Az úgynevezett gonosz és a Napóleon komplexus
2011. június 08. írta: térfél

Az úgynevezett gonosz és a Napóleon komplexus

Konrad Lorenz egyik könyvének a címe - (Az úgynevezett gonosz) még nem olvastam, de szerintem fogom...

"Az egész harántcsíkolt izomzat tónusa megnövekszik, a testtartás feszessé lesz, a karok oldalirányban megemelkednek, és kissé befelé fordulnak, úgy, hogy a könyökök valamelyest kifelé mutatnak. (Lsd. Orbáné beszédei közben... a balt meg-megemelgeti...) A fej büszkén megemelkedik, az áll előremered, az arc izomzata egészen határozott mimikába rendeződik, amelyet filmekből, mint "hősi arckifejezést" ismerünk. A háton és a kar külső oldalán felmered a testszőrzet." - ezt ugye takarja előlünk a ruházat... de amúgy is csimpánzoknál végzett viselkedéskutatást a szerző :)...

"Adler "Napóleon-komplexus"-nak nevezte az a helyzetet, amikor az alacsonytermetű ember - összetévesztve a szociális pozíció és a testmagasság dimenzióját - hatalomra tör, mert "nagyobb" szeretne lenni. Hiszen láttuk: már gyerekkorban is a "nagyság" képviselte az erőt és a hatalmat. (A kutatók gyakran felhívják a figyelmet arra: a történelem nagy despotái között a véletlennél jóval gyakrabban találunk alacsony termetű férfiakat. A "névadó" Napóleon mellett például Hitler és Sztálin is alacsony ember volt.) " - Azt nem tudom hány centiméter is pontosan Orbán Viktor, ahogyan azt sem tudhatom, hogy Szálasi Ferencet mekkorára engedte nőni az ő istene...

Én nem vagyok fanatikus. Én több vagyok ennél. Bennem igazság van, melyben hiszek… Arról nem tehetek, hogy a hungarizmus alapigazsága bennem és nemzetünkben született meg.” – írta saját szerepéről 1945-ben, börtönnaplójában.

Téziseinek lényege – saját megfogalmazása szerint – hogy az istenhit, a bajtársiasság és a hazaszeretet az egész nemzetre kiterjedjen, így azt egységbe forrassza. Ezzel az elképzeléssel a nemzetiségek között fennálló problémákat is át lehetne hidalni a Hungária Egyesült Földeken, mely a Trianon előtti Magyarország területeit foglalná magába. Elképzeléseinek foglalata a Cél és követelések című mű, melyet nyugdíjazása után nem sokkal írt meg. A hungarizmus fontos vonása a kizárólag zsidók (és kisebb részt cigányok) ellen irányuló, mind vallási, mind faji színezetű gyűlölet. (Más források szerint elfogadta a fajelméletet, azonban a „turáni fajba” tartozó magyarokat egyenrangúnak ítélte az „árja fajjal”.)

- Azt hiszem mi sem tehetünk erről... de annál inkább elszörnyedek, amikor olyan oldalakat találok, ahol egyenesen istenítik Szálasi politikai elgondolásait... amikor hallom, hogy Tőkés megint szervezkedik, amikor párhuzamot találok az orbáni akaratosság és a már ismert történelmi őrültek lángolásai között... és egyenesen össze tudnám magam csinálni, amikor Erdélyország neve felmerül... és amikor a reformátusok előretörni óhajtanak... és amikor a bohózatba illő, de nagyon is komolyan gondolt és meg is cselekedett törvényhozási ámokfutás jut eszembe.

Szálasi idézetek következnek - gyengébb idegzetűek üljenek le (én is ülök)!

1. "Az államhatalom tisztában van azzal, hogy az egyén ősösztöneit megélhetés, vagyonszerzés és vagyongyűjtés, hit és öntudatosság szempontjából nem lehet és nem szabad kiirtania; de őrködik afelett, hogy az egyéni élet ne csak a haszonszerzés, hit és öncélúság elvakultságába fulladjon s ezzel a szociális nyomor okozójává és az államiság sírásójává váljék." - pont mint manapság: az egypártifideszkormány tisztában van vele, hogy kispajtásainak vannak kaparó ösztöneik, de nagyon vigyáz arra, hogy mindezt csak a szociális nyomor felé küldöttek kárán valósíthassák meg (lsd, Pintér adóbevallását)

2. "A terv mindenkitől azonos kötelességteljesítést követel, mindenkinek azonos jogokat ad. Elve: először a kötelességteljesítés, azután a megérdemelt jogélvezet."- tessék mondani, ez már a Széll Kálmán, vagy a Széchenyi nevén futó terv? ... csak mert nagyon ráizgult már ez a kormány a kötelességeinkre... és nagyon eltávolított bennünket a jogélvezettől - én itt már erős rettegést érzek.

3. "Adok, hogy adj! Aki nem ad, nem kap!" - ajjaj! ezt már 23. éve látjuk, hogy is megy a fideszeseknél...

4. "Akarjuk és követeljük az alkotmány új felépítését, az új alkotmánytörvénynek a nemzet szabad akaratmegnyilvánulása alapján történő elfogadását és szentesítését." - na itt egy kissé eltévedtek... mert bizony a nemzet helyett kizárólagosan a fideszegypárti Orbánkormány fogott neki tákolmányozni - fujj, de utálom ezért őket, és azokat, akik engedik a jogbitorlást!

5. "[...] nem ismerünk felekezetnélküliséget, minden polgár valamelyik bevett vagy elismert vallás tagja legyen." - ajjaj, jaj! Ez aztán teljesen így megy 2011-ben. Mondom én, hogy ez lehet a puskája a fidesznek és a jobbiktól semmi nem különbözteti meg őket...

6. "Akarjuk és követeljük a köz és népoktatás újjáépítését a gyakorlatra építő életre és kötelességteljesítésre beállított nevelési rendszer alapján; az állástalan oklevelesek elhelyezését a gyakorlati pályákon, ennek megfelelő ingyenes átképzésüket, elhelyezésüket az irányított gazdálkodás keretein belül...." - Hoppá! ez meg itt a közmunka! ... nem is folytatom tovább a nézelődést, mert mindjárt rám szakad az ég...

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr512967787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása