Nil mortalibus ardui est - vagy mégis?
2011. augusztus 14. írta: térfél

Nil mortalibus ardui est - vagy mégis?

Nincs lehetetlen az ember(iség)nek... ? - no ezért is nem szeretem a szállóigékké vált mondásokat, mert azt már nem szokásunk tudni, hogy honnan? kitől? milyen szövegkörnyezetből szakadt ki a szerencsétlenje. Ez is csak azért jutott eszembe, mert érettségire kaptunk (vettünk) egy-egy plakettet, melyen ez került kidomborításra - a semmi közepétől kicsit a kör széle felé :) - hát persze! Akkor még odáig voltam a gyönyörűségtől és komolyan hittem is benne, hogy csak rajtam múlik majd az életem... (tévedtem!)

Annyit találtam azért - mostani keresgélésem során - , hogy Horatiusé a mondás..., de hogy a Google egyre szarabb? - azon mindig meglepődöm. Most is: kettő egész találatot adott, egyben csupán szintén használja a szerző, de nem magyaráz, a másik meg angol nyelvű wiki... és ott használja a mankind szót (emberi faj, emberiség). Horatius-szal már jobban jártam :) :

A..."horatiusi költészet alapgondolata: a végletek, a szélsőségek kerülése: „Van mértéke a dolgoknak (est modus in rebus)”. Ezt a mértéket a természet szabja meg minden ember számára. A szatíraíró Horatius az arany középszert (aurea mediocritas) hirdeti, mert csak ez biztosíthatja a belső elégedettséget, mely minden boldogság forrása." - ezt szeretem! Csak valahogy ütközik azzal a bizonyos semmi sem lehetetlennel... :)

" Horatius erkölcsi világképének és felfogásának egyik legfontosabb gondolatát: carpe diem (szó szerint: szakítsd le a napot). A szállóigévé vált felszólítás nem a szerelem és az egyéb gyönyörök habzsolását jelenti, amelyekről tudja a költő, hogy múlékonyak, mint ahogy az élet maga is múlékony. A carpe diem már csak azért sem jelentheti az örömök habzsolását, mert a aurea mediocritas mértéke szabályozza: a földi javakat, az élet szép örömeit csak mértékkel élvezhetjük, mégpedig addig, amíg lelki nyugalmunkat biztosítják."

- jól van Horatius! Ezzel is tudok azonosulni :)... de akik a "carpe diem" igéjével mentik fel magukat, és azt az Élj a mának! felszólítással - a semmivel ne törődj, csak a magad örömével - a napi mohóságukat teszik megengedhetővé és ELFOGADOTTÁ!, na ... azt nem szeretem! Nagyon nem! Mert épp az ellenkezőjét jelenti: azt jelenti, hogy tégy meg mindent a nap folyamán, amit csak lehetséges (24 órában)!

Ars poeticáját így magyarázza valaki:

"A műalkotás szépsége az egységben és az arányosságban van; jobb a gondosan kidolgozott kis téma, mint a rosszul kimunkált nagy. A tehetség mit sem ér, ha nem párosul szakmai tudással."

És akkor jöhet a lehetetlenségeket elváró társadalom... kritikája - tőlem.

Mi az, hogy nincs lehetetlen az emberi faj számára? Mondok néhányat:

  1. Lehetetlen a Földön kívül életben maradnunk - óvni kell a bolygónkat!
  2. Lehetetlen az életfeltételeink nélkül - oxigén, víz, megfelelő táplálék, és hőmérséklet - hosszú távon léteznünk - ezekre MINDENKINEK szüksége van!
  3. Lehetetlen pénz nélkül biztosítani létfeltételeink nagyobbik részét - civilizált világunkban jövedelem nélkül... halott az ember gyereke, mert a boltok nem adnak ingyen semmit! De fedelet sem szerezhetünk magunk erejéből csupán!
  4. Lehetséges-e öngondoskodást elvárni az egyedtől, amikor az emberi faj társas lényként társadalomban él? - a társadalmi elvárásokat kell ehhez alakítani az egyén felé!

A társadalmi berendezkedést kell akként alakítani, hogy elvárásai TELJESÍTHETŐEK LEGYENEK az egyén számára! Ha ebből indulnánk ki, akkor feladataink, tennivalónk száma oly nagy lenne, hogy alig győznénk azt rendszerbe - egy új, lehetséges rendszerbe - foglalni. Be kellene látnunk, hogy:

  1. MINDENKI számára ez az egyetlen bolygó létezik - az unokáké is ez marad, méghozzá úgy, ahogy hagyjuk ...
  2. MINDENKI számára biztosítani illik a létfeltételeit - és nagyon is egyszerű ez, ha egyesek lemondanak a feleslegeikről, azok javára, akik hiányt szenvednek valamelyikben... (légkörünk és vízkészletünk adott, csak nem kéne azt szennyezni engedni! Élelem is lenne mindenkinek, ha egyesek nem zsírrá alakítanák azt habtestükben, kettesek pedig nem dobálnák ki a kukába úgy, hogy ahhoz már mások ne férjenek hozzá - miért nem csinálunk körzetenként "felesleg konyhákat"? -  ott ehetne az, aki éhezik amúgy... dolgozhatna ott, akinek semmi munka nem adatik... gondoskodhatna az önkori a rászorulókról... és lehetne ezt ezerféleképpen kialakítani, ha...? - ha szándéka volna ez buggyant társadalmunknak ...)
  3. MINDENKI számára biztosítani illik valamilyen formában azt a jövedelmet, amelynek birtokában képessé teszi őt a társadalom arra, hogy életben maradhasson ebben a seggfej mentalitású országban is! Mert ez bizony - első sorban Magyarországon - NEM LEHETSÉGES az itt élő ember számára!

A címbeli kérdésre válaszolva: Magyarország arról vált híressé - igen, a nagyvilág elhűlve figyeli - , hogy az Orbán kormány elképzelése szerint: nincs semmi lehetetlen a magyar ember számára... Pedig DE!

  1. lehetetlen munkát találni
  2. lehetetlen a munkabérből megélni
  3. lehetetlen a semmiből hitelt törleszteni
  4. lehetetlen gyermeket vállalni
  5. lehetetlen hajlékot szerezni
  6. lehetetlen tisztességes maradni (vagy majdnem)
  7. lehetetlen becsületesen élni (vagy majdnem)
  8. lehetetlen Schmitt Páltól és egyéb hozzá hasonlótól megszabadulni, mint gáttól (vagy majdnem)
  9. lehetetlen a nem is létező pénzt előteremteni az adósság leküzdéséhez! - (mekkora marha, aki ilyenért még harcol is?)
  10. lehetetlen hazugságokra alapozni politikát (vagy mégsem?)
  • és folytassuk! Kedves olvasó, mondj Te is néhány lehetetlent... amit azért előszeretettel elvárna tőlünk utálatos kormányunk! Vagy mutass megoldást arra, ami szerintem lehetetlen!... pl.
  • Adj már nekem munkát!
  • Adj már annyi munkabért, amennyiből meg lehet élni!
  • Adj már annyi jövedelmet vagy csökkentsd azt a törlesztőrészletet, hogy legyen miből mit odaadni annak a nyilvánvalóan gazember bankárnak!
  • Add meg nekik mindazt, amiből lehet gyereket vállalni! (én már unokáznék!)
  • Adj lehetőséget arra, hogy ki-ki olyan kérót bérelhessen, amiben szívesen élne!
  • Add, hogy ne lehessen jogtalanul előnybe, és jogalap nélkül hátrányba kerülni!
  • Add, hogy a szónak becsülete legyen és a szerződés szöveg szerint értelmezendő legyen és betartandó mindkét fél számára!
  • Felejtsük el a nem létező értékek  pénzbeni kifejezését!
  • Felejtsük el Schmitt Pált és fideszes talpnyaló-csaló társait!
  • Felejtsük el a hazugságokat, felejtsük már el a fideszegypártikormányzást és hatalmi mámorban fogant nemzetgyilkos törvénykezési őrületét!

Ha nincs semmi lehetetlen az ember számára... hát váltsuk már le őket! Most! és mindörökké!

amen!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr663152594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása