"Hajrá Magyarország!" - előre a múltba!
2012. április 27. írta: térfél

"Hajrá Magyarország!" - előre a múltba!

Eszembe jut a mondás, hogy "Nincs új a nap alatt" - ahányszor csak megmozdul az orbáni gépezet, én kénytelen vagyok időutazást tenni hol csak 60évet, hol 90-et, máskor meg másfél századnyit is vissza a MÚLTBA. A fideszi destruktivitást volt idő megtapasztalni, de hogy totálisan képtelenek legyenek legalább a jelennel szembenézni, azt azért én magam sem gondoltam. Ők azonban bizonyítanak nap, mint nap - egy darab önálló és adekvát lépést nem képesek megtenni.

Itt van ez a borzadályos Erzsébet utalvány - legfrissebben:

"...mások mellett a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által aláírt levélben az áll, "e szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat". Ez a feltételezés azonban "téves, előítéletes és megalázó" - hangsúlyozták.

Mint fogalmaztak, az intézkedésre "nincs pénz a költségvetésben", ezért a kormány olyan fejlesztésként tüntetné fel, amelyhez uniós források használhatók fel az Új Széchenyi Terv egy "kiemelt projektjének" keretében. Az elgondolás "erkölcstelen az Európai Unió adófizető polgáraival szemben", akik a magyar szegények helyzetének javítására szánták az Európai Szociális Alapot" - fejtették ki."

A következőket már a mai Népszabadságban írja Ónody-Molnár Dóra (nagyon helyesen)

Ennél még felháborítóbb, hogy a szociális támogatásoknak végül csak egy részét adják így. A családi pótlékot, bár szó volt róla, például nem, mert ezt a támogatást a középosztály is kapja, és bár jó lenne minél több pénzt a Fideszt a kampányban lelkesen támogató üzletlánchoz terelni, azért azt mégsem vállalták, hogy a tisztesnek számító polgárok pénzköltési szabadságát is korlátozzák. Akkor aztán tényleg lett volna szabadságharc! A kormány inkább felmérte az erőviszonyokat, és meghátrált. Így aztán lettek A kategóriás támogatottak és B kategóriások. Az uralkodó nézet szerint az utóbbiak jobbára azok az ingyenélők, akik a rendkívül nagyvonalú állami apanázs (havi 22 ezer 500 forint) miatt nem dolgoznak, ehelyett elisszák vagy elkártyázzák a segélyt. Ezért mindenekelőtt őket kell mindenféle szigorítással és megvonásokkal megbüntetni (Jobbik), megnevelni (Fidesz), ösztönözni (MSZP). Ezek persze különböző megközelítések, némileg eltérő eszközökkel, de valamennyien abból indulnak ki, hogy az a cinikusan alacsony összegű alamizsna, amit ma az állam a nincstelen és reménytelen helyzetben lévő embereknek ad, még mindig túl sok. Ezért a segélyt vagy tovább kell csökkenteni, vagy feltételekhez kell kötni, vagy – mint most az utalvány esetében – „természetben” adni. A Fidesz ezt a hármat együtt valósítja meg, és ellenzéki tiltakozások vagy nincsenek, vagy ha vannak, akkor az előzmények miatt hiteltelenek.

 

Mivel sikerült teljesen egy platformra kerülnie a három - egyformán hibáztatható - pártnak, én már nem is szidom őket tovább. Annál is inkább nem, mert a lényeg a lényeg, hogy mire képes a fidesz-kormányzás: Erzsébet utalvánnyal utánozni  a letűnt korszakokat. (önálló ötlet híján, mint mindig - előkapja a legundorítóbb érák egyikének legkevésbé sikeres ötleteit, amik már akkor is megbuktak)

Csak mert nincs új a nap alatt - az Erzsébet utalvány sem más, mint anno a jancsibankó volt:

"A kapitalista kizsákmányolás egyik burkolt eszközének népies elnevezése. A tőkés munkabér fejében készpénz v. annak egy része helyett a munkásnak utalványt adott, amelyért az a munkáltató által fenntartott üzletekben volt kénytelen a szükséges árucikkeket drágábban beszerezni. A munkásság harcának a 19. sz. végén Magyarországon sikerült elérni a jancsibankó törvényes tiltását, amit azonban a tőkések számos esetben nem vettek figyelembe. A munkabércsökkentésnek a jancsibankóval rokon eszköze a truck-rendszer."

Truck - rendszer (az angol to truck a. m. cserélni szótól)

A munkabérnek árukban való szolgáltatása, ami ellen a munkások állandóan küzdenek, mert számos visszaélést kell e rendszer miatt elszenvedniök. Legtöbbször drágán és rossz árut kapnak; a munkaadók sokszor nagy összegeket fizettetnek maguknak azért, hogy a munkabér-utalványokat csak bizonyos kereskedőknél lehessen beváltani árukkal; a T. mellett nagyon kifejlődik az áruhitelezés és igy a munkások nagy függésbe jutnak a munkaadóval és a hitelezővel szemben. Nagyon el van terjedve e rendszer Hollandiában, újabban különösen az apró pénz hiánya miatt terjed Olaszországban. Hazánkban már 1608-ban az alsómagyarországi bányászok panaszkodtak a T. miatt, az újabb időben pedig az alföldi kubikosok szenvedtek sokat a Jancsi-bankó csúfnéven ismeretes munkabér-utalványok miatt, amelyeket csak a munkaadók kantinjaiban lehetett árukért, élelmi szerért és pálinkáért beváltani. Az 1884. XVIII. t.-c. 118-120 §-ai érvénytelennek mondják a T. szerinti egyezkedéseket és imperative rendelik a munkabérnek készpénzben való kifizetését.

1884-ben! - tetszenek látni ugye, hogy igazam van, amikor sírva akarok fakadni a fidesz-kormány ámokfutásának láttán... melynek minden egyes lépése azt bizonyítja, hogy NEM TUDNAK MEGBIRKÓZNI A JELEN KIHÍVÁSAIVAL! Amire képesek, az csupán annyi, hogy lemásolnak valamit a történelmi tanulmányaik alapján, de egy ország aktuális problémáinak áttekintésére már képtelenek.

Ilyenkor egyetlen jó megoldás kínálkozik: A KORMÁNY LEMONDÁSA.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr44476661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norris74 2012.04.27. 17:42:47

Egyetértek. De azért, hogy a kép teljes legyen, azt is hozzá kell tenni, hogy Gyurcsány (DK) és Bajnai (H&H Alapítvány) javaslatai pedig 15 évet ugranak vissza a múltba, így technikailag azok sem előremutatóbbak, mint Orbánéi.

Norris74 2012.04.27. 17:46:10

Ha valaki valami előremutatót, és Európa de világszinten is progresszívet akar látni, akkor az nézze meg a Feltétel Nélküli Alapjövedelemről szóló dokumentumfilmet. www.alapjovedelem.org
Erről bezzeg egyetlen párt, egyetlen politikus sem nyilatkozik! Még a magát haladónak tartó LMP is csak félve és suttogva említi. Miért?
süti beállítások módosítása