Kié a város?
2011. augusztus 16. írta: térfél

Kié a város?

A város mindenkié - mondja a szervezet, amely felvállalta a hajléktalanok minimális érdekképviseletét.

A város senkié - mondom én... de talán javíthatnám is arra, hogy a város a turistáké. Minálunk legalábbis így van:

…75 darab üdülési csekk elfogadóhely, látnivaló, wellness, spa, szolgáltatás, konferencia helyszín, szállás, program, panziók, hotelek, termálvíz, élő webcam, eladó és bérbeadó…

- ez mind csalogatja az idelátogatni szándékozót.

Tessenek csak jönni…, kirakatot nézni…, fizetni… és gyorsan hazamenni! A mi városunk tökéletes helyszín a „nézőnek” és a lehető legtökéletlenebb az itt élőnek.

 

Van plázánk a város közepén - igaz, hogy a bezárásra ítélt dohánygyár helyén…

Van Makovecz féle uszodánk, és termálfürdőnk - megfizethetetlen áron

Van színházunk - ám egy garas nincs a működtetésére,  … összeállt az új tánctagozat is -  csakhogy előtte szétverték azt, amit a semmiből hozott létre a város szülötte…

Van kórházunk is, amit csak elkerülni szabad, mert amúgy káros az egészségre a bent tartózkodás – ha csak állagát nézem is, a „szolgáltatás” minőségét pedig nem.

Két helyi tévénk, és ki tudja hány rádiónk, féltucatnyi ingyen újságunk révén mossák az agyunk – fizetni sem kell érte.

Belvárosunk átépítésére nagyszabású terveket szőnek (évek óta ezzel kampányolnak) – miközben szaporodnak az elhagyott, és oszlásnak indult épületek, járhatatlanná romló utak, melyek természetesen mind a város tulajdonát képezik, és annak képét rontják – de nagyon.

Ez itt, a kedvencem, és azoké is, akik rendszeresen használnák...

Van ugyanis egy-egy tábla, amelyen a balesetveszélyre hívják fel a figyelmet.

Hónapok óta, és nem először kénytelenek a város lakói, az itt ügyeket intézők ezzel szembesülni.

Néhány éve csak, hogy teljes felújítással átadták ezt a lépcsősort, ami azóta - hasonlóan az előzőhöz - néhány tél alatt... ismét csak ilyen állapotokat mutat. Felvetődik bennem a kérdés, vajon nem selejt lapokból építették? Vajon kié az a város, amelynek fenntartója ilyen nagyvonalúan bíz meg olyan vállalkozást, amelynek munkája semmit nem ér?

Míg közelebbről is megismerkedünk a lépcsőn való járás ocsmány érzetével - lefelé haladva, addig elmesélem, hogy a gyalogos mi mindent lát, amit az autóból, és a városháza környékéről lábát ki nem tevő képviselők sosem fognak látni, tehát megérteni sem igen lesznek képesek... hogy a város azoké, akik benne élnek. Első sorban azoké, akik naponta gyalogolnak boltba, iskolába, munkahelyre - vagy inkább a munkaügyi központba. Akik naponta szembesülnek a város elhanyagolódásának folyamatával, mert látják, és nem értik, hogy lehet munkanélküli ember a városban, amikor tennivaló aztán akad bőven!

Iskolaváros is vagyunk – de nem látszik, …csak annyit hallani, hogy valaki ismer olyan diákot, aki már átment az esztétika vizsgán… és erről jutott eszembe az Érsek-udvar is, ahol szintén előfordulnak a diákok, oktatók - mert hát a Lyceum az éppen szépül, abban ugyan tanítás már rég nem folyik... De itt van helyette ez az udvar, ahol ma megpihentem kicsit és szét is néztem:

Ez a belváros kellős közepéről nyíló udvar amúgy, itt székel a Szent István rádió is, meg az Egyházi múzeum bejárata is itt található, de még gyerekeknek szóló program is lesz:

"A Babszem Jankó Gyermekszínház a Forró vizet a kopaszra című mesejátékot mutatja be a kicsiknek. Ennek helyszíne az Érsek udvar, és mindösszesen 650 Ft-ot kell fizetni az életre szóló élményért." - holnap, azaz szerdán. Én meg ma, azaz kedden jártam itt...

... erre a kifakult padra gondoltam letenni megfáradt ülepemet, de mikor megláttam, hogy milyen körítés veszi körül ... még a gyomrom is morogni kezdett. És igen, láttam már megfáradt turistát is, aki eme kis belvárosi udvarban szívesen megpihenne, ha nem a hányinger fogná el, amikor betéved a kapun.

„A hivatali információs oldalon megtalálhat minden olyan adatot, mely Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával kapcsolatos”, és  tudósítanak bennünket a polgármester minden megnyitó és záró beszédéről is – csak arról nem hallunk évek óta, hogy munkahelyet adott volna át valahol a városban. Ide pedig munkás kéz kell, mert magától senkié ez a kis udvar, ahol csak szemét nő és a gaz növi be a valaha még kezelt kis parkosított részt, ami ma már dísznek sem jó, annyira elhanyagolt.

Pedig... mintha itt működne a keresztény ifjúsági klub is... meg mintha itt tartanák a lokálpatrióták gyülekezetét is? - de ezekben nem vagyok biztos, csak rémlik... és ezért csodálkozom annyira, hogy épp ez a terület az, amiről bűzlik a nemtörődömség.

Másnak is feltűnt ez, találtam ezt az oldalt és innen hoztam el az egy évvel korábbi képét is eme saroknak:

 

Tudnunk kell, hogy pályázati pénzeket nyertek el Kepes és egyéb gyűjtemények „ápolására” – de arról csak (el)késve szerezhettünk tudomást, hogy egyúttal az ifjúsági ház megszűnik az ifjúságé lenni.

Évek óta várjuk a vár összeomlását, de még mindig csak ott tartunk, hogy elkészült a beruházási terv – ahogy a buszpályaudvar is elköltözött már ezerszer és elméletben

 „ Az egri borvidék központjaként a legjelentősebb magyar bortermelők közé tartozik. Az egri bikavér külföldi piacokon is ismert.” Van fehér párja is, az „Egri csillag” – bor folyik évente többször is a csapokból… és leginkább a turisták gégéjén megy le, mert a szőlősgazdák épp mostanában vágják ki a tőkéket, hogy ne legyen ráfizetésük legalább. (komlót bezzeg nem ültetnek helyette J) - és ha már pince, akkor megint csak ez az udvar az a hely, ahova megérkeznek a Város a város alatt c. pincerendszer látogatói, akik ugye megtudják az idegenvezetőtől, hogy a bor nagyobb érték az aranynál is, és hogy az egri érsekség épületeit épp azokból a kövekből építették fel, amelynek kibányászása során alakult az a pincerendszer is, ahonnan épp kiléptek erre a fötredék udvarra.

És talán épp ezen az ajtón lépnek át, hogy megnézzék az egyház felhalmozott kincseit. Bizonyos épületeit már nem láthatják a barokk csodáknak, mert azt helyi vállalkozásnak adták... a strandra is eme "magánterület" átjáróján keresztül vezet az egyik út. A másik meg egy másik templom ajtaja előtt üldögélő koldus mellett vezet el.

Nem tudom tehát, hogy kié ez a város?

Nálunk dübörög a Jobbik is – hagyja a Fidesz, …és miénk az „Év polgármestere”… no meg, fejenként 100ezer forintos adósságállományt is fel tud mutatni Habis László.

Mi meg mennénk… el… csak mert a kirakat mögött nyomor van - ebben a városban (is).

A város mindenkié...

A város a turistáké...

A város senkié - ha arról van szó, hogy törődjünk vele, ugye? - ugye milyen szar itt élni!

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr353158314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása