Eger a fidesz mintavárosa akar lenni?
2012. augusztus 27. írta: térfél

Eger a fidesz mintavárosa akar lenni?

Bár Esztergom sem semmi, de minden jel arra mutat, hogy Eger "városvezetése" rajtuk is túl tesz. Alig csendesedett el a "Székhelyi ügy" kirekesztéses sztorija - persze következmények nélkül! - máris itt a következő kirekesztés.

A változatosság kedvéért, most  a törvényesség betartásáért felelős jegyző követi el, és egyenesen a választópolgárokkal szemben óhajtaná azt megvalósítani. Íme az indítványa:

Javaslom továbbá a rendelet 26.§. és 31.§-ai hatályon kívül helyezését. A 26.§-ban szabályozott lakossági közérdekű felszólalás célja, hogy a Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz. A rendelet alkalmazása azonban nem valósította meg az Alapokmányban megfogalmazott célt, amelyre tekintettel indokoltnak tartom ezen rendelkezés hatályon kívül helyezését.

26. §

 

Felszólalás

 

(1)                   A Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz. Egy felvető két ügyre térhet ki, együttesen legfeljebb 5 percben.

 

(2)                   A válaszadás módjáról az ülés elnöke dönt. Az önkormányzat a választ azonnal szóban, vagy 30 napon belül írásban adja meg.

 

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, fogadja el a rendelet-tervezet 15 napra történő közszemlére tételét.

 

 

Eger, 2012. június 21.

 

 

Dr. Kovács Luca

Eger Megyei Jogú Város

       jegyzője

 

Határozati javaslat:

 Eger Megyei jogú Város Közgyűlése elrendeli Eger Megyei Jogú Város Alapokmányáról szóló 28/2011. (VI.30.) önkormányzati rendelet módosításának 15 napra történő közszemlére tételét.

 

Felelős: Dr. Kovács Luca jegyző

Határidő: azonnal

 Az augusztus 30-án, csütörtökön esedékes közgyűlésen döntenek eme előterjesztésről. Mindez azt jelenti, hogy sajnálatos és egészen felháborító módon, az indítványt befogadta az ügyrendi bizottság, és azt szavazásra elő is terjesztette. (vagy nem?)

A város lakói minderről nemigen értesülhetnek, hiszen egyetlen módjuk, ha rendszeresen kutakodnak a városi portálon, netán befáradnak a városháza aulájába, majd kikeresik az aktuális lepedők között azt, amire illene felfigyelniük - esetleg - saját érdekükben. Ámde a magyar állampolgár a legkevésbé sem híres arról, hogy naprakész információkkal rendelkezne az őt érintő ügyekben, avagy a város illetve a köz érdekeit szívén viselné. A városlakó leginkább tudatlan, és mit sejt arról, hogy mikor - melyik jogában éri sérelem, vagy mikor kerül hátrányba valamely érdeke?

A figyelmes és öntudatos választó, és városlakó azonban érti, és tiltakozik az indítvány megszavazása ellen:

Kérem a közgyűlés tagjait arra, hogy NE SZAVAZZÁK MEG  az  alapokmány alábbi rendelkezésének visszavonására tett javaslatot.

 

A 26.§-ban szabályozott lakossági közérdekű felszólalás célja, hogy a Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz.”

*

A jegyző szerint:A rendelet alkalmazása nem valósította meg az Alapokmányban megfogalmazott célt, amelyre tekintettel indokoltnak tartom ezen rendelkezés hatályon kívül helyezését.

 **

Az egri polgárok szerint: nagyon is megvalósult a megfogalmazott cél, hiszen épp e rendelkezés teszi lehetővé számukra, hogy „a Közgyűlés ülésén jelenlévő állampolgárok az utolsó napirendi pont lezárását követően felszólalási jeggyel az önkormányzat és szervei, a Polgármesteri Hivatal és a közszolgáltatók feladatkörébe tartozó ügyekben közérdekű felvetéseket, kérdéseket, észrevételeket intézhetnek a Közgyűléshez és annak bizottságaihoz.”

 ***

Amennyiben a rendelet visszavonásra kerülne, az azt jelentené, hogy:

  • a város vezetése megtagadja a város polgáraitól a közügyekkel való foglalkozást,
  • és kizárja a képviselők - választóik érdekében - vállalt felelősséggyakorlását,
  • valamint helyt adna a jegyző azon tévedésének, miszerint „a város lakosságának szolgálatában” cselekedne azon rendelkezés visszavonásával, amelynek épp a „lakossági közérdekű felszólalás” a célja.

 ****

Dr. Kovács Luca jegyző ezen indítványa kimondottan rossz fényt vet a közgyűlés tagjaira; azt sugalmazza a város lakói számára, hogy Eger város vezetése, és rendeletet alkotó szerve

  • fél az őket megválasztó polgárok véleményétől,
  •  kellemetlennek tekinti a szemtől-szembe típusú személyes kapcsolatot,
  •  és nem képes a keletkező problémákkal szembe nézni,
  •  illetve nincs szándékában azokat a város lakóinak megelégedésére megoldani,
  • végső soron – NEM A VÁROS LAKOSSÁGA SZOLGÁLATÁBAN tevékenykedik.
Írja az ÖNTUDATOS állampolgár, és küldi mindazon képviselőknek, akik arra esküdtek, hogy legjobb tudásuk szerint KÉPVISELIK A VÁLASZTÓIK ÉRDEKÉT.

Nosza! Legyen Ön is tudatos (egri) állampolgár, válassza ki akár az összes képviselő elérhetőségét... és küldje el nekik a fenti szöveg alapján a kérését: Igen vagy Nem? Legyen Önnek szava? vagy ne is törődjenek Önnel? a képviselői... akiket Ön választott... hogy képviseljék az Ön érdekeit... vagy nem?

Eger Megyei Jogú Város  polgármestere:  Habis László FIDESZ-KDNP

A 12 egyéni választókerületben megválasztott képviselők:

  • 1. választókerület: Császár Zoltán független képviselő
    Telefon: 
    Elektronikus levélcím:Csaszar.Zoltan@ph.eger.hu

  • 2. választókerület: ifj. Jung László FIDESZ-KDNP
    Telefon:
    Elektronikus levélcím: Jung.Laszlo@ph.eger.hu

  • 3. választókerület: Sós István FIDESZ-KDNP
    Telefon: 
    Elektronikus levélcím: Sos.Istvan@ph.eger.hu

  • 4. választókerület: Dr. Misz Mihály FIDESZ-KDNP
    Telefon: 
    Elektronikus levélcím: Misz.Mihaly@ph.eger.hu



  • 7. választókerület: Orosz Lászlóné FIDESZ-KDNP
    Telefon: 
    Elektronikus levélcím: Orosz.Ibolya@ph.eger.hu




  • 11. választókerület: Gál Judit FIDESZ-KDNP
    Telefon: 
    Elektronikus levélcím:Gal.Judit@ph.eger.hu


A kompenzációs listákról mandátumot szerzett képviselők:





A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr704734675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása