Ki védi a szakma becsületét?
2010. december 06. írta: térfél

Ki védi a szakma becsületét?

Egy csak egy legény van talpon a vidéken... - csodálkoztam is, hogy - jé! Egy jogász megszólalt:

"Véleményem szerint  hazánkban egyfajta jogi szükséghelyzet, rendkívüli állapot körvonalazódik, mivel a kormány törvénysértő eszközökkel, jogsértő intézkedésekkel próbálja meg államosítani a magánnyugdíjpénztárak vagyonát. Álláspontom szerint a magánnyugdíj járulékok elterelése, illetve bármely más célra történő felhasználása egyrészt felveti a sikkasztás gyanúját, másrészt pedig az a fajta kényszerítés, amit a kormány képviselői fogalmaztak meg néhány napja a magánnyugdíjpénztári tagokkal szemben, felveti a zsarolás bűncselekményének a megalapozott gyanúját is.

Túl az ügy büntetőjogi vonatkozásán, a magánnyugdíjpénztárak erőszakos államosítása több ponton is sérti a polgári jog vonatkozó szabályait, sőt, a legalapvetőbb, alkotmányban rögzített emberi, állampolgári alapjogokat, a vonatkozó nemzetközi egyezményeket és az uniós jogelveket is.

Egy írásbeli szerződésben rögzített megállapodást ugyanis csak írásban lehet érvényesen módosítani, ráadásul bármely, jogról való lemondó nyilatkozatnak is kifejezettnek kell lennie, illetve írásban kell megtörténnie, ha írásban rögzített jogot érint.

Mindezek alapján jogsértő a kormányzat azon elképzelése, hogy bárki, aki nem tesz külön, írásbeli nyilatkozatot, az automatikusan átkerül az állami nyugdíjrendszerbe (akár akarata ellenére), hiszen a magánnyugdíjpénztári tagságuk is írásbeli szerződések alapján jött létre."

Kérem! A szakmához ki értsen, ha nem a szakmabeli? És tessék mondani, kell-e nekem mezei polgárként kívülről fújnom az alkotmány és egyéb törvények betűit? Tudom-e mit kíván velem tenni a kormány, ha olyan alapvető normákat képes felrúgni, amelyek méltán nyitják ki a hozzáértők zsebében a bicskát? Bízhatok-e benne, ha sem nem magyarázza el tetteinek szükségességét, sem nem enged bepillantást az okok és következmények birodalmába - mert semmibe vesz! - ? Annyira nem tart gondolkodó és érző emberi lénynek, hogy egy Szijjártót lök elibém, egy Szalai Annamáriára bízza a kritikus szerepét (helyettem) és egy Matolcsy a jobb keze, no meg 25 évessel dirigáltatja a főváros tömegközlekedését, és kizárólag Gaskó féle emberekkel hajlandó (majd ... valamikor... ha egyáltalán kedve szottyan neki) tárgyalni.

Nem, nem és nem. Halovány gőzöm nincs hozzá... semmi közünk nincs egymáshoz nekem és államnak. Én egy olyan választópolgár szerű képződmény vagyok az ő szemében, akitől 4évente egy x barajzolására telik... a továbbiakban pedig kuss nekem. Hát ezért örülök én ennek a jóembernek, aki vette végre a fáradtságot a több ezres jogászi körből és merte nyilvánosságra hozni szakmai véleményét.

"Nyújtsunk segítséget együtt nehéz helyzetbe hozott honfitársainknak, és avatási eskünkhöz méltóan próbáljuk megakadályozni ezt a  jogsértést, ezeket a súlyos törvénytelenségeket.

Ne feledjük, hogy Magyarországon szereztük a diplománkat, ne feledjük kötelezettségünket a saját hazánk iránt. Kérem, Tisztelt Kollégák, segítsetek, hiszen egyedül nem sokat tehetek ebben az ügyben..."

Bár nem vagyok érintett, nincs veszélyben a rám kirótt és másoknak felosztott nyugdíjjárulékos összegem... csak maga a nyugdíjas létem kérdéses - mert lehet, hogy előbb elpatkolok, vagy rosszabb esetben megélem, de senki nem lesz, akitől részemre is levonhatnának valamit, de azt tudom, hogy a XXI. század gondolkodásába nem férhet bele egy jogászi végzettségű, de politikussá elfajzott miniszterelnök azon hatalmi törekvésének támogatása, tudomásul vétele akár, amit Orbán Viktor egy személyben és belátó képesség hiányában rám akar erőszakolni. Nem fér bele! Ez a fajta gondolkodásmód, amit a fideszes vezér kieszelt maga számára, az az ókori róma császári elgondolásaira hajaz.

Ne nevettessük már ki magunkat emberek! Hova lett az emberi méltóság? Hova lett a képesség, amely minden fajban a legerősebb, és elemi érdeke minden egyednek : az életben maradásért való küzdelem képessége?

Tiltakozzunk drágáim! Tiltakozzunk minden olyan intézkedés ellen, amely életünket, a jövőnket, a gyermekeink életét és jövőjét veszélyezteti! A saját magunk által elért eredmények megsemmisítése ellen fel kell emelnünk a szavunkat - legyen az otthon, munkahely vagy épp maga az állam. Ahogyan magunkkal szemben is a legnagyobb elvárás az, hogy nem nézzük tétlenül közös környezetünk veszélyeztetését - ez jelenti valójában az emberi méltóságot. Emberi módon, értelmes gondolatokkal szembeszegülni a nyilvánvaló hazugsággal és rontó szándékokkal szemben, ami létünket csorbítani akarja - bármilyen indokkal is.

"Tiltakozó demonstrációt tartunk 2010. december 12-én 14.00 órától a Hősök terén a nyugdíjcélú megtakarítások védelmében, az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogainkat sértő magatartása és felelőtlen intézkedései ellen!

Korábbi, pontatlan hírekkel szemben a Kossuth téren nem lesz semmilyen demonstráció aznap, helyette lesz a Hősök terén.

A november 26-án benyújtott T/1817. számú törvényjavaslat (a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad pénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról), amelynek elfogadása a Kormány szándékai szerint december 13-ig megtörténik, a magyar állampolgárokat megfosztja a szabad választás jogától!

Tiltakozunk az ellen, hogy a pénztártagok beleegyezése és előre meghatározott ellentételezés nélkül leállították a magánnyugdíjpénztári tagdíjak átutalását a nyugdíjpénztárakba!

Követeljük az át nem utalt tagdíjak átutalását és jóváírását a magánnyugdíjpénztári tagok egyéni számláin!

Tiltakozunk az ellen, hogy zsarolással kényszerítik vissza az embereket az állami nyugdíjrendszerbe azáltal, hogy a sok évtizeden át befizetett 24 százalékos mértékű munkáltatói nyugdíjjárulék ellenére a magánnyugdíjpénztári tagok nem részesülhetnek állami nyugellátásban (függetlenül attól, hogy ezt a 24 százalékot járuléknak, adónak, vagy éppen minek nevezi a kormány)!

Tiltakozunk az ellen, hogy azon állampolgároknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magánnyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni, nem pedig azoknak, akik a magánnyugdíjpénztári szerződésüket fel kívánják bontani, és visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe!

Tiltakozunk az ellen, hogy a maradásról személyesen kell nyilatkozni a majdani jogszabály által kijelölt (egyelőre még teljes pontossággal meg nem nevezett) kormányzati szervnél!

Tiltakozunk az ellen, hogy a hatályba lépését követően a törvény mindösszesen 45 napot biztosít a nyilatkozattételre (mindezt a karácsonyi ünnepek alatt)!

Tiltakozunk az ellen, hogy a magánnyugdíjpénztárak működési költségeit olyan alacsony szinten állapítja meg a törvényjavaslat, amely mellett a fenntartásuk nem biztosítható!

Tiltakozunk a magánnyugdíjpénztárak és a pénztárakban felhalmozott vagyon nyílt államosítása ellen!

Tiltakozunk a kormánynak a demokratikus intézményrendszert romboló törvénymódosításai ellen!

Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a súlyosan antidemokratikus és alkotmányellenes törvényjavaslatot!

Kérjük, aki céljainkkal egyetért, tűzzön kabátjára kék színű szalagot!

A szalagot a magánnyugdíjpénztári megtakarításaink védelmében, egyben a demokrácia és a jogállamiság lerombolása elleni tiltakozás kifejezésére viseljük!

A demonstráció pártoktól független. Kérjük, ezt mindenki tartsa tiszteletben, és ne hozzatok pártjelvényeket.

Találkozunk december 12-én 14 órakor a Hősök terén!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr392497761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

todor48 2010.12.08. 09:53:13

Teljesen egyetértek dr Dániel Péterrel.
Kiváncsian várom a magyar jogásztársadalom reagálását.
Bár, ha elnézem a FIDESZ frakciót, ahol minden második ember doktor- persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jogász is-, a frakcióvezetőjük, a miniszter elnökük, az alkotmányt megcsúfoló bizottságuk elnöke és elnökhelyettese azonban bizonyosan jogi végzettségű /sőt, mint mondta:" a Pázmányon alkotmányjogot tanítok", és mindezt büszkén/,ez még mindig nem feltétlenül jelenti azt, hogy ők ténylegesen jogászok is. Mert, ha jogászok lennének, akkor nem élnének vissza a joggal. Ettől még lehetnek jogász végzettségüek,sőt még alkotmányjogot is taníthatnak a Pázmányon, de jogászok soha sem. Jogász igenis ez a nagyszerű ember, aki a jogásztársadalmon belül /lehet, hogy egyedül/ meggyőződéssel harcol a jogtalanság, a diktatúra ellen. Ideje lenne annak,hogy a jogászok is melléálljanak, mert különben besározódnak..........

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.12.10. 20:01:21

@todor48: Igen, teljesen így vélekedem én is. Csak már látnám a jogvédő jogászok számát gyarapodni! Bár csak az erkölcsi érzék is szembetűnne a Dr. cím mellett! Vannak hiányosságaik, az biztos :(.

todor48 2010.12.12. 13:55:45

Ez már nem hiányosság, nem is hiba, hanem egyenesen bűn...........
süti beállítások módosítása