Kortárs szégyen - Basszus! Én is magyar vagyok.
2010. október 17. írta: térfél

Kortárs szégyen - Basszus! Én is magyar vagyok.

Alig tudtam elaludni tegnap este - szívem szerint, azonnal megszabadítottam volna magam a kínos felismeréstől, hogy a világ szégyene nemzet tagja vagyok.

Adott egy globális világ, ahol minden kiderülhet egy érdeklődő ember számára. Itt van ez a szörnyű informatikai világ, ahol semmi nem maradhat észrevétlen, amit nem akarnak titkosítani. Itt van hozzá Európa közepén - mindenki szeme láttára - ez a fos ország, amiben semmi nem működik rendesen. És nem azért, mert rosszak lennének a környezeti adottságaink, nem is azért, mert háború söpört végig az országon, azért sem mert katatsztrófa katasztrófát követett... hanem azért, mert magyarok vagyunk. Mi vagyunk A magyarok, akik ...

Olyan nemzetet én még nem láttam, amelynek tagjai - idegen országban - ne segítenék egymást... erre mit tesz a magyarja? Kicsalogatja honfitársait munka reményében, és elveszik a pénzét, átveri a saját fajtáját - abból szerez hasznot magának, hogy a szerencsétlen társának kárt okoz.

Olyan nemzetet sem láttam, aki külföldre szakadt hazája fiáról megtudván, hogy csalással szerezte a vagyonát, azért alapítványokat nevez el róla és alig várja, hogy az a csaló vissza-visszatérjen és átadja csalási szokásait másoknak is. Olyat már hallottam, hogy kitiltja az országa területéről vagy elveszi állampolgárságát.

Olyan nemzetről sem hallottam még, amely a saját történelmét nem képes elviselni és újabbnál újabb variációk kitalálásáért bíz meg történetíró társaságokat, akiknek tagjai a múlt eseményeit rendszeresen alakítgatják, változtatgatják oly annyira, hogy két szomszédos korosztály nem tud történelmi tényeket azonosan értelmezni.

Olyan nemzetet sem mutogat a média, ahol rendszeres és mindennapi tevékenység lenne a lakosság minden irányú semmibe vétele - ügyeik intézése közben, vagy ahol a jog egyenesen a törvénytelenségek megengedésére szakosodott, mindezt kormányzati felhatalmazással.

Olyan nemzetről sem tudok, ahol  a népesség legnagyobbik része bármi előtt képes fejet hajtani, és azt  is tudomásul veszi, ami nyilvánvalóan a saját és a nemzete érdekei ellen való.

Ez utóbbira fogok most egy példát előadni:

OKTATÁS

Egyetértés abban van, hogy úgy szar, ahogy megcsinálták - minden változtatás, amit bevezettek az utóbbi húsz évben csak rombolta a hatékonyságát. Az egyetértés csak abban nagyobb, hogy mindenki ehhez alkalmazkodik: lubickol a szarban és semmit nem tesz azért, hogy kimászhassunk belőle.

Senkinek nem jut eszébe, hogy leállítsa a felnőtt képzéseket, amelyek arról híresek, hogy olyan tanfolyamokat szerveznek, amire semmi szüksége nincs az ország egészének. A felnőttnek ugyanis van szakmája, amit gyakorolna - ha lenne munkahely hozzá. De nincs - azt nem csinálnak. Helyette uniós pályázatokra adják a lóvét, amelynek haszonélvezői kizárólagosan azok lesznek, akik másodállásban leadják ezeket a semmire nem használható tananyagokat. Tehát a hallgató részére fűtést, ülőhelyet biztosít a hülye állam és időtöltést, az "oktatónak" pedig munkaidején túl is plusz munkát és zsebpénzt. Társadalmi haszonnal nem jár ez a forma.

Tanárképzés is idetartozik. Mit tudunk? Azt, hogy van tízezer állás nélkül tengődő szakképzett, tapasztalt tanár szerte az országban, akiket nem vesznek fel a meghirdetett állások egyikére sem, mert "sokat" kéne nekik fizetni a kjt. szerint. Minél tapasztaltabb valaki, annál inkább nem kerülhet az oktatás közelébe. Azt is tudja mindenki, hogy  a felső oktatás színvonala a béka segge alatt van, és folyamatosan süllyed egyre lejjebb... tudjuk is hogy ennek egyik oka az, hogy az jelentkezik tanárnak, akinek fingja nincs, hogy mi akarna lenni, és csak annyit sejt előre, hogy lesz neki nyári szabadsága... amúgy pedig eddig sem volt egy tanulógép, mert akkor inkább mérnök akarna lenni, vagy pénzügyi szakma után menne. Ha pedig nem tanult korábban sem eleget, most sem fog, mert hiszen ez a felsőoktatás már nem arról szól, hogy el kell sajátítson egy csomó ismeretet, hogy azt alkalmazni is tudja, hanem arról szól, hogy mennyit lóghat a meghirdetett órákról. Ezekből lesznek aztán "tanárok"... ezekkel vannak most is tele a közoktatás intézményei - olyanokkal, akik alapból szarnak a gyerekekre, mert azokat liberális szellemben lehet hagyni felnőni valamivé. Mivé? Olyan valakikké, amilyeneket már most is látunk; hogy egészségtelenek, félanalfabéták, neveletlenek és kitartásnak teljességgel híján vannak, ahogy jövőképnek és tiszteletnek is - bármi legyen az, vagy bárki.

Azt is látjuk, hogy az oktatásban dolgozó pedagógusok nagy része egyetlen szakot végzett el, vagy szerencséjére tanító - akinek Magyar Bálint megengedte, hogy a tanárképzőt végzett szaktanárok helyett hülyítse az 5. 6. osztályos tanulókat, és most munkaidőben még részképzés során felvegyen egy tantárgyat, hogy egész 8.-ig tehesse azt. És a tízezer kész szakember lehet, hogy feketén korrepetálja ugyanezeket az elcseszett kölyköket, akiket iskola időben ront a díszes kompánia. És kérem, hiába tudják ezt az egyetemi oktatók is, hiába ment el már 20 éve a kedvük is, azoktól, akik elé oda kell állniuk, hogy valami szakmaiságot küldjenek az agyukba.... ha egyszer nem fogadják be.

Nem fogadják el a professzortól az anyagot, mert az öreg és mert professzori címe is van. No meg azért sem, mert esetleg rájuk szól, ha hangosan beszélgetnek az előadáson, és nem hallja tőlük a saját hangját sem.... mert az ilyen attitűdnek fel sem tűnik, hogy ő akkor meséli el az éjszakai okádása történetét, amikor épp előadáson töri magát a professzor. És kérem, zabálnak is... isznak is, ha megszomjaztak, mert ezek a hallgatók már nem képesek 45, vagy 90 percet anélkül eltölteni. (ezek volnának Navracsics regenerációja is)

Végső soron tehát, olyanokat képez a közoktatás, akik miatt nem vagyunk képesek felmutatni egy egészséges hajlamokkal bíró korosztályt. Egyszerre van jelen a szenvedés érzése, az ellenkezés és síránkozás is. Épp csak azok nem tesznek semmit, akiknek ez kutya kötelessége lenne: a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy a nyilvánvaló és tarthatatlan helyzetet megváltoztassa. Talán bizony hülyék vannak ott? Is. És nem csak hülyék, azaz hozzá nem értők, hanem egyenesen motiválatlan emberek döntenek, illetve okozzák az egész nemzet vesztét a nemtörődömségükkel. Mert a professzor nem fog leállni pitiáner alakokkal azon vitázni, hogy miért is nem illendő az óráján ugatni, és zabálni, ha már egyszer tanárnak készül az illető tahó. VAgy rosszabb esetben máris az.

A bejegyzés trackback címe:

https://httphatterfel.blog.hu/api/trackback/id/tr902378839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mat-t 2010.10.17. 22:24:16

:) szóval, bejársz az órákra?

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.18. 21:56:17

@Strici: Nem olvastam, de köszi! Én is saját tapasztalatból beszélek és mert ki vagyok akadva nagyon.
"tervezhető munkaerőpiac megszűnt, ezért nem tudni, hogy milyen szakemberek képzésére lesz szükség rövid vagy hosszú távon. Másrészt az oktatási rendszer folyamatos reformjai miatt nem tudni azt sem, hogy milyen szintű tudással érkeznek a tanulók a képzésre. Sok esetben a felsőoktatásban a közép- és általános iskolai tananyagbeli hiányosságokat is pótolni kéne. Emiatt nehéz kialakítani egy jó szakképzési rendszert." - a cikkből van az idézet, és tökénél ragadta meg a lényeget. Ezen túl hallottam a rádióban egy kis öreg tanárt is a műegyetemi helyzetről, hát épp csak nem sírta el magát. Azután látom, hogy kik jöttek ki évek hosszú sora alatt a felsőoktatásból és mit "értenek" a szakmához. Végül magam is állandóan képzem magam, hátha... de persze nem, mert miután nem tervszerűek a képzések és a munkaerőpiachoz sem igazodnak egyáltalán (hiszen nem is az a céljuk, ahogyan írtam)... szóval csak egyre okosabb vagyok, de még mindig munkanélküli.
Hogy az OKJ-t is szidjam kicsit, felháborító volt már a kezdetekkor is, hogy pl. 8. általánossal secpec gyermekfelügyelőket "képeztek" ki, akik aztán el is vették az adódó helyeket a kiebrudalt tanárok elől, mert hát nekik csak minimálbért kell adni... na hát látjuk, mivé lett az ifjú ember. Egy rakás nagypofájú szerencsétlenséggé, hatalmas mellényben.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.18. 22:04:35

@Mat-t: :) Te kis figyelmes! Muszáj volt, mert szegény gyerek egyszerre nem lehet meccsen is, meg konzultáción is. Anyuka viszont ráér, és fontosnak tartja a jegyzetelést, hát bepofátlankodtam a cél érdekében. No és látom, amit látok... meg hallom is, mit keseregnek az én valamikori tanáraim, vagy épp csoporttársaim a mai állapotokon... és tehetetlenek. Elképeszt ez a hamisság, ami mindenütt ott lappang és ha csak két szót váltok bárkivel is, azonnal mondja, hogy mi nem oké. És folyik minden tovább egyre lejjebb és lejjebb... hát nagyon elegem van ebből! És tudod, mi a legszarabb? - hogy mindenki szenved benne. Miközben rengetegen tudnák, hogy mit hogyan kellene csinálni - épp csak nem merik, mert azonnal kirúgnák őket azok kedvéért, akiknek meg fingjuk sincs semmihez, de segget nyalni jól megtanultak és bólogatni hozzá. Undorító!
süti beállítások módosítása