Népszavazás
2012. március 08. írta: térfél

Népszavazás

A népszavazás (ritkábban használt nevén referendum) a népképviselet érvényesítésének, a közvetlen demokráciának az egyik formája, amelyben a demokratikus berendezkedésű országokban a hatalom forrása, a nép a parlamenti választások, illetve a helyi önkormányzati választások között is kifejezheti akaratát, illetve véleményét bizonyos kérdésekben.

Olyan szépen hangzik, nem? Mintha lenne demokrácia, mintha a hatalom forrása a nép lenne, és mintha kifejezhetné akaratát... a szegény választó. Pedig nem is! Mára, sokkal inkább beszélhetünk egyeduralkodó egypártrendszerről, és orbáni diktatúráról, ami a rákosi-félére emlékezteti azokat, akik éltek anno, és még mindig forog az agyuk, hogy lássák a párhuzamokat az akkori és a mostani között, mintsem hihetnénk a Wikipédia megfogalmazásának.

Magyarország nem normális állam, benne az emberek teljesen meghasonlottak, a média pedig úgy ontja a hazugságokat, hogy annak hatásai - szerintem - már visszafordíthatatlan károsodást okoztak a gondolkodásmódokban.

Ma ugyanis, kitelepültünk kis aláírásgyűjtésre, hogy meglegyen az a 200 ezer, ami kell ahhoz, hogy kifejeződjön a vélemény, mely szerint ez a kormány elcseszte az emberek életét. És hát, csodálatos élmény beszélgetni az emberekkel, hallgatni mit is mondanak vissza a csúsztatott tájékoztatásnak megfelelően :).

Vagy!? Éppenséggel, fene nagy öröm, amikor józan gondolkodású sorstársakkal hoz össze a jó sors, akik vagy tökéletesen tisztában vannak a kormány manipulációs technikáival (és persze nem néznek tévét, nem hallgatnak rádiót, és nem olvasnak ingyen helyi újságokat), vagy legalább olyan fiatal felnőttek, akiknek még maradt igénye arra, hogy a valóságról meggyőződjenek és érdeklődjenek a közélet, azaz a politikai színjáték hétköznapi megjelenése és hatásai felől.

Imádom őket!

Ezért a fiatalságért gondoltam, hogy kicsit utána nézek, mennyire számít szokatlannak, vagy éppen elfogadottnak a véleménynyilvánítás eme lehetősége - Wiki segít - szeretem!

1. Életem első népszavazása volt a gengszterváltás idején az a bizonyos 4 igenes... körülbelül ennyire is emlékeztem belőle... és ha memóriám nem csal -  nem is igen mentem el szavazni olyasmiről, amiről valójában halvány fogalmam sem volt, hogy mit oszt, mit szoroz? Mert bánta a fene a köztársasági elnököt..., kit érdekelt a párszervezet, ha se nem bántott, se nem hátráltatott a munkámban..., és hogy számoljon el a vagyonával egy párt? - miért, volt neki? :) ... végül pedig a munkásőrök is csak segítettek, ha valahol kellett... szóval, passz.

Az 1989-es őszi népszavazás és kampány volt az újjászülető magyar demokrácia első voksolásos erőpróbája. A népszavazást az ellenzéki kerekasztal négy pártja (Fidesz, FKGP, MSZDP és az SZDSZ) kezdeményezte.[4] 

  • Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?
  • Kivonuljanak-e a pártszervek a munkahelyekről?
  • Elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában, vagy kezelésében lévő vagyonról?
  • Feloszlassák-e a Munkásőrséget?

Az utolsó három kérdést az Országgyűlés 1989 őszén rendezte, így azok a népszavazásra elveszítették gyakorlati jelentőségüket.

 

A népszavazás mind a négy kérdésben eredményes volt és az igenlő válaszok győzelmét hozta.

*

2. Erre már elmentem, mert bizony, hogy tetszett volna, ha a köztársasági elnököt legalább a nép többsége választja meg - olyan igazi felelősséget rótt volna rájuk, nem?

 A feltett kérdés a következő volt:

  • Kívánja-e Ön, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg?

A szavazást az Országgyűlés a nyaralási szezon derekára tűzte ki, ami szerepet játszott abban, hogy a voksolás érdektelenségbe fulladt.[6] Az urnáknál csak a szavazópolgárok 14%-a jelent meg, így a szavazás érvénytelenül ért véget. A sikertelen népszavazás után az MDF és az SZDSZ korábban megkötött megállapodásának megfelelően az Országgyűlés választotta köztársasági elnökké Göncz Árpádot.

(mellesleg az egyetlen elnök, akit én magam is megválasztottam volna, ha hagyják... bezzeg a mai Schmitt! - tutira senkinek nem kellett volna, mert már régóta tudjuk, hogy csupán egy seggnyaló ember, és esze ágában nem volt soha mások érdekeit szem előtt tartani. És akkor még nem is sejtettük, hogy mekkora csaló is!)

*

3. Ide is mentünk, hajaj... de még hogy! Olyan jó volt arra szavazni, hogy majd biztonságban leszünk és soha többé nem fenyeget háború - sem hideg, sem meleg... az szintén nem jutott volna eszünkbe, hogy egyszer a saját kormányunk fogja fenyegetni az életünket - mint most teszi a fityiszes

Magyarországot 1997 júliusában a NATO madridi csúcstalálkozója után hívták meg a védelmi szervezet tagjai közé. Az Országgyűlés ez ügyben országos ügydöntő népszavazást írt ki, amelyen a következő kérdésre kellett válaszolni:

  • Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság a NATO-hoz csatlakozva biztosítsa az ország védettségét?

Az esemény előtt a parlament megváltoztatta a szavazás szabályait. Ezen túl a jegyzékben szereplők 25%-ának egybehangzó válasza kellett az érvényességhez. Szükség is volt erre, hiszen az urnák előtt a jogosultaknak kevesebb mint a fele jelent meg (49%). A szavazás a NATO-csatlakozást támogatók döntő győzelmét hozta, a szavazók 85%-a a belépésre voksolt. Magyarország a népszavazás után másfél évvel, 1999 márciusában vált NATO-taggá.

*

4. ez ugyebár, az Eu csatlakozásról szólt és jellemző, hogy a 2003-as időpontra már a fityisz beindította keményen, a választások utáni bukott párt-stratégiáját... akkorra datálom a bosszúhadjáratának megindítását.

Magyarország 2002-ben sikeresen zárta le az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Az Országgyűlés 2003. április 12-ére ügydöntő népszavazás kiírását kezdeményezte. ... A taggá válást ellenzők kevésbé szervezett kampánya a csatlakozást gyarmatosodásnak állította be, ám ezzel nem volt képes ledolgozni a támogatók táborának hatalmas többségét.

  • Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?

A népszavazáson a résztvevők döntő többsége (88%) a csatlakozás mellett foglalt állást. Európa-szerte csalódást keltett azonban az igen alacsony részvétel (a szavazásra jogosultak 46%-a). 

*

5. Ez már egyértelműen a fityisz ármánykodása alapján létrehozott bizbasz volt, ami talán az első lépésének számított a mai állapotunkhoz vezető gyilkos politikájában. Akkor még sikerült - a józan agyunk miatt - visszavágni nekik.

Minden addiginál hevesebb politikai küzdelem bontakozott ki a 2004-es népszavazás során.... Mádl Ferenc 2004. december 5-ére írta ki az alábbi két kérdésben az ügydöntő népszavazást:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?
  • Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

A népszavazáson a heves kampány ellenére csak a jogosultak 37,49%-a jelent meg. Az alacsony részvétel miatt egyik kérdésre adott válaszok aránya sem haladta meg a 25%-os limitet, ezért a szavazás eredménytelen volt.

