Hanyatláslélektan - a 2. hét szűk esztendő
2013. január 06. írta: térfél

Hanyatláslélektan - a 2. hét szűk esztendő

A fejlődés (és a hanyatlás!) IDŐBEN zajló folyamat - magyarul nem ripsz-ropsz esik meg a delikvenssel, hanem folyamatában, évről évre, hónapról hónapra, avagy hétről hétre jönnek rá az hatások, melyek bizony béfolyással bírnak szerény személyének és életének alakulására...

Korrelációnak nevezzük azt, amikor az egyik tényező változásai hatással vannak más tényezőre is. Bizony hogy sok esetben még oksági kapcsolat is leledzik közöttük - de persze nem kötelező jelleggel. És hogy képbe kerülj kedves olvasó, kell még egy szót tanulni, ez pedig a KOHORSZ: "a nagyjából egy időben született emberek népessége, akik olyan közös tapasztalatokban osztoznak, amelyek megkülönböztetik őket a korábban és későbben születettektől."

Ez a kohorsz, amiről szinte soha - sehol nem esik szó társadalmi diskurzusunkban igen fontos fogalom, hiszen ha hanyatlásról beszélünk (a fejlődés helyett) bizonyára az sem mindegy, hogy kikkel és mikor esett meg ez a szörnyűséges folyamat? Például hány évesekre hatnak a társadalmi változások, és milyen élethelyzetben vannak éppen - az ő családi viszonyaikat is tekintve?

Az emberi lény közvetlenül a születésétől EGY TÁRSADALMI KÖRNYEZETBE ágyazódik be, mely ugyanolyan mértékben hat rá, mint a FIZIKAI KÖRNYEZET - mondja Piaget, és még azt is mondja hozzá, hogy : A tudás nem a valóság másolata, hanem a világ módosításából és átalakításából származik. - ezt pedig úgy kéne érteni, hogy felépíti magának az ember az ő sajátos világnézetét - jól vagy rosszul, de mindenképpen saját fejében alkot arról egy képet, ami vagy hasonlít a valósághoz vagy éppenséggel teljesen elrugaszkodik attól (elég szar ügy ez, de egyre többen vannak az utóbbiak)

Freud pedig ezt mondja: Az alkati tényezőknek a tapasztalatokra kell várnia, hogy megmutathassa magát.


Ennyi okosság után, nézzük mi történt velünk a következő hét évben?

Miféle kultúra formálta a fejlődés menetét, és hogyan rendezte sajátos alakzatba a biológiai és tapasztalati tényezők kölcsönhatásait? ("A KULTÚRA az emberek által felhalmozott tudásra épülő életmódok együttese, amely a nyelvben kódolódik, s fizikai tárgyakban, hiedelmekben, értékekben, szokásokban és tevékenységekben testesül meg, melyeket az egyik generáció továbbad a másiknak." )

Mi történt 1997-ben? A minimálbér 17 ezer forintra emelkedik. Orbán Viktor tovább növeszti öltönykollekcióját, pártja népszerűségét sikerül megőriznie, a Fidesz kongresszus ismét elnökké választja. Felesége, Lévai Anikó beleveti magát az üzleti életbe, és egyik alapítója a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokaj Hegyalja Kft.-nek. A viharos hazai évek után Bokros Lajost a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős igazgatójává nevezik ki, kormánytanácsadóként dolgozik majd a későbbi években Horvátországban és Lengyelországban. A férfiak esetében a nyugdíjkorhatár '97-ben 62 évre emelkedik, ők két évvel hozhatják előre nyugdíjba menetelüket.
Az említett 32 év szolgálati időt „nyugdíjfedezeti szempontokkal”, vagyis azzal indokolják, hogy a nyugdíjjárulék csak ennyi idő alatt fedezi az előrehozott nyugdíjat. Akinek nincs ennyi szolgálati ideje, annak tovább kell dolgozni a „rendes” nyugdíjkorhatárig; a számítások szerint e konstrukció az érintett nők 60, a férfiak 90 százalékának teszi lehetővé a választást. Folyamatosan nőni fog a kötelezően továbbdolgozók száma: 1997-ben 17-20 ezren lesznek, 2000-ben 60 ezren, 2004-ben 100 ezren. Ám ennél is nagyobb munkaerőkínálat-növekedéssel kell számolni, attól függően, hogy azok közül, akiknek lesz választási lehetőségük, hányan vállalják, hogy tovább dolgoznak. Ha például az érintett korosztályoknak csak 20 százaléka dolgozik tovább, akkor ezzel 1997-ben 8 ezer, 2000-ben 15 ezer, 2004-ben 20 ezer fővel nő a munkaerő-kínálat; ha 80 százalékuk nem megy nyugdíjba, a munkát keresők száma 1997-ben 30, 2000-ben 60, 2004-ben 80 ezer fővel nő.

Postabank botránya 1997-ben robbant ki. A felszínen látszólag nem korrupciós ügyről van szó, hanem az ügyfelek pénzének hanyag kezeléséről, hibás üzletpolitikáról és a törvényi kötelezettségek szándékos megszegéséről, az ügyészség ezzel is vádolta meg Princz Gábor egykori elnök-vezérigazgatót és vezetőtársait.

Mi történt 1998-ban?

  • A futball-világbajnokságot a francia válogatott nyeri
  • Londonban őrizetbe veszik Pinochetet
  • Gazdasági válság Oroszországban

Vona Gábor két pohár bor után egész jól táncol. Orbán Viktor pályája csúcsára ér, amikor a parlament miniszterelnökké választja. A sikert nem adják ingyen, a Fidesz-FKGP-koalíció megkötése előtte feleségével öt órát kénytelen eltölteni a Torgyán-házaspár leányfalui nyaralójában.

A Fidesz megnyerte a választást, és Orbán Viktor már a nyilvánosság előtt is Urbánt nevezte meg a pénzügyminiszteri poszt várományosának. Addigra kétszer is volt Fidesz-képviselő a parlamentben, és sok évig a párt gazdasági koncepciójának kidolgozójaként tartották számon. Nem sokkal a kormányalakítás előtt azonban tett egy azóta klasszikussá vált kijelentést: más a választási program, és más a kormányprogram. A választók átverését sugalló mondat a párton belül is sokakat felbőszített, Orbán Viktor is úgy láthatta, nem vállalhatja fel ezt a kijelentést. Két hétre rá Urbán helyett Járai Zsigmondot kérte fel pénzügyminiszternek a miniszterelnök-jelölt. fidesz.hu: 1998-ban világosan láttuk, hogy Magyarország polgárainak jólétét csak egy, a gazdasági növekedést ösztönzô, annak elônyeit mindenkire kiterjesztô politika alapozhatja meg. Új irányt kellett szabnunk, hogy behozhassuk a megszorító gazdaságpolitika okozta lemaradást, az elvesztegetett éveket. Gazdag csak az az ország lehet, amelynek polgárai elôtt nyitva áll a jólét lehetôsége. A Fidesz vezette koalíció kormánya ezért elôdjéhez képest gyökeresen más társadalom- és gazdaságpolitikai szemléletet képvisel. 1998-ban mindenképpen nőtt a nemzetközi befektetők kezében levő magyar állampapír-állomány, hiszen ez 1997 végén még csak 73 milliárd forintot tett ki, míg 1998 végén - az orosz válság idején tapasztalható erőteljes tőkekivonás ellenére is - 280 milliárd forintra (az összpiaci állomány 11 százalékára) rúgott a külföldieknél levő mennyiség.

Mi történt 1999-ben?

  • Magyarország a NATO tagja lett
  • A NATO légi háborút indít Jugoszlávia ellen
  • Deutsch Tamás az államvizsgája után sportminisztériumot kap

A történelem szakos Vona Gábor a jobboldali egyetemisták által létrehozott Jobboldali Ifjúsági Közösség alapítójaként, az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat elnökségi tagjaként és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) egyetemi alapszervezetének tagjaként kezdi politikai szárnybontogatását. Orbán Viktor kormányoz. A kisgazdák ámokfutását egészen addig eltűri, amíg gond nélkül leszalámizhatja őket. A vidéki Magyarország templomkertjeiben az idős nénik kedvencévé válik.

Bokros Lajos még mindig a Világbankban ül és elégedetlen az Orbán-kormány teljesítményével. Gyermekgondozási segély (GYES) 1999. január 1-jétôl minden gyermek után alanyi jogon jár. Családi pótlék 1999. január 1-jétől ismét alanyi jogon, minden gyermek után jár. Így a korábbinál 150 ezerrel több gyermek és családjuk részesül támogatásban. A családi pótlék nem szociális segély, hanem az állam egyik hozzájárulása a gyermeknevelés költségeihez. A bulvársajtó 1999-ben négy időpontra is világvégét hirdetett.

Budapesten ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, amelynek tagjai világszerte szavaztak az Évszázad Sportolóira. Hazánkban köszöntöttük Juan Antonio Samaranchot és Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi és jelenlegi elnökét, megjelent továbbá Dawn Fraser, Karelin, Keino, Jean-Claude Killy, Larissza Latinyina, Paavo Nurmi fia, Michel Platini és Naim Suleymanoglu is. Soha sehol nem állt annyi világsztár egyszerre a színpadon, mint akkor. Magyarország részéről Egerszegi Krisztina, Papp László és Puskás Ferenc is átvette az AIPS Évszázad Sportolója Díját.

Mi történt 2000-ben?

  • Ciánszennyezés a Tiszán
  • Mádl Ferenc a köztársasági elnök

a Szent Koronát 2000. január 1-jén ünnepélyes keretek között (a jogarral és az országalmával együtt) a Parlament kupolacsarnokába szállították át. A koronázási palást a Magyar Nemzeti Múzeumban maradt. Romániában 2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul nevű bányavállalat cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat. A szennyeződés február 1-12 között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. Erre emlékezve az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.Orbán Viktornak megszületik Róza lánya, és még az sem szegi kedvét, hogy a Fidesz kongresszusa Kövér Lászlót választja pártelnökké, hiszen ő akarta így. A vidéket járja, megnyitja a református világtalálkozót, és készül a kisgazdákkal való leszámolásra. Mesterházy Attila otthagyja tanársegédi állását, és a Fiatal Baloldal megalapítása után egyre inkább a nagypolitika felé mozdul. Kézis lányaink 2000-ben olimpiai döntőt játszottak, amin 31-27-es vereséget szenvedtek Dániától, úgy, hogy a szünetben még 16-14 volt az állás a Mocsai-csapat javára, sőt, a második félidőben még 23-17-re is vezetett. Az utolsó negyedórát azonban 14-4-re hozták a skandinávok, és megnyerték az olimpiai döntőt. Székely Zoltánt 2000 októberében érték tetten, amikor a budapesti Gellért Szálló előtt húszmillió forintnyi kenőpénzt vett át. A kisgazda, majd független országgyűlési képviselő azóta is az egyetlen a korrupcióval gyanúsított politikusok közül, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Mi történt 2001-ben?

  • Terrortámadás az Egyesült Államok ellen
  • Pokorni Zoltán a Fidesz elnöke

Orbán Viktor nagy formában van ebben az évben. A Felcsút színeiben a magasabban jegyzett Dorognak és BVSC-nek is gólt lő. A csapat horvátországi edzőtáborozása miatt a kormányülés is csúszott. Havi televíziós interjúi mellett időt szakít a Vasárnapi Újságra, meghirdeti a gazdaságpolitika magyar modelljét és olimpiát rendezne Budapesten. A magyar kormány 2001 szeptemberében döntött a svéd Gripen-gépek beszerzéséről.

"Nem áll mögöttünk egy párt sem" – írja Vona Gábor a Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) Hírlevelében."A Jobbik a nemzeti hagyományokat tisztelő, a keresztény értékeket magukénak valló, elsősorban, de nem kizárólagosan a felsőoktatási intézményekben tanuló fiatalok számára kíván közösséget teremteni." (Új Ember, 2001. március 11.) Itt indult tehát a gány... keressük csak ki, hogy hanyasok ezek a fiatalok, ha 16-22 év közöttieket célzott meg az elfajzott történelem tanár? - hát nem a ''78 - '85 között születetteket nézte ki magának?! De! És ez éppen azoknak a gyermekei, akik anno nagy valószínűséggel még a "rendesen reakciós" nagy generációnak nevezett kohorsz tagjait testesítették meg. Így áradt a jobbikos "kultúra" apáról fiúra...

Az 2001. évi magyarországi népszámlálás adatai szerint 442 739 fő, vagyis a lakosság 4%-a vallotta magát valamelyik hivatalosan elismert nemzetiséghez tartozónak.

A lízingelő vállalkozások jövedelmezősége a 2001-es év adatai szerint nagyon kedvező volt: az adózás előtti eredmény majdnem megháromszorozódott, mintegy 5 milliárd forintot tett ki. E cégek átlagos eszközjövedelmezősége jobb a bankokénál, ami annak köszönhető, hogy a lízingfinanszírozás kamatmarzsa nagyobb, mint a vállalati bankhiteleké, miközben a forrásokat piaci áron szerzik be. Az MKB elemzése szerint a lízingcégek forrásainak több mint 80 százaléka a bankoktól származik, s ezen belül is 62 százalékos részaránnyal a deviza dominál. A forint tartós erősödése miatt ugyanis az ügyfelek egyre vonzóbbnak tartják a devizaalapú finanszírozást. A forint és devizakamatok között még mindig legalább 4 százalékpont a különbség, amiért cserébe az ügyfelek felvállalják az árfolyamkockázatot. Bár a lízingtársaságok egy része hangoztatja, hogy csak az adósodjon el devizaalapon, akinek a bevételei is részben külföldi pénzben folynak be, érvelésüket aligha hallják meg azok, akiknek devizaalapú hitele leértékelődött a forint erősödése következtében, így az eredetileg számítottnál kevesebbet kellett törleszteniük. A devizaalapú hitelekkel korábban már kedvező tapasztalatokat szerzett ügyfelek tehát következő autójuknál is kitartanak majd az eurókamatok mellett.

Mi történt 2002-ben?

  • Nyolc embert ölnek meg a móri bankrablók
  • Meghal Hofi Géza
  • A TV2-n elindul a magyar Big Brother

Az ország kampányviták háborgó légkörében élt, amely különösen szokatlan volt egy mérsékelt és passzív politikai magatartásra szocializálódott országban. Nehéz volt megjósolni, ki nyeri a választásokat, hiszen a kormányzó tömb, a jobboldali pártok valamint az ellenzék között megközelítőleg egyensúly volt.

Orbán Viktor miniszterelnök és környezete, a média- és közvélemény-kutatások üzeneteiből azt olvashatta ki, hogy gazdaságilag sikeres kormányzás önmagában is biztosítani fogja fölényét a balközép ellenzék fölött. A politikai elit azonban érzékelhetően megosztott volt a kormány megítélésében. Különösen a nagyvárosi középrétegekben halmozódott fel elégedetlenség a kabinet jogilag nem, de morálisan támadható lépéseivel szemben. Ilyen volt például a tűzijáték árának titkossága, Ezüsthajó Kft., vagy a Kisgazdapárttal való szövetség és a radikális jobboldal felé történő elmozdulás.

