A hülyeség kora - Egerben
2012. augusztus 31. írta: térfél

A hülyeség kora - Egerben

Ezt látta beköszönteni, aki látta az Eger TV közvetítését a csütörtöki közgyűlésről, és persze az, aki némileg képben van a várost vezető képviselők előéletéről, vagyis képviselőségük mikéntjét nagyjából ismerheti.

Amit tudni lehet mostanában Eger városáról az annyi, hogy országgyűlési képviselő a helyi polgármester (Habis László a 2010-es Év polgármestere cím tulajdonosa), utolsóként próbálta Schmitt Pál "tisztességét" védeni (Isten hozta elnök úr!) amikor is beengedte a városi iskolákba haknizni még egyet, mielőtt kiderült az ipse gyalázatos tettének igazsága.

Eger arról is híres, hogy idemenekült a fideszfrakci, és utoljára itt éltették a reakciós boszorkányok is az ő vezírüket (Szeretünk Viktor!), mielőtt útjára indult a pokol és a horthy korszak "hőseinek" köztudatba hozatala szoborkompozíciók és fasiszta alakulatok menetelése formájában, hogy a felsőbb funkcionáriusok erdélyi égését ne is említsük.

Eger tehát jó hely a fityiszeseknek - ez nyilvánvaló. Ez akkor is kiderült, amikor e városból ki tudta tiltani a két mai napig is képviselő fideszes páros (1 nő és 1 férfi) Székhelyi Józsefet - mondván: "ezt most megtehetjük". És meg is tették - büntetlenül. Mit jelent ehhez képest egy nyomi kis helyi balhé, amit Dr. Kovács Luca nevezetű jegyző indítványa okozott. 22 éves működése után - hirtelen - nem kívánatossá vált a város számára a közgyűlések utáni felszólalási lehetősége a város lakóinak.

Már másodjára tárgyalta ezt, tegnap a közgyűlés... és hiába is hívta fel a kérdés demokratikusságát megkérdőjelezendő a figyelmet a Dobó téren a helyi Szolidaritási Mozgalom csoportja - a fidesz-kdnp többség megvonta a szót saját polgáraitól. Cserébe "100% -kal" megemelte az évi 1 alkalommal tartott közmeghallgatás számát.

100_2484.jpg

Ilyenekért érdemes megnézni ezeket a közgyűléseket :) - hogy lássunk bele a képviselőknek nevezett bunkók agyába: mert kérem! Arról van itt szó, hogy az évi 13 lehetőség helyett ... kap a város polgára egy 100%-kal megemelt (1+1=2) kettő darab lehetőséget, hogy elmondhassa, mi is nyomja az ő bögyét? Így is csak a fideszes tud nagyot mondani :).... de persze megsértődik, ha kiröhögi őket valaki.

A 2/3-os agy a mateknál azonban nem áll meg, mert neki fogalmi gondolkodása is van (azt hiszik legalábbis az egriek) és magyarázván a megmagyarázhatatlan jogfosztását a polgároknak azt mondják, hogy nekik fontos a részvételi demokrácia, és az bizony Eger városában hú! rettenetesen műkszik is, hiszen van nekik egy civil kerekasztaluk is, benne a hivatalban. Na, ott aztán lehet olyan személyes párbeszédeket folytatni, hogy csak na!

Habár? - és itt jön a jegyzői nagyság - figyeld csak! A kérdésre, hogy a szó megvonására tett beadványát hogyan reagálta le az egri lakosság - őszintén azt mondta, hogy "mind ellene foglalt állást".... de azért működik ám a polgár akaratára való figyelés.... hiszen tudhatná azt mindenki, hogy van a civileknek kerekasztala - és hogy vannak ám itt fidesz által létrehozott civil szervezetek (támogatva a fidesz által) dögivel....ahol a fideszes szalonpolgár csak úgy beszélgethet! - egymással kizárólag.... Mi ez, ha nem részvételi demokrácia? by fidesz

Most pedig a valódi részvételi demokráciáról nyújtanék némi felvilágosítást - jó lenne, ha az egri 2/3-os képviselőknek is sikerülne ezt elmagyarázni - de ezt én erősen kétlem, hogy befogadná az ő kizárólagosan 2/3-os agyuk :)

Európában a részvételi demokrácia megvalósításának programját elméletileg - az információtól a közös döntésig (a valós részvételig) – négy fejlesztési szakaszra bonthatjuk:

1. Az információáramlás két irányúsítása: a választott képviselők, és az önkormányzati intézmények számára lehetővé teszi a lakosság elvárásainak, kívánságainak jobb megismerését; a lakosság betekintést nyerhet a döntések tartalmába és a döntéshozók szándékainak és az önkormányzattól független objektív feltételek megismerésébe.

2. Konzultációs rendszer (strukturált párbeszéd) kialakítása: a lakosság kifejtheti álláspontját az adott kérdésekben, de a hatalom gyakorlói nem kötelesek azt figyelembe venni a döntéshozatalok során.A felmérések valamint a már korábban is rendszeresített gyűlések népszerűsége alapján az önkormányzat, s a lakosság részéről a szándék egyaránt tapasztalható. A lakókörzetek képviseleti rendszerének kialakítása és a társadalmi szerződés megkötése e téren alapvető fontosságú.

3. Egyeztetés és együttműködés rendszere: a fejlesztésnek ezen a szintjén a lakosság teljes részvétele megvalósul a lakókörnyezetükhöz kapcsolódó fejlesztési projektek megvalósításában (lásd Ile de France, Lille). Ezen a szinten a helyi döntéshozó és végreható hatalom időnként önkéntes kompromisszumok megkötését vállalhatja. Ennek a szintnek a működőképességéhez az önkormányzat részéről kijelölt felelős személyre van szükség. Európában általában az egyik alpolgármester feladata a rendszer működtetése. – Világosan meg kell határozni azon kérdésköröket, témákat, amelyekben az együttműködés sikerrel végig vihető.

4. Participáció (részvétel) szintje: a hatalom megosztása a közösen hozott döntésekben (co-décision) is jelentkezik.

Tehát ennyit a felszólalási jog elvonása és a részvételi demokrácia emlegetésének párhuzamosságáról - Egerben.

Volt azonban még valami érdekes ebben a közvetítésben. Az is nagyon aktuális, hiszen Eger még egy darabig híres az ő vízilabdás lányairól és fiairól, tehát van némi köze a 2/3-nak a sporttal való dicsekvéshez is. Ennél is inkább megdöbbentő az Agria Humán Kft. átköltöztetésének ötlete - az alig harminc éve épült, de már be is zárt ISKOLA falai közé.

Hosszasan elemezte a 2/3-os agy - a tornaterem megóvására tett intézkedéseinek fontosságát, hogy miként is kell letakarnia majd annak drága padlózatát, hogy  raktárnak használható legyen....

És kedves gondolkodásra képes 1/3-os agyú feleim és barátaim, hiszitek vagy nem... egyetlen élő lény a teremben nem volt képes a közgyűlésből felsikoltani - dugig a díszes, és magát nagyon okosnak, valamint kedvesnek, és pedagógusnak hívő emberrel - , hogy "Mi lenne, ha a tornatermet arra használhatná a város diáksága, amire való? Vagyis tarthatnának benne testnevelés órákat , azok az intézmények, amelyek egyébként nem rendelkeznek ilyen célra alkalmas helyiséggel"

No, nem.... ilyesmi nem jutott a sportot halálra támogató 2/3, de még a jobbikos vagy elempés, netán emszpés agyak eszébe sem, hiszen mit sem tudnak ők arról, (vagy az oktatási bizottságukban ülők) hogy van a városnak egy,kettő, három olyan intézménye is, ahol NEM LEHET TESTNEVELÉS ÓRÁKAT TARTANI - mindennaposakat sem!

Ilyen közgyűlési közvetítés mellett, pedig nem is igen van arra esély, hogy  értelmes, A HELYI emberi közösség javát szolgáló döntéseket volna képes ez a képviselői garnitúra meghozni.

Ám,mostantól legalább tudja az egri lakos, hogy semmi nem úgy van, ahogy azt a választott képviselői tudatni szeretnék velük, hogy van.... Mostantól leginkább KUSS VAN EGERBEN - BEKÖSZÖNTÖTT A 2/3-OS HÜLYESÉG KORA.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr244744326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása