Szavak - szólamok
2011. január 01. írta: térfél

Szavak - szólamok

Azt nem írhattam, hogy > nyelvében él a nemzet < , mert leírta más - épp, hogy benéztem :), de jó lesz nekem a szó és a szólam is...

Persze, hogy egy újabb szólammal indult az új esztendőnk (már akik nulla óra nullakor képesek voltak követni e szólam elkövetőjét):... TISZTESSÉG, NYILTSÁG és BECSÜLET ... ami ki is verte nálam a maradék derűmet. Ami még aggódásra adott okot, az a következő kis részlet: "...modern kor társadalmi kihívása, ötvözve 1000 éves államiságú keresztény értékeink gyökereivel..." - hát én erre nem fizetek be! És akkor elég is volt ennyi Pálból.

Azon viszont sokat morfondírozom magamban, hogy teljességgel igazuk lehet azon kutatóknak, akik szerint a nyelv fejlődése abszolút összefügg a gondolkodásmóddal és fordítva, ahogy gondolkodik valaki, akként használja a nyelvét is - valamire... ki erre, ki meg arra.

Azt írja az újság:

A troll éve volt a tavalyi

 

- mifelénk persze és a netes világban érdeklődők számára... - annyit mondok találó, és mindenki azt ért belőle, amit csak akar. (de mondhatnám azt is, hogy JELLEMZŐ)

Azt írja egy nálunk telelő külföldi, hogy:

"And then, the language is absurd. Most European languages are part of the Indo-European language family, but Hungarian, on the other hand, is completely different, sharing roots only with two other European languages — Finnish and Estonian. What this means is that you will understand absolutely nothing of what is written, or said for that matter."

- ezzel sajnos én is így vagyok lassacskán, mert az abszurditást én is érzem, naponta... és igen régóta: lassan semmit nem értek abból, ami körülöttem folyik, de leginkább honfitársaim gondolkodásmódját figyelem teljes értetlenkedéssel (naná, hogy én vagyok a hülye). Néztem például az éjjeli adást - vagyis csak akartam volna, de hát csak a 18-as és 16-os karikákra lettem figyelmes... és már épp vissza akartam jönni, hogy tegyek egy kis feljelentést annamarisék irányába, ugyanis az RTLklub és a TV2 csatornán is olyan filmek mentek, amik nagyban károsítják a magyar fiatalok mentális egészségét - így egyben és összességében. De aztán megnyugodtam, hogy hiszen ezért van ez a penetráns médiatörvény, hogy ha kitették a karikát - akkor az fajin! Tehát tényleg európaiak vagyunk, csak a nyelvünket nem érti senki. Mi meg a kormányzati nyelvhez vagyunk teljesen tudatlanok, ráadásul a köztársasági elnökünk nyelvét sem vagyunk képesek követni...

Ennyit rólunk - magyarokról.

Pedig voltak itt próbálkozások, már korábban is, a nyelvünk helyes irányba terelésére:

"Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE Bölcsészettudományi Kara mai magyar nyelv tanszékének a vezetője a szódivat, a szószavazás történetéről elmondta, hogy Magyarországon a szószépségversenyt - Paul Valery francia költő nyomán - Kosztolányi Dezső honosította meg, amikor 1933-ban a Pesti Hírlapban összeállította a 10 legszebb magyar szó listáját. Azok a következők: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.
 
A professzor megjegyezte, hogy a rövid szavak ősi magyar szavak, a több szótagúak újabb keletűek. A Kosztolányi-listán kilenc szó egy szótagú, s egyetlen két szótagú van, az anya."

- lám... a 2010-es TROLL - szintén egyetlen szótagból áll, mégis mennyire kifejező tartalmat adtak neki azok, akiket szokás ekként nevezni. Szerintem azonban olyan szóról van itt szó, amelyet sürgősen ki kell vonni a forgalomból - elsőként azokra vár e nemes feladat, akiket így szólítanánk meg, ha volna nekik arcuk is hozzá.

Mivel nincs nekik, ezért gondolom én azt, hogy pusztán csak egy gépezet egyszerű alkalmazottai - bocsánat, alkatrészei ők, akik tudják mi a teendőjük, bármelyik szavakból álljon össze is az a bizonyos szöveg - ők a saját helyzetük alapján, beillesztik oda a saját beilleszteni valójukat és már kész is a trollazat (legyen ez), amit elkövettek - mint egy  alkotás.

"Magyarországon 1957-ben a Füles című újság hirdetett szópályázatot, amelyet 1991-ben megismételt. Később az egyszervolt.hu honlapon 2005-ben volt szószépségverseny.
 
A szószavazás játék, ráirányítja a figyelmet az anyanyelvre, nő az emberek nyelvi tudatossága, ugyanakkor nyelvesztétikai és nyelvkritikai vonatkozásai is vannak."
 

- Így is van! Esztétikai és kritikai vonatkozásait nagyon is értem ... most még ízlelgetem kicsit (troll, trollocska ... ) - valahogy nem szeretem még mindig, de nem is hagyom magam befolyásolni általa!

"A szavak dallamosságát a magán- és a mássalhangzók aránya adja, vagyis jó hangzást biztosít a nyelvnek. A szerelem szó jelentése jó, de hangalakja unalmas, a disznó vagy a fülolaj szép hangzású szavak, de jelentésükben negatív felhang van. A nevekhez, szavakhoz pozitív vagy negatív érzelmek társulnak, ahogy azt Freud, a híres pszichoanalitikus is megállapította - tette hozzá Balázs Géza."

- Nos, ezzel is egyet tudok érteni, és csak jelzem, hogy nálam 2010 szava - a troll, teljességgel negatív érzetet csal elő, csak úgy, mint a nulla óra, nulla perces és már 2011-es szólam... csak mert mindkettő jelentésében a negatív felhangokat vélem felfedezni - Szalai Annamária engedelmével. Nem csak a hangalakok unalmasak, de tartalmat sem találok a szólamok hosszú soraiban, hacsak nem - épp ellenkezőleg történő megvalósulásaikra nem gondolok jó előre. (tisztesség <-> tisztességtelenség, nyíltság - leplezettség, becsület és becstelenség)

"A XX. század legjellemzőbb magyar szavai között található a világháború, az atom, az AIDS, de a spanyolnátha már elfelejtődött, helyette már itt van az újinfluenza szó - jegyezte meg a nyelvész."

- Ó! De szörnyű jelentéssel bírnak ezek is... vajon mitől lettek épp ezek jellemzőek? és a XX. században épp? talán mert volt ott kettő is a világháborúból ,és bizony maradandót alkotott a tartalom... nyomtalanul nem múlhatott el. Ahogy az atom szó is gondoskodott magáról, hogy iszonyat dolgokkal hozzuk összefüggésbe... Az AIDS szót is valóban megtanultuk, egy életre akár (ha valakinek az okozza az élete végét), és itt a drága influenza, amit még most is gyakorolnunk kell, és rettegnünk... nehogy elérjen bennünket, mint a viktatúra szó, amely még csak most van terjedőben, de már NEM KÉRÜNK BELŐLE!

(még ha formailag és hangzásilag el is menne, de tartalmilag!? - na ne!)

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr622552783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása