Miért nem akarják, hogy gazdagok legyünk?
2011. március 03. írta: térfél

Miért nem akarják, hogy gazdagok legyünk?

Annyit morfondíroztam már ezen. Miért jó az államnak, ha lakossága egyre csak szegényedik? Miért nem sikított, amikor látta, hogy mindenki hitelekért kuncsorog, és mindenkit hitelfelvételre akarnak a bankok rábeszélni? Hol voltak a szakemberek - és ma hova tűntek el - hogy szépen elmagyarázzák a köznapi embernek, hogy nem gyógyszereken kell élnie, és nem utólag kell kifizetnie azt, amit ma meggondolatlanul magáévá akar tenni? Miért nem számoltak előre a politikusok, lépéseik lehetséges következményeivel? Hogyan juthatott el idáig a fidesz, hogy szavakkal kormányoz, hazugságokat terjeszt, és nyomorba képes dönteni a lakosság 80%-át is, ha nem vigyázunk eléggé?

És az istennek sem akarják, hogy gazdagok legyünk! Miért? - mert ...

...és akkor találtam megint egy okos embert, aki eléggé jó is, és még gazdag is (Gazdag László írása)

TÉVHITEK a magyar államadósságról

(A lusták vagy sietősek kedvéért szemezgetek a hosszabb írásból), jó? :)

Miként jött létre a mai (2011. évi) 20 ezermilliárd forintnyi államadósság, kik ezért a felelősök, miként lehetne ezt az elviselhetőség szintjére csökkenteni?

1. ...mi volt a Kádár-rendszer relatíve magas jólétének (gulyáskommunizmus, fridzsiderszocializmus, a láger legvidámabb barakkja) valós anyagi alapja? A válasz egyértelmű: az 1968-as reform után általánossá váló önkizsákmányoló életmód. A reform felszabadította az egyéni és a csoportérdek hatalmas hajtóerőit. Háztáji gazdaság és melléküzemág a termelőszövetkezetben, gmk (gazdasági munkaközösség) az iparban, másodállás, házépítés kalákában, stb. Ekkor költözött át a magyar falu a vályogházból a kétszintes téglaházba, a kiskertben, maszek szőlőben, a hétvégi nyaraló körül mindenki kapált, kaszált, stb., ebből lett autó, tv, mélyhűtő vagy éppen drága kripta, ha már kifogyott a fantázia. Ezért az önkizsákmányoló életmódért fizet ma az 50-es, 60-asok nemzedéke a katasztrofális halálozási és egészségügyi mutatókkal. Ez a nemzedék évtizedeken át nem ismerte a nyaralás, szabadság, szabad szombat és vasárnap fogalmát, mert dolgozott a szabadidejében is.

2. ...cáfolható a Kádár-korszak életszínvonal-politikájának és az eladósodásnak a vélt összefüggése. 1970-ben nagyjából félmilliárd dollár volt az ország nyugati adósságállománya. Az 1970-es évek első felében (nagyjából tehát 1975-ig) összesen 3,8 milliárd dollár hitelt folyósítottak számunkra a nyugati kormányok, vagyis ezek kormányhitelek voltak, és nem közvetlen bankhitelek, mégpedig célhitelek, vagyis konkrét beruházásokra adták. Eszük ágában sem lett volna fogyasztásra hitelt folyósítani saját polgáraik adófizetői pénzéből.
A fölvett 3,8 milliárd dollár nagy része rossz beruházásra, az elavult gazdaságszerkezet megőrzésére lett fordítva: a kohászat, a textilipar rekonstrukciója, az olajválság után a szénbányászat újraindítására, bővítésére.

3. 1980-tól kezdve megszűnt a kormányhitel-felvételi lehetőség, hiszen épp elég bajban voltak a nyugati kormányok az olajválság miatt, ekkortól a Világbanktól kaptunk hiteleket, de ugyancsak beruházásokra, és nem fogyasztásra. A Világbank nem is adhatott volna fogyasztásra kölcsönt. Mire költöttük a világbanki hiteleket a nyolcvanas években? Nos, liászprogramra, eocénprogramra, Bős-Nagymarosra, stb., vagyis megint az elavult gazdaságszerkezet konzerválására: a túlzottan energiaigényes gazdaság hazai, drága energetikai bázisának kiépítésére.

4. Értelmetlen osztogatásról beszélni


Innentől kezdve mi értelme van a „lakossági túlfogyasztásra”, az „osztogató kormányokra”, a Medgyessy-kormány 100 napos programjára mutogatni? Még egy megjegyzés: az 50 %-os közalkalmazotti béremelés után megállt, sőt visszafordult egy pár évre az orvosok, ápolónők, mérnökök, stb. külföldre áramlása, illetve pályaelhagyása. E nélkül az egészségügy már összeomlott volna az orvos- és nővérhiány miatt. (Most persze megint közel járunk ehhez…)

A béremelések után megnő a költségvetés áfa- és szja-bevétele, a nyugdíjalap bevétele, valamint nő a lakossági megtakarítás, ami a bankokon keresztül beruházási forrás. Ezért alapvető tévedés a bérnövekményt, ezen belül akár a közalkalmazotti bérnövekményt is, teljes egészében „költségként”, pluszkiadásként kezelni. A jelentős része a bérnövekménynek visszaforog a költségvetésbe, illetve a gazdaságba.

Friedman alapszabálya: a pénzkiáramlásnak szorosan kell kapcsolódnia a GDP alakulásához, és a bérjövedelmeken keresztül kell megvalósulnia, nem közvetlenül a vállalkozói oldalon keresztül, pl. adócsökkentés révén.

Szóval, ne jöjjön nekem a hülye kormány az ő marhaságaival! És engedje meg a népnek, hogy élhető bérezésben részesüljön... csak mert arra van a  jövő - emerre meg... amerre taszigálnak bennünket: a halál, de előbb egy kis felkelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr482707184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.03.03. 14:46:59

Ehhez: "a Medgyessy-kormány 100 napos programjára (...) az 50 %-os közalkalmazotti béremelés"

Kérdezzék már meg az érintetteket, hogy elégedettek-e ezzel a (megemelt) bérükkel?!

(mellesleg a Fidesz akkor frissiben még azt szajkózta, hogy NEM IS volt az 50%, csupán 30 valamennyi (tehát max.39%:) - ezzel akarták bizonygatni, hogy M.P. nem tartja be a választási ígéreteit...

Apropó, szerintem meg a Fidesz nem tartja be MOST azt az ígéretét, hogy "mindent visszacsinál" amit a szocik elvettek... (értve IDE a 13. havi ellátásokat is!!!)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.03. 15:03:20

@1.szolo 2014;): engem kérdezel? - mert akkor én elégedett voltam, ha nem teszi Peti bácsi, akkor már akkor éhen haltam volna. De egészen pontosan a bruttó volt ugye 50% - os emelés, ami nálam nettóban ippeg 25%-kal volt több! De az bizony életmentő volt! és ne feledjük, hogy azóta egy kanyi garassal nem emelték az alapbért (vagy, ha igen azt észre sem vették)
A lényeg tehát, hogy bért KELL EMELNIE A KORMÁNYNAK, mert másként beléjük döglik az is, akinek még van munkája, csak pénzt nem kap érte cserébe....

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.21. 23:51:35

1szóló 2014, ma kérdeztem egy aktív kollégát, hogy mi a helyzet velük? A város elvette a kajajegyet is, és persze kevesebbet hozott a nettójuk is. Mellesleg emlegettük, hogy nem is olyan rég volt ruhapénzünk, könyvvásárlási utalvány... VOLT! Tehát a nem pedagógusok kedvéért elmondhatom, hogy legelőször a jutalmat (1xegy évben, és aki kapott) vonták meg a pedagógusoktól, majd a ruhapénzekre (sok szaknál munkaruha), a kultúrára és továbbképzésekre nem jutott, és most már kajára sem... illetve csökkent az illetmény. A túlórákat fokozatosan csökkentik és az óraszámot is megemelték hozzá. Szóval megbecsülésről szó nem esett, mióta rendszert váltottak. Mióta fidesz uralom van, azóta pedig látványosan beléjük is rúgnak. És ez más szakmában dolgozó közalkalmazottakra is vonatkozik. Most már ugye a nyugdíjasokat is kiírtanák legszívesebben, a mentőst, az ápolót, a tűzoltót, a rendőrt... tehát jóformán mindenkit, akit az államnak kell fizetnie - kivéve a politkust! Az bezzeg nyomják, mint Krahácsot. Nem véletlen tehát, hogy végre a szakszervezetek is tüntetni fognak április 9-én.
süti beállítások módosítása