agykurkász
2011. március 12. írta: térfél

agykurkász

Van olyan, hogy egy ország megbolondul?

De legalábbis homloklebenyét veszti? (Mit tudhatunk meg Phineas Gage egyedülálló esetéből? Azt, hogy az agynak egy szelvénye, a homloklebeny felelős az erkölcsi gondolkodásért és a társas, szociális viselkedésért.)

Tegyük fel, hogy egy pszichiáter annyira ráér, hogy egy ország gondolkodásmódját kívánja megfigyelni, cselekvései által a motívumaira kíváncsi. Legyen ez az ország :) épp a miénk és mostanában.

Mit lát? Látja, hogy veszettül alkotmányt gyárt egyetlen párt... hogy ezen dolgozik minden embere a kormánynak... hogy nagyon alkot(mányoz)nak külön-külön is. Például van az a Szájer nevű varjú, aki hülyeségeket beszél, amikor nem épp az európai parlamentben mutogat az ujjával lefelé (mint a római császárok anno, ha halált kívánnak)... aztán van ez a Kósa nevű polgármester, aki Debrecen városát nyírja ki mellesleg, de nem mellesleg ilyeneket nyilatkozik (persze volt nagyobb mondása is már, ami tönkre vágott néhány százezer adóst):

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint a családi szavazati jog bevezetése Magyarországon olyan újítás lehet, amelyet más országok is követhetnek - írja szombaton a Magyar Hírlap.

 

Szóval, látja ez a pszichiáter, hogy van nekünk ilyen lapunk is, amiben példát lehet nyújtani a nyugatnak, ha éppen megszorulna valamelyik nép és unalmában alkotmányt volna kedve csinálni... csak mert... De olvasni is tud a pszichiáter és a híreket is figyeli, mint hogy: nem kapnak fizetést a dolgozó emberek, mert nincs arra pénze a megyei önkormányzatnak. Azután kap ez a szerencsétlen ember néhány ingyenújságot, amit szintén a fizetésképtelen önkormányzatok tartanak fenn... netán a helyi tévékbe is belenéz az ürge, és látja ám, hogy mennyi bulit tartanak ugyanezek az eladósodott önkormányzatok. Fülébe jut az is, hogy az önkormányzati ülések előtt villásreggelit szolgálnak fel a képviselők részére, akiknek meg érdekes módon mindig jut pénz a juttatásokon felül is ingyenkajárapiáranőre. Hovatovább értesül arról is, hogy terrorveszély fenyeget valahonnan és arra is gyorsan tud lépni a kormány további milliókkal... és hogy milliárdok is vannak a foci rendbetételére, de enni meg nem tudnak az iskolások még mindig... Sőt, el kell vonni a felsőoktatástól is rengeteget, mert szar ahogy van - és az sokba kerül. Ugyanekkor mindjárt kapnak majd remek kis jutalmakat itt az első negyedévre sokan... sok helyütt... mert arra meg van lóvéja az országnak. Egy napon Esztergomba is eljut az ürge (a pszichiáter) és ott is marad... ottmarad, mert az ám az igazi kísérleti terep, amin lehet álmélkodnia: miként fizeti az eladósodott önkormányzat Meggyes és egy újságíró egyéni peres eljárásait, mi közben a kormányhivatalok azoknak az ügyvédeknek is fizetni tudnak, akik az ingyenes jogsegélyszolgálatok feladatait látják el (vagy legalábbis izé) azok részére, akiknek nem adatik meg az önkormányzati utalás egyéni problémáik ellátására.

Mostanra azt is tudja, hogy miként kormányozza a kormány az ország szekerét - sehogy! Mert nem ér rá senki ilyesmivel foglalkozzon, mikor adni venni kell a sportegyesületeket, Wolf Katikát kell felkészíteni egy világméretű versenyre... 40 milliót kell tologatni egy asztalon... pókercsatákat kell reklámoznia... és mindenkit meg kell tanítania lovagolni (hogyan zuhanj át azonnal és gondolkodás nélkül minden lónak a túloldalára?), valamint Elvis Preslire kell emlékeznie mindenkinek... és Obersowszkit kell hallgatnia ahhoz, hogy legyen véleménye és halvány lila elképzelése arról, hogy mi folyik Líbiában? No meg Csipak Péter életpályamodelljét is kívülről fújnia kell minden fidesz érzelmű embernek... és persze háromezer helyen ünnepeljük minimum a '48-as forradalom maradékát... (amit még nem fölöztek le belőle).

Nem tudom, mi az amit még láthatna ez a jóember... ami történik ebben az országban... hagytam-e ki valami jellemző dolgot, amit tesz a kormány (eszik, iszik, ünnepel, reklámoz, alkotmányoz, ja! Lézerblokkolót használva közlekedik méregdrága autókon... hopp! És büntet! Büntetéseket alkalmaz mindenre és mindenkire, aki nem ő)

Nos, motivációt kutatna az agykurkász - csak így a képzeletemben persze - de amikor felvenné vele a kapcsolatot (köszöntené, hogy helló!) ... hát csak a visszhang felel az űrből... mert kurkászni valóra sem lel, nem hogy motivációra!

(szegény ország lobotómián esett át)

"a baleset után néhány fontos dologban eltérés mutatkozott. Erkölcsi hanyatlása szinte azonnal nyilvánvalóvá lett. Bizonyos dolgok könnyen kihozták a sodrából, és gyorsan haragra gerjedt. Nem sokkal a baleset után elvesztette érdeklődését a gyülekezet és a lelki dolgok iránt. Tiszteletlenné vált, és hajlamos volt a túlzott és szertelen megnyilatkozásokra, még az istenkáromlásra is. A társadalmi szokások sem érdekelték, és egészen felelőtlenné vált. Otthagyta jól fizetett állását, és a "munkanélküliek listájára" került. Amikor ugyanis többé nem tudta felelősségteljesen ellátni kötelességét, cége elbocsátotta. Az orvosa, dr. John Harlow azt állította, hogy a baleset elpusztította equilibriumát, vagyis megszűnt az egyensúly intellektuális képességei és ösztönös hajlamai között. Végül feleségét, családját is elhagyta, és egy vándorcirkuszhoz szegődött. Phineas Gage traumás eredetű homloklebeny-sérülése személyiségének, erkölcsi mércéjének, családja, egyháza és szerettei iránti elkötelezettségének elvesztésébe került."

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr372733664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.03.12. 17:30:55

"és egy vándorcirkuszhoz szegődött."
- nos, úgy tűnik, azzal juthatott el végül IDE Magyarországra, ahol véget ért a vándorlása, és állandóra (végleges cirkuszra) rendezkedett be... 8-(((
süti beállítások módosítása