Orbán egyelőre nem tud magyarázatot adni a Fidesz-MDF választási vereségére, hiszen az előrejelzések jelentősen eltértek az első forduló eredményeitől. "Van valami összefüggés, egy tény, amit nem ismerek, nem értek" fejtette ki Orbán, aki szerint a kérdésekre majd az idő választ ad. A választások tisztaságával szemben felmerült kifogásokat - még hivatalban lévő miniszterelnökként - Orbán nem kívánta minősíteni." ( Index, 2002. május 1.)

A Jobbik a választási kampányban a kormányzó jobboldali pártokhoz kötődő politikusok, előadók meghívásával támogatja a koalíciót. A választási vereség után Orbán Viktor meghívja Vona Gábort a Szövetség a Nemzetért Polgári Körbe (SZNPK). A polgári körök létrehozásával a választást elveszítő Fidesz a jobboldali szavazótábort próbálta egybe-, illetve készenlétben tartani, ennek a mozgalomnak volt a vezérhajója a SZNPK, benne Vonával, az egyetemista fiatalok reprezentánsával. Létrejön a Jobbik médiafigyelő szolgálata, és a hanukai menóraállítások ellensúlyozására elindul az adventi keresztállító misszió.

Cáfolható, hogy a Medgyessy-kormány (2002-2004) száznapos programja, közalkalmazotti béremelése hitelekből valósult volna meg. A 2002. szeptemberi 50 %-os közalkalmazotti béremelés 800 ezer munkavállalót érintett, és a magyar gazdaságtörténet legnagyobb egyszeri béremelése volt. Medgyessy átvette az inflációt 9,8 %-kal, átadta 2004 végén 4 %-kal.

A 2002-es labdarúgó világbajnokságot Dél-Korea és Japán rendezte. A két ország korábban még sosem rendezett világméretű futballeseményt. A VB május 31-étől július 2-áig tartott. A tornát Brazília nyerte, a döntőben Németországot verték 2–0-ra.

Az exkormányfő, akinek ismerői, továbbá élet-rajza szerint (Debreczeni József: Orbán Viktor, Osiris Kiadó, 2002. A kötetről lásd: Jóindulattal kikövezve, Magyar Narancs, 2002. július 25.) egyik legmeghatározóbb élménye a jobboldal 1994 utáni anyagi ellehetetlenülése és dezorganizáltsága volt, úgy vélte: a vereség utáni első feladat a "nemzeti" érzelmű tömegbázis egyben tartása és homogenizálása. Hasonlóan gondolkodott a Fidesz többi vezetője, ám utóbbiak e feladat végrehajtásában a pártnak szántak volna főszerepet (Áder János ennek érdekében már 2002-ben Orbán mielőbbi visszatérését sürgette a Fidesz élére), míg a távozó miniszterelnök egy Fidesztől független tömegmozgalom elindításával vélte megelőz-hetőnek a mozgósított bázis szét-széledését. Orbán ezért ellépett a pártja mellől, és az attól lényegesen jobbra álló polgári körök élére állt, miközben a Fideszt Áder János ügyvezető alelnökként és frakcióvezetőként "vitte a hátán" Pokorni Zoltán 2002. júniusi lemondásától Orbán 2003. májusi elnökké választásáig.

Mi történt 2003-ban?

Aláírják Magyarország EU-csatlakozási szerződését.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom néven párttá alakul a JOBBIK. Az Alapító Nyilatkozatot Vona Gábor írja. Vona a párt (egyik) alelnöke, emellett gimnáziumban tanít, és levelezőn jogot hallgat. Májusban megnősül. A párt médiafigyelő szolgálata kiszúrja, hogy a Tilos Rádióban karácsonykor elhangzik a „kiirtanám az összes keresztényt” mondat.

"Olyan kampányt kell kiépítenünk, amely kikerüli a drága plakátokra építő módszereket, ez pedig majd nagyon sok munkát igényel tőlünk. Ki kell mennünk az emberek közé, fórumokat kell tartani, szórólapozni kell, de megyünk előre, és bízunk abban, hogy nem hiába." (Vona a Heteknek, 2003. június 13.)

Tény, hogy az EU-csatlakozással kapcsolatos viták idején Orbán és a Fidesz-vezérkar hímes tojásként bánt az unióval szemben szkeptikus jobboldali szavazókkal (miközben a frakció minden, a csatlakozáshoz szükséges döntést támogatott az Országgyűlésben). Kezükre játszott a MIÉP 2002-2003 fordulóján kirobbant belháborúja és az EU-ellenes szervezeteket tömörítő Szabad Magyarországért Mozgalom dilettantizmusa is. A 2003 végén a Fideszt jobbról előzni próbáló Jobbik pedig az EP-választásra kiadott bojkottfelhívásával vívta ki a kormánypártok mielőbbi legyőzését óhajtó polgári körök haragját.

A Fidesz 2003 júniusában, a Pannonplast-K&H-botrány nyomán vette át a kezdeményezést a szocialistáktól, és (rövid megszakításokkal) az EP-választásig offenzívában is maradt. Utólag a párt egyik kommunikációs szakembere két szakaszt különböztet meg a küzdelemben: tavaly júniustól idén februárig a fő szerep a parlamenti frakcióra hárult, az elsődleges cél pedig a kormánypártok vélt és valós botrányainak exponálása és a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikai inkompetenciájának bizonyítása volt. Az eredmény: az MSZP népszerűségének csökkenése révén a Fidesz a nyáron ledolgozta a nagyobbik kormánypárttal szembeni lemaradását, majd - miután 2003 szeptemberében a fejleményektől pánikba esett szocialistáknál kitört az egy éven át tartó belháború - januárra húsz százalékos előnyre tett szert a biztos szavazók körében.

Az offenzíva második, Orbán Viktor februári évértékelő beszédével kezdődő szakaszában a Fidesz elsősorban elutasítottságának csökkentésére törekedett. Ezt az időszakot Orbán konfrontációkerülő szereplései, a hagyományos jobboldali témák elhagyása, ideológiamentes, "az embereket érintő" kérdések feszegetése jellemezte.

2003-ban a foglalkoztatottak arányában csaknem 20 százalékponttal maradt le Magyarország az EU-ban a saját népességét a legnagyobb arányban foglalkoztató Dánia, s mintegy 7 százalékponttal az EU átlagától; 13 százalékponttal a 2010-re célul tűzött 70 százalékos foglalkoztatási szinttől. A felzárkózáshoz  nélkülözhetetlenek az érdemleges, a foglalkoztatás számos feltételét megváltoztató intézkedések.
A 2003-ban elért növekedés egyébként jórészt a női nyugdíjkorhatár emelkedésének következménye. A nők ugyan változatlanul jóval kisebb arányban foglalkoztatottak, mint a férfiak, de 2003-ban a 34 ezerrel több női
foglalkoztatott közül 24 ezren tartoztak az 55–59 évesek korosztályába.

A TUDOMÁNY VILÁGFÓRUMA, BUDAPEST - 2003. november 8-10.

1. A tudománynak részt kell vállalnia a fenntartható fejlődés megvalósítását célzó valamennyi összefogásban.

2. Az emberi alkotókészséget és a kutatáshoz szükséges infrastruktúrát szoros összhangban kell fejleszteni.

3. A tudás világának valamennyi résztvevője, beleértve a tudósokat, etikai felelősséggel bír.

4. A jövőért való felelősség megegyezik a fiatal generációkért vállalt felelősséggel. A fiatal tudósokat a tudományos munka minden fázisába be kell vonni.

5. Globális etikai kódex megalkotására kell törekednünk, amelynek megfogalmazásába a világ teljes tudományos közösségét be kell vonni.

6. Valamennyi ország törvényalkotási intézményének állandó tudományos bizottságot kell felállítania.

7. A budapesti Tudományos Világfórumból hagyományt kell teremteni.


10 évvel ezelőtt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr585001349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása