A könyv a mi legjobb barátunk
2010. december 10. írta: térfél

A könyv a mi legjobb barátunk

Ugye? Mert élő ember már nemigen lehet... annyi itt az átverés, a sumákolás, az ellenségeskedés, a melegebb éghajlatra küldése a másiknak, vagy egyenesen kezelést írna elő egyik a másikának, mert csak.

Szóval örülnék én, ha könyvek kerülnének az emberek elé... de így nem annyira.

"Januárban évi egymilliárdos kerettel kezdheti meg működését a Márai-könyvprogram. Az összegből 800 milliót 640 kijelölt hazai és határon túli (utóbbiak száma 48) könyvtár állománygyarapítására fordítanak; 40 milliót magyar szerzők ösztöndíjára; 60 milliót - Publishing Hungary elnevezésű részprogramként - külföldi kiadók támogatására és műfordításokra; 95 milliót pedig író-olvasó találkozókra és a program népszerűsítésére költenek. A fennmaradó ötmillióból finanszírozzák a fölállítandó két ideiglenes NKA-kollégium működését (az egyik szépirodalommal, a másik tény- és szakirodalommal foglalkozik), amelyeknek az érintett szakmai szervezetek, intézmények és a tárca által delegált tagjai összeállítják az ezer könyvcímet tartalmazó Márai-könyvlistát."

- Jó lesz az állománygyarapítás, mert nálunk - ha egy könyvet a tanuláshoz nem megvásárolni akarok, hanem kölcsönözném - nem lehetek elég gyors, hogy a vizsga előtt megszerezhessem azt az egyetlen példányát ÉN. Vizsga után meg már minek? Szóval kellene ide sok sok könyv! Meg jegyzetbolt is, meg olcsóbb tankönyvek, de leginkább annyi példány, amennyi elbírná a sok sok tanulót... Ám de! Több ezer forint csak egy alkalomra... ( ha sikerülne megtalálni a harminc évvel ezelőtt kiadott mert az a jó - és nem a legújabb) tankönyvért? Meg a másik 15-ért félévenként... arról nem szólva, hogy a költségtérítés fejében egy rakás kellemetlenséget kap cserébe a tanulni vágyó... csak segítő anyagot nem? Szóval gyalázatos, ami a tankönyv és ajánlott művek piacán és könyvtári felhozatalán van!

No de örvendjünk  a NKA gáláns felajánlásának - a 800 milliónak. Kiszámoltam, a 640 könyvtárnak egyenként 1.25 milla jut. Az kb. 300 könyv vásárlására lesz elég könyvtáranként... és lehet mindenféleképpen variálni, hogy mit kíván az igazgató vagy az olvasó ?  Vagy ez, vagy az? Vagy mindkettő is kívánhat?

Magyar szerző ösztöndíjára 40 milla... ezzel már bajban vagyok, mert gőzöm nincs, hogy lehet ma egy írónak ösztöndíjhoz jutnia, és milyen feltételekkel egyáltalán. Mit kell ahhoz tennie? Meddig? és csak ír? vagy inkább utazni fog, hogy legyen témája (ami az utcán heverészik amúgy)? netán fizetik neki a megélhetést, hogy ne legyen gondja, amíg pötyögi a betűket? ... szóval nem tudom, de ha kérhetnék belőle egy millácskát, egy évre csak elélnék a havi 28500 mellett - oszt' írnék egy könyvet! Hol lehet erre nevezni?

A Publishing Hungary részprogram lenyűgöző neve - 60 milliót ér a nemzeti kulturális alapocskának (ezek szerint)... majd mi a válság kellős közepén támogatjuk a külföldi kiadókat! Ugye nem normálisak vagyunk (ti) ott a nemzeti erőforrás környékén! Szórjuk a pénzt... csak úgy... huppsz! hadd menjen - akár műfordításra is! Sajnos azt sem tudom, hogy működik, de azt látom pontosan, hogy hány műfordítónk nem kap megrendelést sem, nem hogy munkája lenne. Azt meg különösen izgalmasnak találom, hogy a kulturális alap a magyar nyelv és az olvasás terjesztése érdekében, a könyvtárak ellátottsága mellett is, ilyen sokat tud áldozni a külföld irodalmának meghonosítására... vagy mire? Mire kell az a 60 millió? No és az a publishing ? pénzkiadás? vagy mi van? - gazdagok vagyunk, én tudom! Látom ám, hogy csak úgy suhognak a millák és milliárdok az alapokba és abból kifelé (csak azt nem látom, hogy  hol landolnak - valahogy az alapból elrepül a lé... eredmény meg nem marad utána sehol)

Ám a népszerűsítő találkákra ez a 95 millió?! Ez kérem, nagyon barátságosan(!) hangzik és teljességgel érthetetlen a köz embere számára. Ez bizony, nem a munkanélküli költő hatodik kötetének a kiadására fordítódik, de nem is a koldus szegény tudós, vagy tankönyvíró fizetését egészítik ki belőle... Nem!. Ez el lesz dőzsölve, mismásolva és trécselve a legjobb esetben is, valami ismeretlen feltörekvő izé körbeutaztatása alkalmából. Mert nem, hogy ingyé' népszerűsítené a művét, magát az olvasás élményét nemigen osztaná meg senkivel, ha ne élhetne meg jól belőle. Hogy az olvasónak kire, és mire volna igénye? Hogy előbb olvasóvá kéne nevelni a mai magyarságot, és hogy pont nem Márai elutazása a legjobb példa a nyelv ápolására... meg ilyen kis szarságok... Áh!

Azzal nem kell az alapnak törődnie, hogy hány magyar szakos van a tescoban árut feltölteni, azzal sem kell törődniük, hogy milyen a tankönyveink szerkesztése, hogy egyáltalán hamisított történelemre oktatják-e a gyereket, vagy a legszegényebbnek nincs is könyve, soha nem is lesz.... Áh! Ezek mind senkit nem izgatnak a kormánynál, az alapnál... és maguknál az alkotóknál sem. A lényeg a lényeg,. hogy van immáron kihajítani való sok sok pénzünk... néhányaknak. Hánynom kell megint!

Habár... ha delegált lehetnék legalább?! Hátha kapnék a meglévő öt helyről bejövő millióim mellé még egyet, de inkább kettőt, hogy jól összeállítsak kettő listát. Egyet na, annyira művelt nem lehetek, hogy szépirodalommal és tény- és szakirodalommal is foglalkozzam - (annyi pénzért? - ugyan!)

- ...majd én tanítom a minden nélkül iskolába járó 17évest... olvasni és írni - 60nettóért, kényszermunkában... hurrá! Az ált. isk. helyett... de Márai könyv programért.. juj! nagyon várom, hogy megint adjak a szarnak egy nagy pofont. (csak mint a nemzeti, és kulturális és alapból)

Ez a kormány... idióták gyülekezete. Nem tudok mást mondani... vagy csak szarnak az ország állapotára?

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr142507700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása