A fidesz kommunikáció 2/3-a testbeszéd
2010. szeptember 11. írta: térfél

A fidesz kommunikáció 2/3-a testbeszéd

Életem leghasznosabb továbbképzése volt egy kommunikációs tréning, még 10 évvel ezelőtt. Azért lényeges az időpont, mert manapság a kommunikáció fogalma sokat változott, sokszor egybe is mosható a manipuláció fogalmával, amit állításom szerint: e tudomány igen jó ismerői alakítottak át a politika és média tudományok alkalmazásai során... sok mindenre, ami egyáltalán nem kívánatos, míg az igen hasznos elemeket ma már inkább titkosított formában, alig néhányan képesek elsajátítani és jóra használni fel... ez ugye kompetencia kérdése: mire van lehetőségem és mire vagyok képes?

Maga a kommunikáció nem más, mint valaminek az eljuttatása az egyik helyről a másikra. A televízió esetében a valami manapság vagy amcsi szemét, vagy magyar érdek... ami szintén szemétség, mert nem képes az adó (a valami küldője) figyelembe venni azt, hogy ki a vevője... lehet az gyerek, lehet az mamóka és lehet, hogy a feladó maga, bár ezt szoktam kétleni, mert nyilván nem sugároznák azt, amit - ha és amennyiben nekik kellene azt végig is nézniük. De hát ez nem szokás. A világ gondjai és problémái nagyrészt ennek köszönhetőek, ugyanis kihullott az önkritika, az önértékelés lehetősége az egyoldalú sugárzás által... kihagyva azt a lehetőséget, hogy időnként csere legyen és megtapasztaljuk az adáson kívül a vevést is... azaz a befogadó helyében is legyünk. Így volna lehetséges a figyelem koncentrálása... így azt is elhinnék, hogy nem elég a szándék a valamit elküldeni... hanem kell hozzá egy befogadói attitűd is. Persze csak akkor, ha jól akarok kommunikálni és valóban azt akarom elküldeni, amit elvárok, hogy befogadjanak a "vevők" . A bukta lehetősége adott... bármikor kiderülhet, hogy csak mondok valamit, vagy azt is akarom tenni - majdan.

" Megállapították, hogy az ember kommunikációjának verbális alkotóelemeiből kb. egyharmad rész szóbeli, és kétharmad részben szavak nélküli. Ez a megoszlás nyilván abból is ered, hogy néha sokkal kifejezőbb a metakommunikáció, mint a szóbeliség (pl. kézlegyintés, felhúzott váll, stb.). Meglepő, hogy csak ritkán vagyunk tudatában annak, hogy a testtartásunk, mozdulataink, gesztusaink közölhetnek valamit, miközben a hangunk egészen mást mond. Ezért kell az összhatást tudatossá tennünk. "

Nos, az összhatás tudatossá tétele az a bizonyos titkosított valami, amiről manapság nem illik szólni sem, nem hogy tudatossá, de legalább ismertté tenni. Ennek éppen az ellenkezőjén fáradoznak a reklámgyártók, amikor is a tudatalattinkat célozzák meg. És bizony sokszor találnak célba is, mert mi - konzumidióták - hagyjuk, azaz eszünkbe sem jut az agyunkból azt a részt használni, ami a tapasztalati tudásunkat rejti. Sőt, hajlamosak vagyunk elnyomni magunkban a tudatot, hogy de hisz a kézzel fogható és a szemünkkel látható dolgok sokkal több bizonyságot szolgáltattak már részünkre, mint a tudat alatt belénk gyömöszölt kitalációk. Óriási veszély, hogy mindezt a gyerekkorra teszik, ami arról ismert (többek között), hogy nincs kialakult fogalmi azaz tudatos gondolkodása a cseppségnek. Mára rengetegen maradtak ebben a tudatalatti gügye szférában felnőtt korukra is. Hiszen erre generálta őket a média. És 10 éve a net is erre apellál. Szomorú.

No de vissza a 2/3-hoz! Íme ez a kép, ami nem beszél (verbálisan), tehát mondhatjuk, hogy 100% meta. Olyan meta, ami ezerszer többet mond, mint a fidesz összes eddig elkövetett országértékelő beszéde, és a 2002 óta eltelt évek összes belpolitikai csatározása; akár a parlamentet, akár a kampányok során elhangozottakat, megjelenteket, leírtakat, előadottakat veszem is.

A kérdés csak az, hogy tudjuk-e értelmezni? És azt azonosan tesszük-e? Kétlem. Ezért a saját értelmezésem jön imigyen: A FIDESZ bele fog esni a saját dugájába... Azért fog bukni egy hatalmasat, mert elfeledkeztek a metakommunikációs törvényről. És pedig arról, hogy hiába kéri tőlem negédesen, mézes mázos hangon az útonálló, hogy - pénzt vagy életet!? - ha közben egy kést szorít a torkomhoz, ... én minimálisan is összepisilem magam és a nyakamon érzett penge hidegének hiszek, nem pedig a meleg kérlelésnek... és odaadom neki azt, amim van. Más kérdés, hogy akkor meg azért vágja belém a kést, mert kevesli.

A FIDESZ  azért fog bele esni a saját dugájába, mert 8 éve arról beszél, hogy mennyire szar minden. Meta formában viszont ott ült minden egyes döntést hozó helyen, beleértve a parlamentet és az önkormányzatokat, és egyéb kompetenciákkal bíró testületeket, a gazdasági szfáráról és tudományos helyekről nem is beszélve. Ha tehát azt rikácsolta 8 x 365 napon keresztül, hogy szar... akkor saját magát is leszarozza. (ez a teher a vállán ragadt)

Másodszor: a FIDESZ  még jelenleg is nyomott szövegeinek az egyharmada fedi a valóságot, míg 2/3 része puszta ámítás, a jól felkészült manipulációs üresjárat, ami ugye az agymosottaknak készül, akiket a reklámok is annyira bírnak - nevezzük őket a tömeghisztériára nagyon is alkalmas rétegnek. Csakhogy! A retorikájáról híres ember megfeledkezett valamiről. Két dolog kihullott kis buksi fejéből. Az első az, hogy a hallgatók ingerszintje is elér egy bizonyos határt, amin túl már hiába kiabál valamit... pfü! egyszerűen nem ér el a fülekhez. Ennek eklatáns példája az, amikor a fidesznyik így beszél: - mondom még egyszer! - és tényleg! Elmondja még egyszer, és még egyszer, és basszus! - elmondja még ezerszer, mert nem volt képes lereagálni, hogy az a valami esetleg mégsem úgy van, ahogyan azt ő mondja. És azért mondja el unos-untalan, mert attól várja a mondása beteljesülését... van ennek a dolognak egy ezotérikus tanítása is. Annak az a lényege, hogy " a gondolat beteljesítő ereje ..." Ugye mennyire ismerős? Hát persze! Azok találták ki, akik a fidesznek adják a tudásukat, amivel hülyítik a népet, mert ráveszik a tétlen gondolásra - addig sem gondolkodnak ugyanis a saját jól felfogott érdekükben.

Szép beszédnek semmi értelme, ha a tettek másról szólnak. Márpedig a kormány szavai szépen szólóak, ám a tetteik meg épp hogy rondán csapódnak le... sokszor sokakat már agyon is ütöttek azok a szavak -  tudjuk hogyan van ez, most nem ragozom. Annál is inkább nem, mert a 2/3-nyi testre hatást a saját bőrön kizárólag azok érzik, akiket pedig annyira "szeret és képvisel" az ő vezérük - szóban és levélben és SMS-ben akár. Mert hogy tök mindegy Orbánnak mi fáj  és mibe fáj a népnek agymosott feje, amíg neki lehetősége van arra, hogy beszéljen valahogy és annak épp az ellenkezőjét tegye.

A fideszkommunikáció lényege tehát: 1/3 ígéret (verbálisan, szájon át és szépen szólóan) szemben 2/3 manipulációval (amit már régen kiismert mindenki, aki figyel egy kicsit is a testbeszédre) No és arra, hogy mi változás történt az orbáni valami szélnek eresztése óta... vele (aki felé megérkezett az a valami)

(én azért figyelek a néha kicsúszó elszólásokra is... az sem semmi őnáluk!)

 A francba is! Kihagytam a lényeget, ami az egész bejegyzést elindította :) - hülyülök, na!

Mert hogy azt mondta legutób Orbán, hogy baromira tettre készek vagyunk, és vidámak és bizakodóak, meg minden szép és jó a miénk, itt kopog már a kánaán, csak okt. harmadikán kell még ügyesnek lennünk... stb. Hát pedig, semmi ilyesmit nem érzünk drága Viktor... és ebben az a szar, hogy van ennek a kommunikáció tudománynak egy olyan meglátása is, hogy a zemberek rendelkeznektöbbféle dologgal is: van például realitásuk, ami annyit tesz, hogy mit reggeliznek ők? Mást jelent a reggelizés annak, aki az utcán él és du. háromkor jut először falat a szájába, mást jelent nekem, akinek már kiflimérgezésem van az ősök által ellátva (mert hát munka nélkül, bebőlük élek és nem én választok a boltban - kapom, amit kapok) és mást jelent neked, aki villásreggelizel többször is egy héten, talán más és más országban is... Ugye? Legyen még egy példa a gyengék kedvéért: a fizetés. Ami az egyiknek havi több millió, az a másiknak 152 ezer bruttó , a harmadiknak csak 74 ezer, a negyedik pedig csak álmodik róla, hogy havi rendszeres jövedelme legyen (én). Ennyit a nagyon fontos realistásról és bárminek a kommunikálásáról őhozzá...

A zembereknek van érzelmi szintje is. Az meg csak úgy működik, hogy minimum az unalom szintje kell ahhoz, hogy bármit is befogadni képesek legyenek a mondandóból, azaz tanításból... az alatt, ha nyíltan vagy burkoltan ellenséges, netán apatikus az illető (és rohadt sokan az unalom szintje alatt vagyunk) már semmit nem érzékel. Ahogyan azt is tanítja e tudomány - illene tehát figyelni rá - hogy nem lehet boldogsággal és eufóriával közelíteni, meg lelkesedéssel azokhoz, akik éppenséggel szomorúak, éhesek, kihasználtak, átvertek, megalázottak vagy valamilyen negatív érzelmeket élnek át éppen.... szóval a vicceknek sem bírunk tapsolni és nem lesz tőle jobb kedvünk, ha egyre hangosabban is próbáljátok azokat elsütni a füleink mellett. Amit csinál a fidesz az nem vicces az ország 2/3-ának és nem is felemelő, de még az apátiájából sem fogja kihúzni. Csakis mélyebbre depresszálja ez a hatalomhabzsolásra termett kormány.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr302289055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása