapokig nem adnak neki fizetést, csak mert...?

És miként szólalna meg BBorkai, ha Afganisztánban elvinné a lábát egy akna?

Volna bármelyiküknek is emberi nyelve?

Aligha! A saját hazájuk anyanyelvén nem beszélnek, nem értenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr662477664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása