Ön kénytelen vagy önkéntes?
2011. január 08. írta: térfél

Ön kénytelen vagy önkéntes?

Ha Ön képes ingyen dolgozni - habár nincs  munkája, akkor bizonyára Ön egy csoda is egyben: hiszen Önnek sem ennivalóra, sem lakhatásra, sem egyéb létfenntartó dologra nincs szüksége, vagy ha van - és Ön mégsem egy csoda - és ezekre Ön pénz nélkül is képes szert tenni, akkor Önt vagy eltartja valaki, vagy Ön csalásból és lopásból is meg tud élni - míg önkéntesként mutogatja magát valahol....

"

Az önkéntesség…

 

…olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében."

- így tehát ugyanarról beszélek én is, mint amiről Navracsics Tibi bácsi szónokol - az EU-val egyetértésben... de rosszul teszik, szerintem. Szerintem ugyanis Magyarországon és ahogy olvasom, más európai államoknak is nagy részében oly hatalmas a munkanélküliek száma, hogy bizony erős a gyanú - az önkéntesek IS képesek elszipkázni előlük még azt a keveset is, ami adódhatna...

" A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek , vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében."

- ne tessenek már ekkora hazugságokat leírni! Éppen hogy fordítva van: a teljes foglalkoztatásba véletlenül se keverjük bele! Ne! Mert kinyílik a bicska a zsebemben - most, amikor a szegénységem és kirekesztődésem és egyáltalán foglalkoztatásom érdemben kerül csorbításra Czomba Sándor és bandája (ugyanaz, mint a Navracsicsé) - a kormány intézkedései által (lsd. előző bejegyzések rinyái a közmunkaprogram újabb ármányairól), akkor nekem ne tessenek nagyokat és még nagyobbakat hazudni! Vagy minimálisan is tessenek utánajárni a valós helyzetnek! Az önkéntesség ugyanis bár segíthetne a környezetünk jobbá tételében, de a tudatosan szétvert közösségek újraalakításában nem fog - sőt! Csak ellenkezést vált ki , illetve értetlenkedést a jószándékkal szemben. Ha azt látom, hogy én a csatornát tisztíthatom napi 4 órában, mert odavezényelt ki Czomba bácsi, és az iskolában majd töketlenek ingyen szórakoznak és rontanak a helyzeten...? akkor vajon mit is valósított meg a szépen leírt és át nem gondolt program?

" Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztályi háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá legyenek. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés és az elszegényedés elkerülésének lehetősége jelenthet vonzást. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált."

- és milyen JÓL HISZIK! Ma ugyanis az életbenmaradásért folyik a harc, azok körében, akik a munkájukból élnek, és nincs olyan családtagjuk, aki könnyedén elnézné nekik, hogy unatkozó középosztálybeliként (akit van szíves az Orbánkormány oly nagyon ellátni adócsökkentésből kifolyólagosan havi 50 és ki tudja még mennyi ezer plusz pénzekkel)... önkéntesen ne haljon bele az unalomba.

Undorító ötlet az , hogy a tartós munkanélküliség előtt álló fiataloknak, vagy az egyetlen gyereket is szülni bátorkodó feleségek százezreinek - akiket ki is rúgnak a munkahelyéről, ahogy teherbe esnek - netán a nyugdíjhoz soha elég munkaviszonnyal nem rendelkező, de több szakmát is kitanuló idősebbeknek az önkéntesség jelentené a szegénység, a magány, a passzivitás, vagy a megbetegedés elkerüléséhez vezető utat. KIUTAT?!

Hát nem! A felsoroltak számára a teremtett munkahely jelenti az egyedüli esélyt arra, hogy egyáltalán meg tudjanak élni 2011-ben. Ezért csak annyit javaslok, hogy tegyenek egy nagy egyest a bizonyítványukba és akár az életpályamodelljeik értékeléseként, de legalább a dátumhoz! És térjenek vissza az önkéntesség hazug fogalmának kidolgozásához 2111-ben.

Mi, addig kizárólag a fizetett munkahelyekhez bírunk vonzódni, amely helyeken a már meglévő kreativitásunk mellé kapunk olyan bért, amely fedezni tudja a szükségleteink szerény kielégítését legalább. Mi, mindannyian a 2millióból -munkahelyekhez szeretnénk olyan közel kerülni, amelynek következményeként, majd.... valamikor eljutunk arra a szintre is, hogy kedvünk támadjon a ránk rohadó szabadidőnkben, és a levezetésre szoruló energiáinknak hála, önkéntesként szerepet vállalni :valamelyik multi cég szeméttelepéből játszóteret fabrikálni, vagy a csodálatosan tiszta és felszerelt kórházban segédkezni  az idősebb betegek - két vizsgálat közötti - szabadidejében , és unalmuk elűzése érdekében a magasfilozófia témaköreiben eszmét cserélgetni.

Maga, Navracsicskám! Addig is önkéntesként lássa el a miniszterelnök helyettességét, a közigazgatási és igazságügyi miniszterkedését - ha már egyszer nem bírt lemondani az egyetemi docensi állásáról, amiért 338.000 bruttó bért és plusz juttatásként 5.900Ft mobilinternet hozzájárulást kap,/HÓ  és élhet a 138négyzetméteres házikójában... és van miből törlesztenie a 11.894ezer hitelét, no meg a baráti 6 milliós kölcsönét, amit volt szíves bevallani.... Én is bevallom, hogy 2010-ben sikerült összekaparnom 411.000Ft (10x28.500+2x63.ezer közcélosat) összes pénzt - nominálban/HU - és mellé nem rendelkezem semmi mással, sem lakással, sem autóval, sem egyéb juttatással, de még csak eltartóval sem (ha leszámítom a két nyugdíjas szülét, aki biztosítja,  hogy ne az utcán éljek) hiszen már ebben benne is van minden, amit a kormány részemre ajánlani tudott az ő fene nagy teljes foglalkoztatásos projektjével ... úgy hogy ne jöjjön nekem az önkéntességgel!

Jöjjön ide az Eu és az Orbánkormány MUNKÁVAL - MEGÉLHETÉSSEL!. és menjenek el a  picsába az ÖNKÉNTESSÉGGEL!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr472569917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása