Mit ünnepeljek ma?
2011. augusztus 20. írta: térfél

Mit ünnepeljek ma?

Aug. 20-án - szombaton?

István ismerősöm nincs... szentet meg pláne nem tudnék felmutatni. Legyen akkor ok az, hogy : I. István király a... - ki a búbánatos léleknek is volt ő a királya?

"Vajk (975-1038) megkeresztelkedett, folytatta apja politikáját, és 1000-ben István néven királlyá koronáztatta magát.Mivel István a nyugati kereszténységhez akart csatlakozni, s nem kívánt a világhatalmi terveket fontolgató német-római császárság függőségébe kerülni, ezért II. Szilveszter római pápától kért és kapott koronát. Ezzel egyúttal elismerte a pápai hatalom jelentőségét is.

- azóta eltelt 1011 év. Én arra nem emlékszem, hogy mikor is váltam el pontosan?! - nem hogy eleve bármi közöm is lehetne 1000. évünkhöz :) . Az is nagyon távoli ok már, hogy miért vettem vissza a lánykori nevem, és eszembe sem jutott soha, hogy templomi esküvőre ragadtassam magam... mert minek? Egyik dolog se nem oszt, se nem szoroz ma már... akkor sem nagyon, de utólag végképp - szóval nem érdemel ünnepet az ilyen távoli esemény... hacsak?!

- hacsak nem...  valami istenkirály dolog nem történt volna akkor:

István célja az volt, hogy a nemzetségekre tagolódó magyarságból és az ország egyéb lakóiból - erős központi hatalom irányítása alatt - nyugati műveltségű, független, keresztény államot alapítson. Mindezek megvalósításához a legfontosabb lépés a magánbirtok intézményének megteremtése volt. Fegyveres harcban végérvényesen legyőzte a régi berendezkedést fenntartani akaró utolsó ellenfeleit és birtokába vette az ország földterületének közel kétharmadát. A többit az egyháznak, a hozzá hűséges nemzetségfőknek és a fegyveres segítséget nyújtó német lovagoknak adományozta. Ezzel István király szilárd hatalomra tett szert, s megszilárdította az ország belső helyzetét.

- na bravó! Ez a zember megerőszakolta a saját nemzetét, de még annak környezetét is, hogy saját, egyéni céljait elérje! Ej de csúnya dolog ez, még manapság is! Elhabzsolta mások területeit... és a lopott holmit ajándékként adta tovább... fujj! Mit ünnepeljek ezen? - inkább sopánkodom miatta, és remélem, hogy az ezertizenegy év alatt egyetlen géndarabkája sem vetődött belém... mert erőst szégyelleném.

A kereszténység felvétele rövidesen számos területen éreztette hatását. Ezek közül a legfontosabb a keresztény műveltség rohamos térhódítása és a nyugati írásbeliség meghonosodása volt.

- basszus! nem elég, hogy erőszakos, hogy lopós, de még majom is... mások dolgait utánozza és utánoztatja le, csak mert.... mert övé lett a hatalom, és elég erős és bátor ehhez; hogy másokat tönkre tegyen, kiforgasson javaiból, és identitását is megváltoztassa... tisztára, mint manapság Orbán Viktor! (mikor is van Viktor nap? - lassan azt is ünnepeltetni fogják? - NEEEEEEEEEEE!)

István király az új szervezetet és rendet törvényeivel erősítette meg. Ezek elsősorban a magántulajdont, a köznyugalmat, az erkölcsöt, az egyházat és a kereszténységet védelmezték

- JAJ! jujjuj, ugye mondom: tisztára, mint Vidóka... lehet, hogy István reinkarnációja ez a gyerek? - vagy csak azt képzeli magáról? (az Orbán) Mert éppen azért sincs ma semmi kedvem nekem ünnepi hangulatba kerülni, mert ez a ME (miniszterelnök) már másfél éve teljesen kikészít az ő állandó és töketlen és villámgyors, tehát minden átgondolást nélkülöző törvénykezési hisztijével... amellyel már semmi magántulajdonom nem van! Köznyugalom, mint olyan... nem tapasztalható - de hőbörgés ezerrel megy! az erkölcsi minimum alatt teljesít az ország nagyobb része - de 2/3 biztosan! az egyházzal és a kereszténységével pedig kitörölhetjük a seggünket, mert pont olyan és arra is való, mint a WC-papír általában. (újrahasznosított - feleslegessé vált alapanyagból készült - eszköz, mely puhasága miatt alkalmas arra, hogy mások - undorítónak mondható - végtermékétől megtisztítsák azoknak ülepét - az  ürítés után - fényességessé esetleg szentté?, de legalábbis szalonképessé próbálja tenni - netán nyalással, vagy egyéb sikamikával - a kormány szarás után megtisztítandó alfelét)

1083-ban szentté avatták, ettől kezdve Szent István napján, augusztus 20-án, az akkori királyi székhelyen, Székesfehérváron a magyar királyok törvénynapot tartottak, s ott minden eléjük járuló alattvalójuk panaszát meghallgatva; személyesen intézkedtek és bíráskodtak. Ezt követően évről évre, a nagy számban összegyűlt sokaság együtt hajtott fejet királyával a nagy király sírja és ereklyetartóban őrzött jobb keze - a Szent Jobb - előtt, így emlékezve Szent Istvánra. Az évszázadok múltán a törvénynap elvesztette közjogi jelentőségét, a király személyes bíráskodását a királyi kúrián való ítélkezés rendszere váltotta fel. A törvénynapi országos gyülekezet helyébe a rendi országgyűlés lépett, s az ország központja Székesfehérvár helyett Buda, majd 1873-tól Budapest lett. A nemzet azonban augusztus 20-án továbbra is eljárt tiszteletadásra az államalapító király székesfehérvári sírjához. Szent István napja nemzeti ünnep lett

- ehhez már nincs is ötletem, hogy mivel magyarázzam abbéli elvárását hülye kormányunknak, hogy pont eme névnapon örömmel bámuljam végig, amint kihajigálja a büdzséjébe - rohadt nehezen - összehordott javak átalakítását, holmi és további : szemfényvesztésre, amit nevezzünk két napos  - nemzeti együttműködést lájkoló - ingyenélők tűzijátékkal megspékelt dajdajozásának. Illetve a kereskedők,a pirotechnikusok, a benzinkutak, a kocsmák és egyéb vendéglátó helyek bevételre szert tevő nagy ünnepének. Plusz a magamutogatóké, meg az önámítóké, meg a ... ilyeneké...

Mert ez az! 2011.ben, a válságnak kellős közepébe taszajtott ország életében a legnagyobb hiányok közepette - a fideszesek ünnepelnek - mindenki más kárán örvendeznek... hát ronda egy népszokás ez! amolyan szentistváni  genetikai hulladék...

*

Na de ünnepelhetek mást is, hiszen voltak időszakok, amikor ezt a huszadikát sem egy szentnek igazán nem nevezhető valakinek a neve napja miatt kellett ünnepelni, hanem, mert ... izé...

A második világháború után a kommunista rendszer megszüntette Szent István napját, és augusztus 20-át 1950-től, a sztálini mintára létrehozott alkotmány dicsőítésére, az "Alkotmány napjának" nevezték

- ej már, a mindenségit neki! - ennek a napnak, hogy megint valami szart juttat csak az eszembe: azt az idei áprilisi napot, amikor ez a beteg kormány még az Alkotmányt is megbuherálni merészelte... naná, hogy azóta alkotmány se nem van ebben az országban, nem hogy még ünnepelni lehetne azt, ami nincs is: sem ilyen - sem olyan. Valójában itt állunk... alkotmány nélkül. Oszt' ünneplik egyesek... - nagy az isten állatkertje - tényleg!

Kádár rendszer évtizedeiben az "Új kenyér ünnepének" is nevezték, s így próbálták ünnepélyessé tenni a nagy nyári mezőgazdasági munkák befejezését, tompítva a tömegek, mindenekelőtt a termelő szövetkezetekbe kényszerített parasztok ellenérzését.

- na, itt van-e! Még egy újabb iszonyat demagóg szöveg innen, csak hogy üsse saját magát is - hiszen István az ősi  nemzetségeknek ment előbb ellene, most meg, azt próbálja magyarázni helyett mantrázni, hogy a Kádár érában meg a parsztság ne örült volna az új kenyérnek, ha már ő maga aratta azt le (búzát), ő maga őrölte meg, és ő maga sütötte ki, hogy legyen mit ennie)...?- és volt is ba... meg! akkor volt! Most meg - 2011-re már kenyérre valóm sincs - nem hogy ünnepre!

- hiába, nehéz ezeknek is megfelelni, hogy csak azért is mondjanak valamit, amivel bizonyíthatnák... legalább maguk előtt, hogy ma ... ha beszarik is az ország mindenestül - akkor is csak ünnepelni kell (a fideszt, hogy a fideszes jó sok pénzt szedhessen be ma és holnap is, mert már nem egy nap van aug. 20. hanem kettő... bibi-bí! Orbán a király ezt is tudja...

Komárom. Zatykó János polgármestertől megtudtuk: a gazdasági válság nem befolyásolja az ünnepséget, módon emlékeznek Szent István királyra. – Elképzelhetetlen, hogy a válság hatása érzékelhető legyen az augusztus 20-i ünnepségeken. Több és színesebb programmal várjuk az embereket. A rendezvényre elkülönített költségkeret sem csökkent – mondta a városvezető.

Feledhetetlen élmény vár önre, családjára és barátaira, ha az államalapítás tiszteletére rendezett augusztus 20-i tűzijátékot a várból tekinti meg pezsgőzés közben! A program egy különleges tárlatvezetéssel kezdődik, fáklyás vezetés keretében tekinthetik meg a kazamatát. A látogatókat a Setét-kapuban Bornemissza Gergely tüzes kerekének rekonstruált mása fogadja, mely hang- és füstelemekkel idézi egykori működését. A földszinti ágyúteremben Zay Ferenc várkapitány által 1550-ben öntött ágyú másolata sül el. A hosszú földalatti folyosó még kivételesebb élményt ígér a lobogó tűz fényénél!

aha! Itt nemes egyszerűséggel az államalapítást ünnepelheti az a néhány burzsuj, aki mindig is a hatalom szolgálatában bírt leledzeni... akár évezredeken keresztül is... kész az ünneplésre! bármikor - bárhol - bármit - bármennyiből - bárkivel - bárhogy - bánja is ő a válságot! Ünnepel! Ő ünnepel... én meg még mindig nem találtam okot az ünneplésre - szerintem nincs is rá ok!

Na, csók a családnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr573167006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kozmetikázzák Államunk korát 2011.08.21. 12:08:38

Sokaknak feltűnt, hogy az 1896-os Magyar Állam 1000 éves  fennállásának milleniumi ünnepétől valahogyan nem stimmel a számolás. Az eltelt 115 évet évet egyesek csak 11 évnek számolják.  A kormány szerint az Államunk olyan jó állapotban van, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása