Ésszerűtlen társadalom - gazdaságtalan gazdaság
2010. november 05. írta: térfél

Ésszerűtlen társadalom - gazdaságtalan gazdaság

Kapcsolódván az előző bejegyzéshez, el kell mondanom, hogy az ostoba népség szükségszerűen adja az alapot ahhoz a gazdálkodáshoz, amit ugye gazdaságtalannak kell neveznem. Szintén kapcsolódik a globalizácó átkához is  - valójában e kettő kell hozzá, hogy eszement módon termeljünk. Termeljenek azok, akiknek az lenne a dolga, hogy előállítsák az emberek számára szükséges temékeket.

1. bibi:olyasmit előállítani, ami nem kell

Ésszerűtlen társadalmunkban eszünk ágában sincs a szükségleteket feltárni. Réges rég elszakadtak a termelő ágazatok attól, ami valaha a valós igények kielégítését jelentették elsősorban. Épp fordítva működnek (én ugyanis ennek ellene vagyok, eszemben sincs többes szám első személyben írni) - ki ki előállít valamit, aminek fogyasztására azután igényeket kreál. Erőszakosan veszi rá a tudatlan (igényről ugyanis szó sem volt) fogyasztót, hogy neki eztán mindenféleképpen erre a bizonyos termékre - mostantól fogva - áldoznia kell, ha "jót" akar magának. Az ostobája pedig beveszi... és megveszi.

2. bibi:szemetet gyártani

A termelő állatságát bizonyítja az, hogy a szükségtelen termékét tömegében előállítani képes, még akkor is, ha az egész a szemétbe fog kerülni (hiszen szükségtelen valójában). Ezzel az a bajom (azon túl hogy felelsleges), hogy az alapanyagok kitermelésével villámgyorsan csökkenti a Föld nyersanyagait, amit pedig nem képes pótolni soha - tehát el fog fogyni! Ez tuti.

3. bibi:körbeutaztatni az árut

A globális híráramlásnak "köszönhetően" a világ minden tájára képes eljuttatni ezt az áligényt (reklámipart fizeti kegyetlenül) - > tömegében hordhatja szét a hamis terméket -> és hogy a szemét mindenkihez el is kerüljön ahhoz előbb felkeresi a legolcsóbb nyersanyaglelőhelyet, onnan elviszi a legolcsóbb munkaerőhöz, majd elszállítja a nagykerbe, hogy onnan szétoszthassák a világ minden tájára kiterjesztett piacokra. Szállít... szállít... szállít és szállít - földön - vízen - és levegőben - a barom!

E három eset is elég bizonyíték arra, hogy az emberi társadalmak általánosságban is elvesztették a józan ítélőképességüket, és szándékosan emésztik el önnön környezetüket, amelyek pedig létfeltételeiket szokták volt számukra szolgáltatni. Illetve ingyen adta és nem szolgáltatta a természet. De hát mi emberek, a nagyon fejlett agyunkkal még mindig nem bírtuk felfogni, hogy a Föld készletei végesek, és nincs a közelben másik hely, ahova mehetnénk... Ahogyan időnk sincs arra, hogy a sok szemét átalakuljon valami más nyersanyagfélévé...

4. bibi: kinyírni a fogyasztót

Ez már speciálisan a magyar társadalom sajátja! Bármennyire is ostoba népséggé lettünk, azért fogyasztani szeretnénk mindannyian, legalább az alapszükségletek szerint is... egyszerűen muszáj: enni, inni, aludni, de legfőképp lélegzetet venni KELL! EZ UTÓBBI MÉG nem kerül pénzbe, ha kitart még a vékonyka légköre bolygónknak (hátha nem babrálja szét a HARP)... talán még az alvás sem egyértelműen pénz igényes, hiszen látjuk, hogy egyre többen teszik azt az utcán is télen és nyáron, amíg meg nem halnak valami másban, mint a kialvatlanságban. De hogy vízért és szilárd táplálékért fizetnünk kell, az biztos! Tehát arany bogaraim, mindenképpen dolgoznunk szükségeltetik ahhoz, hogy alap szinten is életben tudjunk maradni. Csakhogy a munkánkért kapott bér máris olyan alacsony, hogy egész egyszerűen nem marad a sok szarra, amit viszont tömegében termelnek - de hiába! Nagyon hülye kormányunk még erre tesz rá egy lapáttal, amikor az istennek nem képes felfogni, hogy:

5. magyar bibi: a semmiből nem lesz gazdasági növekedés

Amikor 4madár megrajzolta, hogyan is lesz működőképes a NER - (egy rendőr ordítja ki a nenyilatkozást: mukoggy! felkiáltással) nekem azonnal támadt egy igényem a másik karikatúrára, hogy ugyanis Viktor azt is kinyilatkoztatta már, hogy a gazdaságot talpra fogja állítani. Ott is volna jelszó: talpra! - csak még azt nem találtam ki hozzá, hogy kinek a szájából legyen megoldva... talán Matolcsííííí-éból? 4madár, ezt is oldd meg légyszíves :)! Szóval itt vagyunk a semminél: itthon vagyunk... és az megy nálunk, hogy egyre több lehetséges fogyasztó bére csökken, vagy egyenesen a munkáját szüntetik meg, tehát nem lesz bére egyre többünknek. (élő példaként mondom, hogy pénz nélkül... nekem még soha nem támadt igényem semmire, de ha igen, akkor sem adták oda nekem ingyért - a szemetek! A szemetek viszont ingyen munkára akarnak szorítani - ezt meg úgy nevezik most már, hogy "út a (kényszer)munkához" program ...

A másik semmit az adja, hogy a szemetet termelő vállalkozásokat viszont az egész állam támogatja: azok vezetőit rengeteg zsozsóval jutalmazza, még a végén ki is elégíti, ha már felmondja neki a munkát. A közcélú kényszermunkán spórolt filléreket átcsoportosítja a kákávéhoz, akiket  - épp az imént hallottam - szintén arra biztat, hogy inkább közcélra foglalkoztassák a munkásaikat, mintsem olyan fizetésért, amiből azután fizetőképes fogyasztóvá tehetnék a szegény párát...

Összefoglalva tehát, olyan gazdaságot folytatunk, amelyben felemésztjük a pótolhatatlan javainkat. Hamis szükségletek kielégítésében versenyeztetjük az ipart, amely versennyel egyúttal szemetet gyártatunk, és mérgezővé tesszük saját és egyetlen otthonunkat (a Földet). Azokat pedig, akik "kedvéért" mindezeket legyártjuk, azokat közben ki is nyírjuk - itt Magyarországon és mindenütt, ahol gyarmatosításba fogott a nagytőke. A mi gazdaságunk a büdös életben nem fog talpra állni, mert nem áll senkinek szándékában, hogy megtegye - csupán kiárusítás folyik minálunk. Felvevő piacunk meg megszűnőben... szép lassan rohadunk mi, elhanyagolt vásárlók. És villámsebesen gazdátlanodik el az ország. Ami nálunk megy az nem is sima gazdaságtalan gazdaság, hanem sokkal inkább rabló és gyilkoló gazdaság. Alapanyagainkat lerabló és a valódi szükségleteket legyilkoló KÖZgazdaságunk vagyon... nekünk.

...folyt köv. mert van még mit szapulnom... de addig is kalandozz el gondolatban kedves olvasó, azon a vékonyka kis légkörén (a képen) a mi egyetlen és megismételhetetlen bolygónknak, amíg egyetlen és megismételhetetlen életkédből nálam időzöl... és kapj a fejedhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr782426074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - TARTALOMSZOLGÁLTATÓK 2010.12.04. 08:00:09

John Hurt Winston Smith szerepében (Michael Radford | 1984).Hérakleitosz szerint az alvóknak külön világaik vannak, míg az ébren lévőknek egy és közös a világuk. Csábító gondolat, hogy a művészet ébreszt, a propaganda pedig elaltat bennünket. Csábító g...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akszin 2010.11.10. 15:55:44

Maximálisan egyetértek minden szavaddal. A világ en bloc nagyon rossz irányba halad. Előbb-utóbb belefulladunk a saját szemetünkbe.
Megyek is kenyeret sütni - de komolyan, most olvastam egy dagasztás nélküli receptet, kipróbálom.

Akszin 2010.11.10. 15:57:02

@Akszin: Már persze, ha előtte ki nem nyírjuk magunkat a környezetszennyezéssel.
süti beállítások módosítása