egy közmeghallgatás margójára
2011. december 01. írta: térfél

egy közmeghallgatás margójára

Tanuljuk a demokráciát... mondta nem a Horn Gábor, hanem a másik, a  colos, a gyöngyösi, csak sosem jut eszembe a neve. Aki a Fideszben kezdett, és azon kivételek közé tartozik, akiknek volt elég értelme és szíve ahhoz, hogy adandó alkalommal lelépjen tőlük. Szóval ő mondta még aktív politikusként, hogy hát... na, tanuljuk még a demokráciát (bár már húsz éve csinálták...).

Mi állampolgárkák viszont, tényleg csak másfél éve vagyunk rákényszerítve arra, hogy kénytelen-kelletlen, de elinduljunk azon az úton, amely szerint élni lehet egy jogállamban - saját érdekeinket képviselve. Nehezen, döcögve, de jelentem: elindult a város lakossága ezen az úton. Tudnunk kell, hogy évente egyszer adódik erre alkalom, hogy egy képviselő testület csakis azért fáradjon a városházára, hogy a városlakókat meghallgassa - két témában, közérdekű felszólalást tehet a merész és elvetemült polgár legfeljebb 6 percben.

margó 1.

A közmeghallgatás kezdő pillanatában a - közpénzen fenntartott - helyi lakájmediátor lecsengette aranyos és felkészült bácsinkat a 3. percben, mondván hogy akkor - egy téma - 3 perc, de pedig nem is.... kivételesen jegyző korrigált, és mehetett minden a maga folyásában tovább.

margó 2.

A 365 naponként előforduló valódi közgyűlésen, volt vagy 15 felszólalónk, tehát max 90 percet bírtunk elrabolni az testület üléséből - a maradék 90 percben a reagálók tépték ismét csak a szájukat (mert épp három órát tartott a közmeghallgatás).

margó 3.

Balról a helyi potentátok,és szemben a pulpituson ültek a honatyáink és anyáink - nálunk egész elfogadható a nemek aránya. Nem úgy a szív, a lélek, és az értelem... de hát ez a mi bajunk, mi szavaztuk oda őket, olyanokat... amilyeneket.

margó 4.

Csúcsok csúcsaként, természetesen az év polgármestere vitte a prímet, akinek viszont szelektív hallása emelkedett ki... és nem valami elvárható, és nemesebb vonására derült fény ezen a decemberi estén.

No, én magam nem is vártam tőle mást, de hogy a számára kedves és geil szavakon túl, minden kritikai hangra csupán félreértelmezés volt a válasza... azt azért nem vártam tőle (sem).

margó 5.

Mire jó a közmeghallgatás, ha minden nagyon szép, és minden nagyon jó, és bármi ami nem erről a szépségről és jóságról szól... az tulajdonképpen, nálunk nincs is! Mert olyan nem létezik. Egyszerűen semmi nem úgy van, ahogy azt a városlakók mondják...

És itt muszáj vagyok bemutatni konkrét példán, hogy miért is nem tud nálunk demokrácia istenasszony működni:

1. A szelektív hallás miatt, egész egyszerűen ezek nem jutnak el polgármesterünk értelméig: a város felső tízezrén kívül, akik rengeteg figyelmet és törődést kapnak a város vezetésétől, él még másik 37 ezernyi polgár is, akik testi,lelki és szellemi toprongyként tengetik életüket, a valaha szuperül működő városban, mert nincs nekik vagy semmi, vagy nem elegendő jövedelmük ahhoz, hogy értelmes vagyis mentálisan is egészségesnek mondható életet éljenek.

2. Az sem ütötte meg az ingerküszöböt, hogy évek óta pazarló módon, a rózsaszín felhőkben ülve azokat támogatja a város, és azokkal foglalkozik 4/5 részben, akiknek nincs szükségük támogatásokra, vagy jogtalan előnyökre, mert válságos időket élünk... de nem ők kerültek válságba!

3.Nem bírta megrezzenteni a lelkiismeretét az a tény sem, hogy ebben a városban - a 46 civil szervezet egyike sem képes még csak megsaccolni sem, hogy hanyan vannak azok, akiknek nincs munkája, nincs elegendő bevétele, és hogy mennyire van létbiztonságuk veszélyeztetve a város polgárai mintegy 80 %-ának?

4.Szintén nem jutott el a tudatáig, hogy nem tettem fel kérdést, volt viszont 3 fontos kérésem feléjük:

  1. Arra kérem a képviselőinket, hogy ereszkedjenek le a rózsaszín felhőkből, és nézzenek szembe a valós problémákkal.
  2. Arra kérem a képviselőinket, hogy a költségvetést ne a felső 10ezer még jobb létének biztosítására állítsák össze, ne a kirakatokat díszítsék, hanem a vészhelyzetben lévők megsegítésére fordítsák minden létező energiájukat!
  3. Arra kérem a képviselőinket, hogy azokkal a városlakókkal törődjenek, akik rászorulnak a városvezetés jóindulatára, mert önerő híján és a tisztességtelenül köréjük halmozott akadályok közepette - képtelenek már emberi módon, és jogos igényeik szerint élni.

- mit tetszenek gondolni, mi volt a reagálása az év polgármesterének?

Hát csak az, hogy én politizálok... és ahogy a többi válasza esetében is, minden másként van, mint ahogy azt a polgár előadni merészelte... (mert bizony kell ide idegrendszer, és bátorság, meg erő is, hogy kiálljon az ember gyereke, és elő merje adni kínját-baját egy olyan társaság előtt, akik amúgy sorozatosan nem veszik őt semmibe.) ... minden sokkal másabb, mint kinyögjük, minden sokkal nemesebb, mint azt mi feltételezzük, és minden sokkal jobb, hogy ha ki se nyitjuk a szánkat, mert ....

Mert? Mert nálunk ez a demokrácia... ilyen egyszerűen. Az van, ami! De nem ám úgy ahogy! Csak úgy, ahogy a csakafideszkádéenpés év polgármestere állítja...

Tisztára, mint a főnöke! (szegény új képviselők, szegény városlakók, szegény szegények... szegény mi!)

Bár szünet ott nem volt (üditő, és alma, és pogácsa, és kávé se a pórnépnek) - itt lesz! ...mert tessenek ezzel összevetni - megéri! :)

margó 6.

Sajnos, hülye voltam, mert nem beszéltem elég gyorsan, és kifutottam az időből, így ez kimaradt a meghallgatásról, de innen üzenem (főleg, ha megint nem teljesen védett a rendszerem, akkor máris tudják :)):

Ha Magyarország jogállam, akkor Eger városának is kutya kötelessége a jogegyenlőséget biztosítani minden lakosának.

Tisztességtelen előnyhöz  juttatni némely kiváltságos réteget - nem demokratikus gondolkodásra vall.

Nem a városlakók vannak önökért, hanem fordítva: Önöknek kell megfelelniük ahhoz, hogy elégedettek lehessünk mi, választópolgárok.

 

margó bezárva.

Egy biztos, kérdést azért is nem intéztem senkihez, mert megtapasztaltam már, hogy arra nincs tisztességes válasz, csak a hímezés, a hámozás, a kéz kezet mos... és különben is lehazudják a csillagos eget is az égről (eger csillaga EZ - az utóbbi években).

Ami miatt én odajárok, az bizony az a "politika", amit jobb helyeken szociál-, és foglalkoztatáspolitikának neveznek, vagy éppen oktatáspolitikai megfontolásoknak... és így tovább. Az, hogy a nem jól dolgozó polgármester a már többszörösen előadott kérést - még mindig személyes támadásként értékeli, az bizony éppen azt bizonyítja, hogy nem méltó e posztra! És hogy politikai nézetnek állítja be a segélykiáltásaimat, az megint csak őt magát minősíti, mert hiszen épp a Fideszpolitikához ragaszkodik csökönyösen (meg mindkét bársonyszékéhez és az ő havi 2milliós jövedelméhez) és gondolkodás, lelkiismeret helyett már a legegyszerűbb emberi szót sem képes helyesen értelmezni...

Hát ezért vannak veszélyben az egri polgárok!

Persze azon túl, amit meg szerettem volna értetni vele és velük... de az istennek nem veszi be az agyuk ezeknek a fideszes fiúknak. (gondoljunk csak a hírcsárdára... legyen hát szép esténk! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr593430111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kijelölt Felelős · http://hangulatjelentes.blog.hu/ 2011.12.02. 08:41:17

Miért is nincs hozzászólás?

(mielőtt félreérti bárki is, nem a szerzőt kritizáltam!)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.12.02. 18:44:47

@Kijelölt Felelős: szerző pedig szereti, ha szóba állnak vele :) - mert abból ért az ember gyereke. De mint mára egyre gyakrabban kiderül számomra legalábbis... nincs sehol párbeszéd :(. Álmomban rizsa hullott a városháza ablakából, pedig semmi esküvő nem volt a láthatáron, és csak folyt... folyt és mint a tenger elárasztotta a város utcáit. Gondolom a tudatalattim fordította le imigyen az átélt borzalmakat, mert a valós problémákkal való foglalkozás hiányát tapasztaltam meg az elmúlt napokban (hónapokban és persze hosszú évek alatt, aminek viszont tegnapelőttől véget kell vetni, mert belepusztulunk a félrebeszélésekbe és hazugságokba). - pedig én mióta szólok?! és még mindig alig vannak, akik el tudják hinni, hogy nem jó a levegőbe beszélni, helyette tökön kell ragadni a megoldásra váró feladatokat... mert az önmagában gyógyító tevékenység :) - tényleg!
süti beállítások módosítása