Városlakó olvas és nem tud megélni
2011. január 12. írta: térfél

Városlakó olvas és nem tud megélni

Olvasom a magazinban a polgármester évértékelő beszélgetését:

"Egy városról a fejlesztések adnak leginkább képet. - Az összes úgynevezett felhalmozási kiadás... közel 4 milliárd forint értéket jelent. Ez egy hatalmas összeg, s nem mondom, hogy ez minden esetben kézzelfogható, az élet mindennapjaiban azonnal érzékelhető építkezést jelent."- mondja Habis László polgármester. - én sem mondhatom, de közben nagyon izgulok, hogy felesleges beruházásokra sor se kerülhessen ezekben a gatyamadzag szorító években, amikor is a városlakók egyre rongyosabbakká válnak, az életük pedig egyre kilátátstalanabbá. Nem vágyunk Agria-Agórára, hiszen már a pláza is üresen kong - a dohánygyári valamikori dolgozók pedig azóta sem tudtak elhelyezkedni, ahogyan a honvédségiek sem nagyon. Álláshirdetésből a MJV honlapján pedig egyetlen egy árválkodik tavaly novembere óta.

" - A szociális gondoskodás is feladata egy városnak, változott-e ebben valami? - ...segélyezési költségvetésünk 600millió forintra, a korábban megszokott összeg másfélszeresére emelkedett. Ennek nagyrésze, mintegy félmilliárd, a központi költségvetésből származik, egyebek mellett a közcélú foglalkozást segítve." - ajaj! Az bizony nagyon kevés... főleg hogy nem tudjuk mik az egyebek, és mennyi marad akkor a közcélúakra? Mert ha volna 600 segélyre szorulója a városnak, az fejenként 1milla... és abból már munkát lehetne nekik adni - 600 főnek és sec-pec nem szorulna segélyre. De hát halovány lila gőzünk nincsen, hogy mi a fenét tesznek ezzel a pénzzel, hogy még mindig csak romlik a városlakó helyzete és egyre nől a segélyből tengődők száma. Hogy is lehetséges ez? Egyre rosszabbul élünk! És egyre többek veszítik el az állásukat, és indulnak el a tömeggel a lejtőn... lefelé... gurulunk...!

" A szépasszonyvölgyi szabadtéri színpad elég rossz állapotban van, itt egy közel 400milliós beruházás valósul meg." - ez kérem már a Márai program? Vagy AZ - ezen felül lesz plusz adóforintjainkból? - csak kérdezem, mert semmit nem tudunk róla, hogyan is működik a városi költségvetés, hogy mik az elsődleges szempontok... ilyesmik. Csak úgy bámuljuk a kész tényeket - vagy nem... de hogy nem MI találjuk ki és nem MI ötletelünk, és nem MI nézzük a szükséges tennivalókat és MI egyáltalán nem vagyunk bevonódva a minket nagyon is izgató, netán irritáló kérdésekbe, az szent igaz!

"Az oktatás területén mit hozott az év? - ... a finanszírozásban komoly megszorítások voltak. A 2,8 milliárd forintnyi normatív támogatás 300millióval csökkent, s nekünk ehhez igazodnunk kellett..." - és bizonyára szívesen igazodtak is, mert ami a város iskoláit illeti - a helyzet katasztrofálisnak mondható minden szinten. Majd a támogatásoknál kiderül, hogy miként is tud működni egy egész éven át az akármelyik iskolai sportkör például... és mennyiből. Én simán várnék azzal a szépasszonyvölgyi 400millás beruházással, ha szarban van az ifjúságom ellátása, oktatása... nem? Ha nem tudok ruhát adni a gyerekemre, vagy enni adni sincs már pénzem, akkor nem fogom felújítani a nyílászáróimat! Van az úgy, hogy az ember döntési helyzetbe kerül, netán kényszerbe és olyankor a legszükségesebbeket veszi előre, majd a pazarlást és teljességgel nem igényelt dolgokat pedig akár el is hagyja... ezt még a gazdasági alapok tantárgynál egy gyerek is tanulja (már amelyiknek van könyve és hozzá - tud olvasni is a középiskola 9.-10. osztályára), nem hogy egy szakközgazdász! - mégha idegenforgalmi is, így van Lacikám?

"Hogyan lehet itt tartani a fiatalokat? - Bízom abban, hogy a következő években a gazdaságfejlesztés lehetővé teszi,....." - Ne bízzatok benne! A gazdaság nem fejlődik, hanem összeomlani készül a sok ellopott és külföldre gyűjtött profit miatt - huss! Elhasználták/tok és nem forgattatok vissza semmit, sehova. Most zsebelitek be az adófizetők pénzét újabb támogatások formájában, amit oda is ítélnek a pályázat kiírói azoknak, akik eltapsolnak mindent maguknak - attól ilyen gazdag a gazdag... és ilyen szegény a szegény. Ti sajnos nem foglalkoztok az államháztartással, a költségvetéssel - hogyan is foglalkoznátok a mi mikrogazdasági mutatóinkkal, ami  már szinte nincs is: se bevételünk- se kiadásunk -se fogyasztásunk... Szarból pedig nem tudunk várat építeni, de megélni sem.

A betegnek is hiába nyilatkozzátok ki, hogy gyógyult - ha egyszer nem működik jól akármelyik szerve is. Hiába olvasom, hogy "10 önkormányzati bérlakást biztosítunk például kedvezményes feltételekkel, hogy ezzel is segítsük az intézményt." (elhíresült és hirhedten életveszélyes kórházunkat), amikor én meg elhányom magam a valamikori "nővérszálló" látványától is, ha csak elmegyek előtte - ja! én gyalogos: sokkal többet látok, mint az egész önkormányzat együttesen!

Milyen segítség az, amit működési támogatásra kapnak azok, akiknek a semmiből kellene mindazt létrehozni, amire egyébként egyáltalán nem fordít figyelmet az önkormányzat, nem is lát el odáig, mert elakad a borivásnál és az imánál, no meg a média előtti megjelenésnél? Ja, és a parlamenti törvénygyártásnál, amik hatását újfent nem fogja ellenőrizni, hogy mit is eredményeznek a valóságban a városlakókra nézvést...

Működjön mindenki magától! Perpetum mobile... vagy hogy? Hogyan működjön az "elnyert" évi 200ezer támogatással a Vízmű SC vagy a Nagy Sport Egyesület, évi 300ezerrel az EKF SE, amikor némely ott dolgozó havi fizetését adja hozzá egész évre a város? Hogyan működjenek egy éven keresztül  a több ezres diákságot megmozgatni, versenyeztetni akaró Diáksport Bizottságok évi 1 milla támogatással, amikor néhány ezer főmufti havonta kevesli ezt az összeget?

Minek is akarna bárki szervezéssel bajlódni és eredményes munkára törekedni, ha az Egri Borvidék Kft-t 2.500 000 el is megsegíti már a város, ha a sehonnai bitang gategóriában játszó Egri Futball Klub simán kap 12 milliót a semmi felmutatásra is? A HÉSZ Gépszolgáltató SE-ről még soha nem hallottam, ezért nem tudom, hogy kell-e őket 4millával támogania a város lakóinak? Azt viszont elismerem, hogy bajnok csapatot évtizedes múltra és kemény munkára alapozva lehet csak fenntartani sikeresen, ezért a Vízilabda Klub évi 35 milliós támogatásával majdnem egyet tudok érteni.

Csak ezek a gyalázatos arányok és mértéktelenségek ne volnának!

Csak ne azt kellene tapasztalnom, hogy a rászorulókat öngondoskodásra sarkallják, és áldozathozatalra, a végletekig való lemondásra - miközben a habzsolókat és bizonyítottan szart sem dolgozókat meg támogatásra méltónak kiáltják ki, avagy fű alatt, aljas szemérmességgel támogatják egymást a kapcsolati tőkében nagyot alkotó pénzelszívók - miközben síránkoznak...

Üsd a tőkét, ne síránkozz!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr642578608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása