Kőolajtól a halastavakig - statisztika
2011. március 29. írta: térfél

Kőolajtól a halastavakig - statisztika

Találtam (mert kerestem valamit) egy 2009-es adatot, amely ágazatonként sorolja fel a munkaerőköltséget. Megnéztem... annyit jelent, hogy a havi bruttóhoz adja a szociális költségeket, járulékokat magyarul, meg valami képzés és "más" költségeket.

Így aztán a koksz és kőolaj kerül nekünk a legtöbb pénzünkbe, mert a dolgozó havi bruttó 534.942 Ft-jából 752.013 lesz hirtelen. Az átlag amúgy 208.687Ft - 290.680Ft munkaerőköltséget mutat. Gondolkodom: ez azt jelentené, hogy a munkaerőt annál jobban kell tuningolni, minél többet keres valaki? - bizonyára Lázárt nagyon megtuningoljuk akkor, hiszen havi egy millára (kábé) további 500 ezret is rá lehet tenni, hogy az ő rettenetes munkaerejének költségét is állni tudjuk ott a nagy parlamenti frakció élén és az Hódmezővásárhelyen belül... meg ki tudja még hány helyen és mennyit állunk neki, hogy legyen ereje munkálkodni.

A halastavakig pedig ha le bírunk süllyedni - akkor havi 145.873Ft bruttót kapó szegény ember erejének további költsége még 53.041-el számolva 198. 914 pénzünkbe fáj nekünk nagy magyar nemzetgazdaságnak. Ám nem itt van a vég, hanem a szegény textilmunkásoknál, bőr és ruházat ágazatában tengődőknél - mert náluk a képzés és más: 1.404 Ft-ot tesz ki (a kőolajosnál ez 31.000), a járulékai mindösszesen 38.230-at - szemben az olajos 186.071 Ft-jával, és havonta 110.217 bruttója vagyon (durván 1/5-e a koksz és kőolajosénénak)....

Szóval ... most én nem tudom, hogy mi lenne jó a nemzet gazdaságának? Sok kicsi bruttós inkább, akitől sok kicsike járulék jön vissza vagy sok nagyon brutál bruttós kéne inkább, hogy a munkaerőköltség menjen a fellegekbe? Aki okos mondja majd meg nekem, hogy mi volna a jobbik az nemzetnek?

Addig csak keresgéltem tovább, mert azt akartam megtudni, hogy ha a 6 millió magyar csak átlagbérért - de dolgozna, az mibe kerülne a nemzetgazdinak? (illetve mindet nem hiszem, hogy a gazdi tartja el, mert akkor mi van a sok gyütt-ment kapitalista kizsákmányolóval, hiszen ők is adnak munkát meg bért is valamennyit? Szóval nem tudom. Csak azt voltam képes kiszámolni, hogy 6 millió ember 200.000 bruttó béréhez évente 1440 milliárd kellene... és akkor a járulékokat és képzés és mást, nem adtam hozzá, tehát fingom nincs a munkaerő költségéről. Akinek van, azt kérem, homályosítson fel, hogy miért is nem lehet teljes a foglalkoztatás? Talán mert sokba kerül?

És ha már idáig eljutottam, azt is megtudtam a KSH-tól, hogy 2011. januárjára mi is történt itten velünk... amíg a fideszpártalkotmányozókormány szarakodik valamivel - a gazdaságunk azért nem állott meg létezésében sem. Lettek biza változások:

Az alkalmazásban állók (gondolom ezek a vállalkozón kívüliek lehetnek) száma a versenyszférában az előző évihez képest (az volt 100) 103-ra emelkedett, a költségvetésben pedig 85,5-re csökkent átlagban. A nem átlag számai viszont sokkal beszédesebbek, mert azt mondja, hogy:

  • 59,9- re csökkent a SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMA,
  • 71,5-re a HUMÁN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓKÉ...  és
  • 91,1-re a szállítás-raktározásban levőké
  • Viszont emelkedett a foglalkoztatottak száma a kereskedelemben, gépjármű javításban
  • 105, 2-re
  • 114,6-ra az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységekben (ez biztosan a kormányszervek vízfejének a haját mosogatja gyarapodó számban :), és
  • 128,8 -re (negyedénél is többre nőtt) a tudományos műszaki tevékenységben leledzők száma...

Ja! ezek a fizikai dolgozók adatai, amiből azt is megtudtam, hogy a versenyszféra bruttója 105-re emelkedett a tavalyi évhez képest és lett 139.844Ft havi bruttóka, míg a költségvetésnél fizikailag fáradozóké 89,8-ra csökkent és 137.552 Ft.

A szellemi dolgozóknál a költségvetésben 85,8 a bér csökkenése 2010 januárjához képest és ez havi 225.222Ft bruttót tesz ki, a versenyzőknél pedig 329.242 Ft és 110,9-re nőtt a a havi lóvé.

A szellemiek létszámában érdekes változás is van - no nem átlagban, hanem az ágazatot nézve:

  1. 115,2-re nőtt a BÁNYÁSZAT, KŐFEJTÉSBEN  erőt kifejtő szellemi munkások száma (na jó, ne nevezzük őket munkásnak, nehogy megsértődjenek a fizikai dolgozók, nagyon jogosan)
  2. 113,9-re fejlődött a szállítás, raktározás (bizonyára azért, mert sokak a fizikai melóból emelkedtek fel a szellemiek magaslatába)
  3. 109,6-ra egyéb szolgáltatásban leledzők
  4. 95,3-ra csökkent viszont az építőipar szellemi óriásainak száma
  5. 94,1-re a mezőgazdaság halászati ágában törtetőké és
  6. 91,8-ra a kereskedelem, gépjármű agyasaié, ők viszont lefokozódhattak a fizikai állományba...

Még ennél is érdekesebb a fizetések alakulása (azt megint csak nem tudom, hogy benne van-e már a 16%-os egykulcsos tahósága a kormánynak, vagy még anélkül merték előállítani az adatokat?

Mert!

Szellemieknél - az átlag - nemzetgazdaságban alkalmazottaknak fizetett bruttó- a költségvetésben 85,8-ra csökkent 225.222Ft értékre, míg a versenyszféra turbózott 110,9-re azaz 329.242Ft-ra - ó, ha én egyszer versenyszféra átlagát kereshetném meg! Ó de boldog is lehetnék, és gazdag... nagyon nagyon gazdag a mai magamhoz képest és anyagiakban mérve. Amúgy semmiben nem lennék több, vagy kevesebb mostani senkiségemnél  Lázár János szemében (amit persze nagyon nagy ívben le is szarok, hogy ő mit gondol felőlem, mert én semmivel sem gondolok felőle többet az én értékítéletem alapján - hehe).

  1. 146,3-ra bírt nőni a bányászat, kőfejtésben dolgozók bére,
  2. 120,8-ra a pénzügy, biztosításban fáradozóké,
  3. 114,8-ra a kereskedelem, gépjármű ágazatosoké és leginkább csökkentek
  4. 85,2-re az oktatásban,
  5. 84,3-ra a humán egészségügyben,
  6. 80,3-ra a szociális ellátásban dolgozó és éhező rétegek bérei

Fentiekből is kitűnik a fideszkormány intézkedéseinek eredménye - a gazdaságunk csak úgy lendül felfelé Orbán apuka bányáiban... és csak úgy zuhan lefelé az ország szempontjából fontos ágazatokban.

Most már azt is sejthetjük miért rühelli annyira a szocialista gondolkodású embereket - elődeit ez a miniszterelnök, hiszen minden - ami kicsit is - szociális érzékenységet igényel,  azt ő ki nem állhatja! Tényleg jó a megérzés, hogy a fidesz  - a gazdag burzsujok, de minimálisan is dzsentri bagázs kiszolgálójaként alapította meg hatalmát és esze ágában nincs a kisemberekkel, a dolgozókkal, a fizikailag is kétkezi munkából megélőkkel foglalkozni... már a narancs logója is ezt vetítette előre, csak még nem figyeltek sokan! A magyar narancs? - ha beszarunk is lesz?! Még ha citrom is az? - narancsnak fogjuk mondani?.... jaj! De szörnyű látomás is ez!

Nézzük inkább kik viszik haza a nagy lóvét januárban és kik a kicsiket?

  • 141.092Ft a havi bruttója a szociális ellátásban dolgozónak (a legkevesebb)
  • 188.420Ft a humán eü-ben szerencsétlenkedőnek (mint orvos - mert ápoló később jön)
  • 196.690 - a szálláshely szolg, és vendéglátásban érdekelteknek
  • kis szünet - itt az átlagosnak mondhatók, mint pl. oktatásban alkalmazottak
  • 425.546Ft dukál az információ és kommunikáció területén megszakadóknak
  • 466.853 Ft. a bányászatot, kőfejtést irányítóknak és
  • 481.951 a bruttója a pénzügyes, biztosítós oligarchagyanús alakoknak

És ugyanez hogy fest a fizikai munkát végzők esetében (azokéban akik hittek a hazugságoknak, és akik hagytak egy-egy ikszet a fidesznek - és persze jól meg is bánták már)?

  • 95.139 ft bruttóval kullog a szociális ellátásban magát betegre dolgozó EMBER (én is odamegyek közmunkába mindjárt - családsegítőbe - persze csak 3 hónapig, és napi 4 órába - nehogy Lázár Jani még VALAKINEK tarthasson! majd megsúgom mennyiért havonta, ha eljutok odáig is)
  • 100.142 jut az OKTATÁS területén gürcölőnek (mert azt nagyon megbecsülik ám Pokorniék is, meg a kerszténydemokraták is Rózsával az élen)
  • 100.195 jut a kiemelten EU-s támogatott szálláshely szolgáltatónak és vendéglátósnak
  • De! jujj de nagyon legjobban fizeti meg a többi csúcslóvét leakasztó melóst:
  • 173.410 bruttót az információ és kommunikáció körül küzdőt
  • 186.455 Ft a közigazgatás védelemben, kötelező TB körében szerencséltetettnek és
  • 230.111 Ft a villamos energia, gáz, gőz, légkondi között tevékenykedő bruttója

Na ugye! Van itt minden - tiszta fidesz éra! Ha még azt is elárulom, hogy 120.7-re emelkedett hirtelen a közig védelmesek bére, és 119,5-re a pénzügyi biztosítási dolgozóké... hát akkor tuti biztos lehetsz benne, hogy itt nem nemzetgazdasági megfontolások vezérlik kormányodat, hanem kizárólagosan önös érdekei.

Csak akkor ne csodálkozzon senki, hogy rühelljük őkelmét, és eltakarítani kívánja már az is, aki anno hitt mézesmadzag beszédeinek. Most már tudhatja mindenki, hogy az orbánfideszkormány kommunikációval szemben áll a vérvörös igazság és valóság. Lesz itt orbántakarodj... de lesz ám!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr662783586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.03.29. 23:59:15

Textil kontra koksz...

Nyilván ezért hívják könnyűiparnak, hogy a "könnyű" munkáért keveset lehessen adni...
Pedig tudható, hogy egy tonna tollpihe PONT olyan nehéz, mint egy tonna koksz.
Ráadásul még SOKKAL nagyobb a terjedelme, ezáltal pl. TÖBB fordulót, eszközt igényel a mozgatása, több (tisztább, szárazabb "érzésű":) helyet a tárolása, több törődést a töretlen és szakadatlan feldolgozása... Szóval nem is olyan könnyű az.
süti beállítások módosítása