Valaki...
2011. június 04. írta: térfél

Valaki...

Na? Mi jut erről eszünkbe, hogy "valaki"? - Nyertél kedves olvasó, ha Lázárjankóra gondoltál :) - nagy szégyen pedig ránk nézve!

...valaki hangját hozta a szél, pedig még be sem kanyarodtunk a strandról jövet az főterünkre, de már sejtettem, hogy itt aztán az összetartozást ünnepelheti az városunk. Láttam ugyanis a strandra menet, hogy hiperszuper parabola izé van egy autón, aminek az oldalára meg a hörrtévé emblémája vala festve... OMG! szóval... a kanyarban voltunk, amikor látom ám az polgármestert is - épp a krimóból fordult ki (gondoltam pisilni ugorhatott be), de nem a zünnepség felé vette az irányt, hanem befelé a városnak házába (akkor talán egy felesre ugrott be?).

... de már láttam is a valakit, akinek a hangját hozta a szél... az a valaki a mikrofonba beszélt, épp csak hallgatóság nem vala a téren - hehe! Csak az árnyékban ült 6 ember, de ők lehettek fáradt turisták is. Szóval és tettvel: nagy volt a mi városunkban az összefogás e szentséges napon. Ez pedig a mi városunknak igen nagy előnyére vált - szerintem, sokkal jobban bírtam ennek az érdektelenségnek örvendeni, mint a bakancsosok vonulgatásainak korábban. (a polgi pedig igen szarul néz ki - pont olyan, mint a városom: rohad lefelé)

A lényeg azonban az, hogy olvastam valamit, amit muszáj kissé átfaragva leírni:

...valaki, aki hatalomvágyát többé-kevésbé kielégítő pozícióba küzdötte fel magát...

...valaki, ha egy egész államot irányít, de akkor is, ha egy intézményt vagy bármilyen más csoportot vezet - mindenekelőtt önalávető, kishitű karrieristákra támaszkodik és mindent elkövet annak érdekében, hogy a független, önálló véleményt alkotni képes - és erre igényt tartó - emberektől megszabaduljon.

...valaki, akinek érdekében áll, hogy a vezetése alatt álló közösség tagjait (egyenként vagy csoportonként) szembefordítsa egymással, és elérje, hogy gyökeret verjen közöttük a bizalmatlanság és a tehetetlenség érzése.

...valaki, aki természetesen nem a vétkest bünteti, hanem az "engedetlen"-t, azt , aki kényelmetlenné vált a számára, és nem a valódi érdemet jutalmazza, hanem az elvtelen és feltétlen szolgálatot, a talpnyalást.

...valaki, aki a hatalom birtokosa és autokrata - a szó arisztotelészi értelmében türannosz - a vezetettekben szorongást ébreszt, és méltatlan körülményeket teremt...

No, ki lehet ez a valaki?

- amennyiben Orbán Viktorra asszociálna valaki, aki nem valaki... akkor pontosan arra gondolt, mint én ... míg Ranschburg Jenő - Az élet dolgai - c. könyvét olvastam ma, a strandon. És épp itt tartottam, amikor az jutott eszembe, hogy most már el tudom képzelni legalább, hogy vajh miért is jelentették meg a halála alkalmával írt tahó cikküket azok, akik valakinek hiszik magukat... és Ranschburgtól miért is tartottak annyira?

Csak mert az igazság fáj - valakinek... (meg persze nekünk is, akiktől szabadulni óhajtana)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr632957356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.06.06. 12:50:17

No- no! Strand?
Viktor Viktirovics Viktorov ekézése?

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.06.06. 18:11:38

@Tűzfal: az egész kormányé! sőt! az összes talpnyalóinak az ekézése :)... tudod? amit kihoznak az állampolgárból - csak így interaktívan..., ha már van hol visszaszólni nekik, mert hát a "konzultációjuk" nem alkalmas véleményem kinyilvánítására. (igaz a fenekem sem törölhetem ki a levelezéseikkel, mert annál a WCpapír - sokkal intelligensebb megoldás :) )
süti beállítások módosítása