*

6. 4 évvel később fideszék már nagyon megerősödtek... népbutító kampányaiknak nem láttuk az elejét, s a végét... magyarul: folyamatosan manipulálták a közvéleményt, és tekerték az igazság, és a reformok nyakát ... kifelé. Addigra az értelmi színvonala is oly mélyre süllyedt az ország szavazóinak, hogy képesek voltak mindent annak megfelelően ikszelni, ahogy az agymosás kikényszerítette belőlük. Ezt érdemes ám nagyon átgondolni a mai kormányintézkedésekkel kapcsolatosan! (miféle emberek ezek a fityiszesek?!)

A Fidesz és a KDNP 2007 őszi népszavazási kezdeményezése nyomán az Országgyűlés népszavazás kiírása mellett döntött az alábbi három kérdésben:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

A népszavazás időpontját Sólyom László 2008. március 9-re tűzte ki.[7]

A népszavazás mindhárom kérdésben eredményes volt, 50,40%-os részvétel mellett. A tandíj eltörléséért az érvényes szavazatot leadók 82,49%-a, a járóbeteg-ellátásért, háziorvosi ellátásért és a fogászati ellátásért fizetett "vizitdíj" megszüntetéséért érvényesen szavazók 82,69%-a , a kórházi "ágydíj" megszüntetéséért érvényesen szavazók 84,33%-a igennel voksolt.

*

És akkor, eljutottunk végre a mostani kezdeményezéshez, amit épp a retek fidesz-kormány - bizonyítottan rosszindulatú - törvényei miatt hívtak  létre:

A kérdések

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen? (csak mert 3 hónapra vitte le a tetű egypárti törvénygyár, ami kiiktatott minden emberi megfontolást a parlamentben, és elzárkózott a konzultáció és szakmai érdekképviselet elől) - igen, egyetértek


2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni? (csak mert a fityisz önkény törvénye szerint a dolgozónak már ahhoz sincs joga, hogy saját szabadsága felől rendelkezzen, hogy saját családi hátterének megfelelően eldönthesse, hogy mikor is lenne számára kedvező a munkaszünet, azaz a regenerálódás) - igen, egyetértek


3. Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni? (ez a legocsmányabb húzása volt Orbánéknak, hiszen arról van benne szó, hogy szinte már senkit nem akarnak foglalkoztatni normál, bejelentett státuszban... és a nagy nehezen munkaviszonyba került emberkét, fél évig is kínozhatják, hogy utána mégse vegyék fel) - igen, egyetértek


4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte? (ez  nagyon felháborítónak hangzik, de valójában nem arról szól, hogy aki 16. életévét betöltötte, azoknak ki kell takarodniuk az iskolából, hanem csak azt jelenti, hogy nem kötelező a 16 éves korát betöltőnek ott ücsörögnie a nyolcadik vagy épp a hetedik osztályban, ha csak addig volt hajlandó eljutni... ám, ha valaki normális módon tanul és teljesít, akkor nem fogják kiebrudalni a suliból :) )

Szerintem, keressétek az aláírásgyűjtő helyeket, hogy véleményt nyilváníthassunk egy népszavazáson...

...és szombaton pedig mindenki jöjjön el a Szolidaritási demonstrációra, mert a fityisz nem akarja elhinni - ha nem lát hatalmas elégedetlenkedő tömeget - hogy emberek millióinak vette már el eddig is a múltját, családoknak a megélhetését, és fiataloknak a jövőjét... csak mert...

(mert a fidesz gonosz! és olyan rosszindulatú, hogy már képtelen kinőni abból a bosszúállásra generált mentalitásából, amit a választások során elszenvedett veresége indított el - 2002-ben) Tessenek belátni, hogy ez az egyetlen, ami motiválja ezt a népnyúzó kormányt... semmi más! Mi viszont, bele fogunk pusztulni, ha nem állítjuk meg őket, és főleg, ha szó nélkül tűrjük a gyalázatos tevékenységét, ami minden értékétől képes megfosztani az EMBEREKET...

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr384298484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása