Pedagógusok! Tiltakozzatok!
2015. augusztus 26. írta: térfél

Pedagógusok! Tiltakozzatok!

A nemzeti köznevelésről szóló törvény kimondja, hogy az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a Kar által elfogadott Etikai Kódex alkalmazása kötelező. Ennek okán kérünk minden tisztelt Pedagógust, hogy véleményével, javaslataival segítse elő, hogy a pedagógus társadalom számára egy alkalmas, a mindennapi életben jól használható Etikai Kódex jöjjön létre.

...hát akkor, nézzünk egy véleményt!

Vélemény az etikai kódex tervezetéről

 "A törvény elvi éllel rögzíti: a Kar tagjának kötelessége, hogy megtartsa a Kar működésére
vonatkozó, a nemzeti köznevelési törvényben, a Kar Alapszabályában és a Kódexben rögzített
szabályokat. "

- Szégyenteljes módon jött létre maga a Pedagógus Kar, hiszen köteleztek minden - hivatásában dolgozni akaró - pedagógust arra, hogy még megalakulása előtt belépjen egy szervezetbe, ami nem a szakmai érdekek képviseletéhez segíti hozzá a pedagógus társadalmat, hanem ellenkezőleg: a szakmai megfontolásokkal szemben, azok kiiktatásának szándékával politikai befolyást gyakoroljon az egyénre, őt plusz terhekkel és megfélemlítéssel lealacsonyítsa  a szülő, a diákság, egymás! és a társadalom egyéb résztvevői előtt. A kódex ötletének - kormány általi - felvetése eleve azt feltételezi és sugalmazza a társadalom felé, hogy a pedagógusok nem ismerik alapvető feladataikat és szakmai elkötelezettség híján társadalmi felelősségüknek sincsenek tudatában.

"Az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben a Kar által elfogadott
Kódex alkalmazása kötelező.
"

- Különbséget tesz tehát az egyházi intézményekben dolgozó, a Pedagógus Karba nem beerőszakolt pedagógusok és a KLIK által fenntartott intézmény munkavállalói között. Ezzel ismételten sérti az állami intézmény munkavállalóit és diszkriminációra utal.

A fentebb leírtak miatt nem igaz az sem, hogy

"A Kódex: a pedagógus szakma és hivatás etikai normáinak közmegegyezésen alapuló, a szakma belső összetartozását és ezzel társadalmi megbecsültségét erősítő összefoglalása; "

Tekintettel arra, hogy kizárólag a pedagógusokra vonatkoztatva ír elő etikai normákat, a következő megállapítása sem helytálló:

"tartalmazza a köznevelési intézményben munkakapcsolatba kerülő felek közötti érintkezés kultúrájának általános jellemzőit, a kapcsolattartás követendő etikai szabályait; "

Alább valamiféle "szokásjogra" való hivatkozással magyarázza a kódex létrejöttét, amire azonban a társadalom egyáltalán nem tart igényt, nem ettől nőhet a köznevelésben munkát vállalók megbecsültsége! Sőt, felhívás e tervezet arra, hogy a pedagógus társadalmat gyámolításra szoruló rétegnek tekintse a tanuló, a szülő és más foglalkozással bíró tömegek, akiket kizárólag parancsra lehet etikus magatartásra bírni.

" megfogalmazza mindazokat a szokásjog által közvetített tartalmakat, amelyek a nevelési, nevelési-oktatási, továbbá a pedagógiai szakszolgálati intézményekben ellátandó szakfeladatok (a továbbiakban: nevelési-oktatási feladatok) elvégzéséhez, annak megszervezéséhez kapcsolódnak, s a pedagógus hivatás különlegesen fontos társadalmi szerepéből következnek."

A kódex ránk erőszakolása nélkül, eddig is teljesítettük az alábbiakat, amit nem szükséges etikai kódex formájában értésünkre adni, avagy fenyegetésként és büntetések, jogi szankciók felemlegetése mellett írásba foglalni. Tudjuk, tesszük - társadalmi és kormányzati megbecsülés nélkül is - a hivatásunkból fakadó feladatainkat

 "(3) a magyar társadalom iránt elkötelezetten,
(4) döntéseink, nyilatkozataink és cselekedeteink súlyának tudatában felelősen,
(5) a legjobb tudásunk szerint szakszerűen,
(6) hivatásunk iránti szakmai alázattal,
(7) döntéseinkben, nyilatkozatainkban és cselekedeteinkben jóhiszeműen és
tisztességesen,

(8) megjelenésünkben és magaviseletünkben méltósággal és példamutatóan,
(9) a személyes példamutatás és az elvárások összhangját tanúsító magatartással,
(10) a gyermekek, a tanulók, a kollégák, a szülők, a fenntartó, a működtető valamint a
szakmai és érdekképviseleti szervezetek jogainak és érdekeinek tekintetében
pártatlanul,
(11) a jog és az erkölcs szerint is igazságosan és méltányosan,
(12) a gyermekek, a tanulók, a kollégák, a szülők, a fenntartó, a működtető valamint a
szakmai és érdekképviseleti szervezetek jogait és jogos érdekeit védve,
(13) a gyermekekkel, a tanulókkal, a kollégákkal, a szülőkkel, a fenntartóval, a
működtetővel, az érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel szemben előítéletektől
mentesen,
(14) a társadalom számára átláthatóan,
(15) a gyermekekkel, a tanulókkal, a kollégákkal, a szülőkkel, a fenntartóval, a
működtetővel valamint az érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel
együttműködve,
(16) a bírálat és az önbírálat szerves egységét alapul véve,
(17) legfőképpen pedig mindenben lelkiismeretesen teljesítjük.
"

Az első két pont viszont nem fér bele az etikus magatartás fogalmi körébe, ugyanis egyértelműen politikai befolyásolás, és a szabad véleményalkotás lehetőségének kiiktatására irányul:

"Pedagógusként feladatainkat:

(1) önkéntes jogkövető magatartást tanúsítva Magyarország Alaptörvényéhez hűen a jogszabályok előírásait követve,
(2) mindenekelőtt a nemzet érdekében,.
.."

Sajnálatos módon, Magyarország Alaptörvénye csak a fidesz kormány által megírt, és a társadalmi akaratot figyelmen kívül hagyó - de a jelenlegi parlamenti működés tapasztalatai szerint bármikor átírható - törvény, amelyhez - íly módon - senki nem lehet hű. Mint ahogy egy nemzet érdekét sem képes egyetlen pedagógus képviselni - saját szakmájának etikai szabályait betartva, ritka esetben azokat mellőzve sem.

dsc01140.JPG

Összefoglalva, e - legitimnek sem tekinthető szervezet által megfogalmazott - etikai kódex, véleményem szerint ELFOGADHATATLAN,  a pedagógus társadalom lejáratására, és a köznevelés magyarországi állapotainak még mélyebb elutasítására alkalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr267736986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása