Az én... és a másik
2011. április 27. írta: térfél

Az én... és a másik

Dr. Ranschburg Jenő könyvének (is) ez a címe. A személyiség és a társas kapcsolatok kialakulásáról és fejlődéséről ír benne - az óvodáskorban... én meg röhögök, mert nem hiába "becézgetem" Orbánt és fideszeseit ovisoknak. Rendszeresen ámulok azon szintjükön, amelyen képesek megnyilvánulni - egy ovisén...

Mióta hatalmon vannak, folyamatosan érezni lehet... hogy valami bibi esett velük kicsinyke korukban, és most... hogy nagynak - óriásnak hiszik magukat, törlesztenek rajtunk. Rajtunk; a magyar embereken, a felnőtteken, a dolgozó embereken, a gondolkodó embereken, az érző embereken, a nemzeten... az országon, Magyarországon élik ki vágyaikat, degeneráltságaikat, retardáltságuk minden erejével.

Retardált személyiségfejlődés

retardált, értelmi fogyatékosság

A személyiségfejlődés valamennyi - de különösképpen a gyermekkori - szakaszában rendkívül nagy jelentőségük van az egyéni érés mellett azoknak a környezeti szociális feltételeknek is, amelyek a biológiai kornak megfelelően kialakult új személyiségkomponenseket felszínre hozzák.

Szociális feltételeken azok az ingerek értendők, amelyekkel a gyermek korának megfelelően kell hogy szembesüljön, valamint a család és a környezet azokat a viselkedési és viszonyulási normákat várja el tőle, amelyek az életkorának megfelelő értelmi és érzelmi érettséget takarnak.

Az ingerszegény környezetben felnövekvő gyermek, aki viselkedésére nem kap pozitív vagy negatív megerősítéseket, retardálttá (elmaradottá) válhat. A retardáció érinti az érzelmi életet, az értelmi képességeket és a viselkedést.

" ...a hatodik hónap táján figyelhető meg a karonülő csecsemőnek az a jellegzetes mozdulata, amellyel mintegy eltolja magától , és távolabbról veszi szemügyre - mint amikor a távollátó ember szemüveg nélkül akar olvasni - anyja arcát. Mahler úgy véli: ilyenkor rendül meg a gyermeknek az a biztonságot nyújtó hite, hogy ő és anyja tulajdonképpen egyetlen személy. ..."Jé, te ott vagy, én meg itt? Mi ketten nem vagyunk azonosak?"

- no, ezt szeretném én végre meglátni a fideszesektől! Máris késtek vele fél évet... de ! - még mindig nem jutottak el erre a szintre, hogy realizálni volnának képesek a tényt: Orbán nem egyenlő Magyarországgal, és a fideszkormány meg nem ura a nemzetnek, de még csak nem is az apukája mindannyiunknak!(aki verheti a gyerekét, ha akarja...)

Pedig tisztára úgy viselkednek, mint anno az Orbán papa a kölkével, Orbán anyuka szintén a saját kölkével - az apa uralma alá hajtja családját és veri a gyerekét, az anya pedig majomszereti...

Ennek következményeként fejlődött valamerre az ifjú Orbán-királyotok is:

"Mint oly sokszor a kis Viktor büntetésben volt, amit azonban át akart játszani egy csellel. Megkérte az egyik társát, hogy álljon be a sorba repetáért, amit majd át fog adni Viktorkának. Ezt a manipulációt azonban a felügyelő pedagógus észrevette, és felelősségre vonta a gyereket. Éles szóváltás alakult ki közöttük, aminek a végén Viktorka a falhoz vágta a süteményt ezen szavak kíséretében: „Itt van, nesze!”

Itt van, neszünk! - hát ez lett belőle :(... OVI megélt büntijei után cselesen 2/3-ig ármánykodta magát, és manipulálta társait - miniszterelnökké tette magát, jól bosszút esküdve mindenkinek, aki nem csípte őt... Most tehát - nem a szőlő lett savanyú - kedves idióta fidesztrollkodásig jutott kispajtások, hanem egy ilyen Viktorka került hatalomra, hála nektek, akik bedőltetek neki!

Innen tehát nektek ajánlom figyelmetekbe, hogy miért is nem lett volna szabad csak egyetlen pillanatra sem megbízni egy ilyen "felnőtté" cseperedett ovisban.... (mások ugyanis tudják!:

"... ahhoz, hogy az ember önmagát, mint "én"-t határozottan felismerje, és önmagát, mint gondolkodásának szociális objektumát tudja szemlélni, mindenekelőtt az szükséges, hogy ráébredjen arra: más emberek gondolatai, érzései, nézőpontjai nem azonosak az övéivel, és ő maga is a környezetében élő többi ember tapasztalatainak szociális objektuma! "

Erre nem jött még rá ez a Viktor gyerek ... sem akkor, sem azóta! És minden bajaink forrása ez! - nem pedig a szőlővel van a hiba. ("a három-négy esztendős gyermek erre alig képes, és még az öt-hat esztendősnek is gondot okoz, hogy tudomásul vegye: mások másképp látják a világot - és benne őt - mint ő maga!" - no de, hogy 45 fölötti felnőtt lényeknek sem sikerüljön ezen túljutni...? Azért ez már beteges!

Normális esetben a nagycsoportosok már komoly erőfeszítéseket tesznek a társaikkal vagy felnőttekkel való interakcióik során arra, hogy "tekintetbe vegyék partnerük ismereteit, szempontjait, véleményét" - de hát ez - egy egész, alkotmányozást folytató - kormánynak nem sikerült!!!

Másik okunk - az ovisok ellenében szót emelni - az a mindenki számára végzetes : EGOCENTRIZMUS!

"aZ EGOCENTRIZMUS - mint ezt az óvodáskori megismerésről szóló könyvemben részletesen bemutattam (Ranschburg) - azt jelenti, hogy a gyerek mintegy "önmagába zártan" gondolkodik és tevékenykedik: kizárólag saját szempontjaira összpontosít, mivel fogalma sincs arról, hogy másoknak más szempontjai lehetnek!"

- egy óvodásnál ez rendben is van! De mikor egy miniszterelnöknek, egy köztársasági elnöknek, és két egész pártnak, meg összes szimpatizánsaiknak SE! - nem van fogalmuk erről...?! - hát ez már nagyon gáz az egész ország mentális állapotára nézvést is. (következményeinek súlyosságáról pedig nem is szólva - mert ebbe fogunk bele dögleni mindannyian, ha nem jön sürgősen egy karakán óvónéni, vagy pszichológus szakember, aki eltessékeli a bandát az egészséges emberek közeléből, de a hatalomtól a lehető legtávolabb!!!! - nem viccelek!)

"... az egocentrizmus oka tulajdonképpen az, hogy az óvodáskorú gyermek - éppen az "én" és a "másik" különválásának bizonytalansága miatt (Magyarország Orbán Viktor? Budapest Liszt Ferenc? Lázár János valaki?...stb.) - képtelen kibújni a bőréből, azaz nem tudja egy másik ember szemével, fülével, agyával látni, hallani érzékelni a világot - és benne önmagát."

A dacosságról, a megátalkodottságról lehet még ITT olvasni, ha valakinek nem volt elég - és nincs elege belőle, hogy retardált... értelmi és érzelmi fogyatékos kormánya van az országnak... 

Mindenki nem menekülhet határon túlra!?

Ám így élni itt - NEM LEHET! Vagy az Orbánkormány, vagy a magyar nép... de valakinek mennie kell! 

Vagy én... vagy a másik?

- de valakinek meg kell dögleni? Muszáj ezt?!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr682859553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása